PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 50 i mieszek m42

Wisnix
20-02-2008, 21:01
Witam...
mam mały problem ponieważ nie mogę ustawić ostrości przy zestawie
EOS 50 + Helios 44M-6 + ruski mieszek m42
ktoś zna przyczynę czy po prostu taki zestaw nie ma prawa bytu?

Chojniczanin
20-02-2008, 23:25
Nie możesz ustawić, tj. nie potwierdza Ci ostrości kiedy ją łapiesz, czy nie widzisz ostro na matówce?

Przy takim zestawie musisz być bardzo blisko fotografowanego obiektu.

Wisnix
21-02-2008, 00:20
nie widzę na matówce...
potwierdzenia ostrości i tak nie mam...

blisko tzn.?
bo czytałem ze od kilku cm można już zdjęcie zrobić....

FlatEric
21-02-2008, 11:16
Zestaw ma prawo bytu, pytanie tylko, czy nie wyciągnąłeś miecha za bardzo? :)
O ile pamiętam, przy odsunięciu obiektywu od aparatu o odległość równą ogniskowej tego obiektywu uzyskujesz mniej więcej skalę odwzotowania 1:1 - tzn. odległość zdjęciowa wynosi w Twoim przypadku niecałe 6 cm. Jeśli wyciągnąłeś miech więcej, to może ona spaść do np. dwóch centymetrów czy wręcz milimetrów. Możliwe więc, że jesteś od obiektu za daleko.
Przede wszystkim zrób tak: ustaw obiektyw na nieskończoność, miech na minimalną długość - i teraz oddalając się i przybliżając do wyraźnego celu (np. zadrukowanej kartki) zobacz, z jakiej odległości taki zestaw w tym ustawieniu uzyskuje ostrość; nie kręć na razie niczym. Będzie to maksymalna odległość zdjęciowa dla tego zestawu obiektyw/miech - każde wydłużenie mieszka czy też wykręcenie obiektywu będzie ją tylko zmniejszać.
Poza tem głębia ostrości jest wtedy wręcz symboliczna, rzędu milimetrów - możesz więc po prostu, zwłaszcza przy trójwymiarowym obiekcie, nie dostrzec trafienia w ostrość.
No i z miechami chyba lepiej sprawdzają się dłuższe obiektywy - dzięki mniejszemu kątowi obrazowemu można z nimi robić zdjęcia z większej odległości, dzięki czemu nie ma problemów z oświetleniem (cień rzucany przez obiektyw na fotografowany obiekt - przy krótkich obiektywach może się zdarzyć, że jedynym możliwym kierunkiem oświetlenia jest prostopadłe do osi optycznej).

Pzdr

Grzesiu

FlatEric
21-02-2008, 19:23
EDIT
Oczywiście się kropnąłem - ale tak to jest, jak piszę w pracy. :)
Po odsunięciu obiektywu od aparatu o długość ogniskowej uzyska się oczywiście przy skali odwzorowania 1:1 odległość zdjęciową równą dwóm ogniskowym - oczywiście od teoretyczną.

Przykład empiryczny, aby łatwiej było Ci szukać z mieszkiem :) : Helios 44M-4 ustawiony na nieskończoność, odsunięty o 98 mm od body (dwa zestawy pierścieni - niestety nie mam teraz mieszka) łapie ostrość w odległości 61 mm od przedniej krawędzi obudowy. Odsunięty na 49 mm - ostrzy z 96 mm.

Wisnix
22-02-2008, 15:19
to w takim razie jaki byłby najlepszy obiektyw?
jaka ogniskowa??
85mm?
135mm?

FlatEric
22-02-2008, 22:30
Wiesz, to zależy od wielu rzeczy - co chcesz fotografować, w jakich warunkach, jaki kąt obrazowy, jaką głębię ostrości i odległość osiągnąć etc. Zacznij tym heliosem, wtedy zobaczysz, czy Ci odpowiada, względnie co i w którą stronę trzeba zmienić. Np. jeśli chcąc uzyskać pożądaną skalę odwzorowania pakujesz się szkłem w obiekt, to znaczy że potrzebujesz dłuższego obiektywu - na co można sobie pozwolić, mając zapas wyciągu mieszka. :)
Ja na przykład bawiąc się wiele lat temu w makro stosowałem np. z pierścieniami pośrednimi obiektyw 29 mm z 2x telekonwerterem - razem dawało to 58 mm, czyli dokładnie heliosa, ale przysłonę uzyskiwałem ponad 44 - co owocowało zacną głębią ostrości.

Pzdr

Grzesiu

nor
13-03-2008, 12:28
Witam...
mam mały problem ponieważ nie mogę ustawić ostrości przy zestawie
EOS 50 + Helios 44M-6 + ruski mieszek m42
ktoś zna przyczynę czy po prostu taki zestaw nie ma prawa bytu?

Ja znam (chyba) przyczynę.
1. Ostrosci w takim zestawie nie ustawisz kręcąc pierscieniem na obiektywie (nie ma to żadnego wpływu)
Trzeba ruszac całym zestawem albo mieszkiem albo fotografowanym obiektem. Sprobuj na niewielkiej długosci mieszka i na stabilnie ustawionym (i niezywym :) ) fotografowanym obiekcie.

2. Pamietaj że głebia ostrosci jest minimalna - rzędu milimetrów - im dłuższy mieszek tym mniejsza.

Obiektyw jakiego uzywasz jest OK.