Zobacz pełną wersję : Koszt wymiany migawki w 400D?
ryjoslaw
20-02-2008, 18:47
Witam!
Powiem szczerze, że trochę się przestarszyłem tym że producent zapewnia długość żywotności migawki do 50tyś. klapnięć. Wydaje mi sie że to nie jest wcale tak wiele i w związku z tym mam pytanko ile kosztuje wymiana migawki, to tak dla spokoju ducha :)
Z góry serdecznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
POZDRAWIAM
Witam!
Powiem szczerze, że trochę się przestarszyłem tym że producent zapewnia długość żywotności migawki do 50tyś. klapnięć. Wydaje mi sie że to nie jest wcale tak wiele i w związku z tym mam pytanko ile kosztuje wymiana migawki, to tak dla spokoju ducha :)
Z góry serdecznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
POZDRAWIAM
A mi sie wydaje że to duzo. No chyba że tyle zleceń
Jeżeli padnie migawka to musisz przygotować jakieś 600 złotych na wymianę.
Olszewski
20-02-2008, 19:06
http://canon-board.info/showpost.php?p=396040&postcount=83 - jak widzisz - Żytnia ma pewien standard cenowy.
Witam!
producent zapewnia długość żywotności migawki do 50tyś. klapnięć.
W praktyce znacznie wiecej. Producent podaje minimalne parametry bezawaryjnej pracy, dochodza do tego warunki w jakim byl uywany sprzet
Kolekcjoner
21-02-2008, 01:03
A nie jest to przypadkiem 100 tyś. klapnięć?
jak juz kiedys pisalem:
50,000 klapniec / 36 klatek = 1389 rolek filmu
na te 1389 rolek fotograf-amator (do ktorego adresowane jest 400D) potrzebowalby w czasach filmowych ze 20 lat. a to naprawde bardzo dlugo.
a przy zakupie cyfry nie podpisuje sie zadnego cyrografu, ze dusza przepadnie jesli bedzie sie cykac mniej niz 5000 pstrykow miesiecznie. przynajmniej u mnie tak bylo :)
ryjoslaw
21-02-2008, 11:55
No no 600 zł to obecnie 1/3 cena body więc to spory koszt, chociaż tak sobie policzyłem i wyszło, że przy cykaniu ok. 350 zdjęć tygodniowo to 50tyś. przekroczy się po 3 latach więc chyba faktycznie nie jest to az tak mało :)
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi. Pozdrawiam
ryjoslaw
Olszewski
21-02-2008, 12:43
50 000 zdjęć jeśli robisz amatorsko to zejdzie Ci się 2 lata jeśli to jest Twoja pierwsza lustrzanka ;) Jak już zmienisz za jakiś czas dojdziesz co i jak w trawie piszczy to w 4 lata użytkując amatorsko nie wypstrykasz tych 50 000 ;)
50 000 zdjęć jeśli robisz amatorsko to zejdzie Ci się 2 lata
Ile?:shock:
Lustrzanka naprawdę uczy myślenia i zdjęć robi się znacznie mniej niż kompaktem, ale za to dużo bardziej przemyślanych. Ja naprawdę nie oszczędzałem aparatu, jak fotografowałem i w 8 miesięcy zeszłego roku zrobiłem ok. 2500 zdjęć:smile:
Ile?:shock:
wiesz - jest taki magiczny przycisk a pod nim funkcja 'continous shooting'.. :mrgreen:
Olszewski
21-02-2008, 13:40
Zależy kto ile fotografuje amatorsko. Rzeczywiście może się zejść nawet i 4 lata na 50 000. W sumie w marcu się wybiorę na Żytnią i sprawdzę ile ja mam po 2,5 roku. ;)
adminekPL
28-05-2010, 21:39
Mam dopiero 20 tysięcy na liczniku, 400D używany w lokalnej reporterce. Wychodzi mi, że właśnie migawka kończy swój żywot. Objawy:
* trakcie robienia zdjęcia zamiast normalnego klepnięcia słyszę wytłumione
* w wizjerze delikatnie przyciemnia się widoczny obraz
* na "monitorku" pojawia się error99
* objawy niezależnie od podpiętego obiektywu
* bywa, że mogę zrobić czasem kilkanaście zdjęć bez problemu, innym razem muszę i z 10x próbować, bo za każdy razem jest error99.
Czy to rzeczywiście objawy kończącej się migawki czy może coś innego? Spotkał się ktoś z tym? Może można to we własnym zakresie jakoś poprawić?
Mam to samo. potwierdzone jest juz, ze do wymiany jest migawka i mechanizm podnoszenia lustra: koszt 580 PLN (Zytnia)