Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wbudowana lampa nie otwiera się

an4r
20-02-2008, 20:09
Hej,

mam problem, pożyczyłem ostatnio od kumpla lampę zewnętrzną Canona 420ex. Pobawiłem się i wszystko cacy, aż ją odłączyłem i chciałem użyć tej wbudowanej w body. I tu zonk, wciskam przycisk do otwierania lampy i nic. Otwieram palcami a ona dalej nie błyska. Tak jakby body dalej myślało, że jest podpięta zewnętrzna lampa??
Ktoś ma pomysł czy da się coś zrobić oprócz wysłania do serwisu ?

Yenox
20-02-2008, 20:46
tak, poszukaj bo było o tym;)
Poruszaj przy stopce, jest tam jakaś zapadka czy coś w tym rodzaju które 'odczytuje' czy jest zapięta lampa zew. czy nie.

mor_feusz
20-02-2008, 20:51
Ja kiedys (niechcacy) zakleilem wata curowa (kapnelo troche cukru i przestalo sie otwierac). Jak wszystko zaschlo to "otworzylem na brutala" przeczyscilem i jest OK. Sproboj czyms podwazyc (zona tej lampy uzywa poniewaz z 580EXII troche za ciezko)

an4r
20-02-2008, 21:12
ehh chinski badziew, podlubalem dlugopisem i zadzialalo, dzieki

Kubak82
20-02-2008, 22:48
ehh chinski badziew, podlubalem dlugopisem i zadzialalo, dzieki

w sumie szkoda - mialbys lepsza motywacje do kupna jakiegos speedlite'a :twisted:

an4r
21-02-2008, 18:02
nie no motywacja jest, bo zewnetrzna lampa mozna cuda zdzialac, ale teraz kupuje samochod wiec lampa musi poczekac niestety :)

Novaro
21-02-2008, 21:14
Coś w tym jest ,w moim 30D po podłączeniu 580 też ta wbudowana przestała się otwierać.

lukasz84
04-11-2009, 14:10
Witam
Posiadam Canon 500D oraz Speedlite 430EX II.
Sprzęt współgra ze sobą świetnie. Problem pojawia się kiedy zdejmę zewnętrzną lampę błyskową i chcę skorzystać z wbudowanej. Nie mogę jej otworzyć. W menu pojawia się komunikat: "Nie można wyświetlić tego menu. Podłączona zewnętrzna lampa błyskowa", a nie jest podpięta. Kilkukrotne podpinanie, włączanie i wyłączanie zewnętrznej lampy nic nie daję.
Jakieś pomysły, oprócz odsyłania do serwisu :confused:

MacGyver
04-11-2009, 14:15
Wyczyścić gorącą stopkę :-)
W sankach lampy masz taką odstającą blaszkę, którą po wsunięciu lampy zwiera styk i blokuje lamę wbudowaną. albo wleciał Ci tam jakiś kamyczek który ją blokuje, albo jest za bardzo przygięta , wtedy trzeba ją odgiąć. Zrobić to można zwykłym nożem, byle przy wyłączonym zasilaniu aparatu.

lukasz84
04-11-2009, 14:39
Faktycznie 1 blaszka nie odbiła, podziałałem nożem i pomogło :p
Dzięki :!:

paweu
17-11-2009, 23:55
Witam, ja mam ten sam problem tylko po używaniu 430ez, czytałem tutaj co zrobić próbowałem podważać ale nic z tego. Nie wiem czy to ma znaczenie ale zauważyłem, że po prawej stronie od górnego wyświetlacza wystaje jakiś bolec(to pewnie ten styk) a po drugiej stronie takowego nie ma.