Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nazwa autora

dobra rada
05-05-2005, 21:33
witam na pewno to jest możliwe bo zrobiłem to w 10D ale w 20D jakoś nie daje sobie z tym rady,chodzi mi o automatyczne nadawanie nazwy autora, przez aparat ,aby później wchodząc we własności zdjecia, pokazywało sie przy autorze np: dobra rada. z góry dzieki za cenne uwagi i dobre rady!

mcdenko
05-05-2005, 21:39
A jak to zrobiles w 10D?

Madroz
05-05-2005, 21:41
Czy chodzi o cyfrowe podpisanie aparaty? Tak aby w EXIFie było to widać?
Jeżeli tak to robisz to przez program Remote Control.

dobra rada
05-05-2005, 21:55
jeszcze wyjasniam, w canonowskim programie przy opisie zdjęcia a dokładnie przy Owner's Name, pojawia sie to co chce czyli nazwa A ale tylko w canonowskim a w zwykłym przejsciu we własnośći zdjecia, pojawiają sie wszystkie info o obiektywach i inne duperele a autor nic!

dobra rada
05-05-2005, 21:56
A jak to zrobiles w 10D?
wpisałem sie w opcji camera setting i dokładnie to samo robiłem w 20D i nic sie nie pokazuje przy autor!

pejot
06-05-2005, 12:57
można jeszcze wypełniać pole autora w inny sposób- przy ściąganiu zdjęć na kompa- sporo programów oferuje wypełnianie danych pól automatycznie (np. cam2pc)

karo82
06-05-2005, 15:31
a czy w 300d tez da sie cos takiego zrobic ??:)

tpop
06-05-2005, 15:50
a czy w 300d tez da sie cos takiego zrobic ??:) no pewnie. Najlepiej softem z plytki.

karo82
06-05-2005, 15:52
czyli co mialbym robic?? ;)

tpop
06-05-2005, 15:57
czyli co mialbym robic?? ;)Jesli masz oryginalna plytke CD to zainstaluj sobie z niej soft (chyba File Viewer Utility) I podlacz aparat do peceta (kabelkiem z pudelka). Ktoras z opcji (chyba cmera settings) w tym programie pozwala na uzupelnienie tego pola.

bebop
06-05-2005, 17:57
Jesli masz oryginalna plytke CD to zainstaluj sobie z niej soft (chyba File Viewer Utility) I podlacz aparat do peceta (kabelkiem z pudelka). Ktoras z opcji (chyba cmera settings) w tym programie pozwala na uzupelnienie tego pola.

ja podpowiem trochę inaczej: zrobiłem to EOS Capture. można go wywołać przez EOS Viewer z menu Options. podobnie robiłem to na 300D i teraz na 20D.

pozdrawiam

dobra rada
07-05-2005, 12:55
wszystko super ale np: w programie do opisu zdjec FOTOSTATION fd nadal nie widac autora zdjecia a wszyskie inne parametry widac!! a głównie na tym programie pracuje

Vitez
07-05-2005, 17:12
wszystko super ale np: w programie do opisu zdjec FOTOSTATION fd nadal nie widac autora zdjecia a wszyskie inne parametry widac!! a głównie na tym programie pracuje

Bo w 20D to sie pojawia jako "Owner's Name" a nie "Author's Name" czy jakos tak... w 10D chyba oba pola sa wypelniane a w 20D tylko Owner.

Auwo
07-05-2005, 17:13
hmm - to mamy jakies inne 10D - u mnie w jednym jak i drugim modelu jest Owner's Name :)

Vitez
07-05-2005, 18:09
hmm - to mamy jakies inne 10D - u mnie w jednym jak i drugim modelu jest Owner's Name :)

U mnie tez w obu jest... tylko probuje strzelac jak toto PHOTOSTATION o ktorym pisze kolega odczytuje Authora i skad go bierze... moze w 10D a w 20D informacja "Owner's name" jest inaczej zakodowana w Exifie i dlatego ten programik łyka ja z 10D a z 20D nie potrafi, mimo ze w Exifach z obu aparatow widac ze jest (moge dostarczyc).

Lutek
07-05-2005, 21:16
Swietnie te dane wpisuje Exifier....

Pozdrawiam

dobra rada
08-05-2005, 00:33
U mnie tez w obu jest... tylko probuje strzelac jak toto PHOTOSTATION o ktorym pisze kolega odczytuje Authora i skad go bierze... moze w 10D a w 20D informacja "Owner's name" jest inaczej zakodowana w Exifie i dlatego ten programik łyka ja z 10D a z 20D nie potrafi, mimo ze w Exifach z obu aparatow widac ze jest (moge dostarczyc).

problem nie polega na tym ze nie umiem tego wpisac.bo jak już pisałem w 10D przy programie PHOTOSTATION widac wszystkie parametry nawet autora.a w 20D nie. I nie chodzi mi o amatorskie programy jakie dodaje canon bo to jest oczywiste ze tam nazwe i wszystkie parametry wykonania zdjecia widac, ale o PHOTOSTATION, specjalny program do poważnego opisu zdjec, na potrzeby redakcyjne i archiwizacyjne. pozdrawiam i czekam na kom. bo napewno bedą a program z redakcji dostajesz jak pracujesz w redakcji inaczej zdjęc nie biora

Vitez
08-05-2005, 03:59
problem nie polega na tym ze nie umiem tego wpisac.bo jak już pisałem w 10D przy programie PHOTOSTATION widac wszystkie parametry nawet autora.a w 20D nie. I nie chodzi mi o amatorskie programy jakie dodaje canon bo to jest oczywiste ze tam nazwe i wszystkie parametry wykonania zdjecia widac, ale o PHOTOSTATION, specjalny program do poważnego opisu zdjec, na potrzeby redakcyjne i archiwizacyjne.

No to zglos temu co ci dal ten program ze jest on najprawdopodobniej niekompatybilny z aparatem Canon 20D.
Bo w 20D nazwe autora (a dokladniej wlasciciela sprzetu) ustawia sie identycznie jak w 10D - za pomoca EOSViewerUtility i to ze z 10D "da sie" a z 20D "nie da sie" (jesli w obu aparatach ustawiles tak samo Owner's name) - to juz wina tego profesjonalnego, powaznego programu PHOTOSTATION ze inaczej czyta EXIF z 10D a inaczej z 20D :roll: .

dobra rada
08-05-2005, 06:24
No to zglos temu co ci dal ten program ze jest on najprawdopodobniej niekompatybilny z aparatem Canon 20D.
Bo w 20D nazwe autora (a dokladniej wlasciciela sprzetu) ustawia sie identycznie jak w 10D - za pomoca EOSViewerUtility i to ze z 10D "da sie" a z 20D "nie da sie" (jesli w obu aparatach ustawiles tak samo Owner's name) - to juz wina tego profesjonalnego, powaznego programu PHOTOSTATION ze inaczej czyta EXIF z 10D a inaczej z 20D :roll: .
o i to może byc własnie to!! nie przyszło mi do głowy ze moze byc nie pełna wersja, dam znac jak sie cos wyjasni

Lutek
08-05-2005, 21:41
To jest proste przy pomocy Exifir-a.
Należy:
1.Otworzyć katalog ze zdjeciami
2.Zaznaczyć zdjęcia do wpisania autora (np. All)
3.Otworzyć z paska programu opcje EXIF/IPTC [EDIT]
4.Poo wyświetleniu okinka EDIT wybrać opcje [EXIF data]
5.Odznaczyć okienko [Artist] i wpisań swoje nazwiosko - jesli zaznaczono kilka zdjec lub kliknąć w pasku Artist i rozwinąć opcje EDIT.
6.Nacisnąć [Ok]
7.Program spyta się czy dokonać zmian we wszystkich plikach (jesli zaznaczono kilka zdjec) [wybrać tak] a potem czy dokonać backup orginalnego pliku Exif [wybrać Nie -bo po co]
8.I to wszystko

Kubaman
08-05-2005, 22:03
o Boże, a po co to wszystko... :?
Przecież jak napisano wcześniej wystarczy wpisać to do pamięci aparatu poprzez Viewer Utility. Jesli jakiś program nie umie tego odczytać, to wina programu.

dobra rada
08-05-2005, 22:06
To jest proste przy pomocy Exifir-a.
Należy:
1.Otworzyć katalog ze zdjeciami
2.Zaznaczyć zdjęcia do wpisania autora (np. All)
3.Otworzyć z paska programu opcje EXIF/IPTC [EDIT]
4.Poo wyświetleniu okinka EDIT wybrać opcje [EXIF data]
5.Odznaczyć okienko [Artist] i wpisań swoje nazwiosko - jesli zaznaczono kilka zdjec lub kliknąć w pasku Artist i rozwinąć opcje EDIT.
6.Nacisnąć [Ok]
7.Program spyta się czy dokonać zmian we wszystkich plikach (jesli zaznaczono kilka zdjec) [wybrać tak] a potem czy dokonać backup orginalnego pliku Exif [wybrać Nie -bo po co]
8.I to wszystko

dzieki za niesamowite instrukcje ale ktoś tu nie kumo o co mi chodzi NIE CHCE EDYTOWAC tylko zeby aparat leciał san z nazwą

dobra rada
08-05-2005, 22:07
o Boże, a po co to wszystko... :?
Przecież jak napisano wcześniej wystarczy wpisać to do pamięci aparatu poprzez Viewer Utility. Jesli jakiś program nie umie tego odczytać, to wina programu.
dokładnie masz racje

Lutek
08-05-2005, 22:10
W aparacie mozna wpisać tak jak podjli to wczesniej koledzy... ale zauwazylem ze cos jest nie tak z formatem bo odczytrujac to w exifirerze pojawiaja sie jakieś dziwne znaczki.... a tu jest uniwersalne narzedzie (i bardzo szybkie :-)

Pozdrawiam: Piotr

Vitez
09-05-2005, 00:07
zauwazylem ze cos jest nie tak z formatem bo odczytrujac to w exifirerze pojawiaja sie jakieś dziwne znaczki.... a tu jest uniwersalne narzedzie (i bardzo szybkie :-)

Odwracajac kota ogonem:

Exifer jest to darmowe (oraz uniwersalne i szybkie :roll: ) narzedzie, dlatego moze miec czasem problemy z formatem/kodowaniem niektorych Exifow szczegolnie z nowszych modeli aparatow i moga pojawiac sie jakies dziwne znaczki.
W platnych programach mocno postarano sie o prawidlowa wspolprace/odczyt plikow z Canonow (upgrejdy do BreezeBrowsera, C1, Adobe Camera RAW itp). W darmowych... roznie to bywa z supportem i szybkoscia/skutecznoscia updejtow.
Dziwi mnie nieskutecznosc zapewne niedarmowego bo profesjonalnego narzedzia PHOTOSTATION... ale to juz wina producenta tego programu jesli nie potrafi wczytac "Owner's name" z Exifa 20D jako Autora, tak samo jak to robil z 10D (zakladamy ze w obu aparatach Owner name byl tak samo zapisany - za pomoca Viewer Utility).

dobra rada
09-05-2005, 08:49
Odwracajac kota ogonem:

Exifer jest to darmowe (oraz uniwersalne i szybkie :roll: ) narzedzie, dlatego moze miec czasem problemy z formatem/kodowaniem niektorych Exifow szczegolnie z nowszych modeli aparatow i moga pojawiac sie jakies dziwne znaczki.
W platnych programach mocno postarano sie o prawidlowa wspolprace/odczyt plikow z Canonow (upgrejdy do BreezeBrowsera, C1, Adobe Camera RAW itp). W darmowych... roznie to bywa z supportem i szybkoscia/skutecznoscia updejtow.
Dziwi mnie nieskutecznosc zapewne niedarmowego bo profesjonalnego narzedzia PHOTOSTATION... ale to juz wina producenta tego programu jesli nie potrafi wczytac "Owner's name" z Exifa 20D jako Autora, tak samo jak to robil z 10D (zakladamy ze w obu aparatach Owner name byl tak samo zapisany - za pomoca Viewer Utility).
dokładnie w ten sam sposób

Lutek
09-05-2005, 08:57
Odwracajac kota ogonem:

Odwracając kota jeszcze raz... :-)
Producenci firmowego oprogramowania forsują czasem własne rozwiązania....

Vitez
09-05-2005, 20:15
Odwracając kota jeszcze raz... :-)
Producenci firmowego oprogramowania forsują czasem własne rozwiązania....

O ile producent hardware do ktorego stosowany jest software nie zmusi ich do bycia potulnym ;) .
Jak w przypadku RAW i Exif - producenci software sa zalezni od producentow aparatow i ich formatow a nie na odwrot - nie maja tu zbyt wielkiego pola do popisu dla forsowania wlasnych rozwiazan bo ryzykuja zbytnia niekompatybilnosc z roznymi aparatami 8)

Kubaman
10-05-2005, 19:14
Poza tym exif jest ogólnie obowiązującym standartem, a nie wymysłem Canona. Ten soft musi być niestety lipny.

Lutek
11-05-2005, 08:37
Jaki soft?
Z moich doświadczen Exifier jest najbardziej uniwersalny... czyta nawet pola, ktore sa niewypelniane przez dostawcow?

Pozdrawiam