Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 580exII nie łączy

schabu
21-02-2008, 18:15
ale miałem mega zagakę wczoraj - robiłem foty koleżance i nie brałem lamp, więc 580tką chciałem odbijać światło od blendy. blenda była po mojej lewej stronie, trochę za mną i za każdym razem jak chciałem zrobić fotę - wszystkie w pionie miały być - to lampa nie błyskała. jak robiłem zdjęcie inaczej, tak żeby nie odbijać błysku od blendy to błyskała... i tak cały czas, aż do tego stopnia że pomyślałem że lampa ma jakiś czujnik wbudowany, który sprawia że nie można odbijać od białej powierzchni:grin:
wieczorem sprawdziłem i okazało się że w niektórych pozycjach lampa po prostu nie łaczy z aparatem - z reguły w zdjęciach pionowych czy ze szkłem w dół. nawet wspomaganie AF nie działa. nie wiem tylko czy to nie łączy stopka z sankami, czy może stopka z resztą lampy. lampa ma luzy na sankach ale podobno to normalne, chociaż wcześniejsza wersja nie miała takich luzów:/
nie wiecie czy można to jakoś naprawić:confused: - nie doraźnie tylko tymczasowo bo póki co nie chce mi się tego do serwisu wysyłać, jak będę przy okazji w Wawie to dam do naprawy.

SebaWolf
21-02-2008, 18:45
problem podobny acz nie do końca mam ze swoją był poruszony w tym wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=29778

schabu
21-02-2008, 19:42
dzieki serdeczne:)