PDA

Zobacz pełną wersję : wina obiektywu czy body?

Palivko
17-02-2008, 18:28
Witam po raz pierwszy tutaj :)
Od tygodnia jestem posiadaczka canona 350d z obiektywem kitowym i dokupionym 50mm/1.8 II, nie znam sie jeszcze zbyt dobrze, wiec prosze o wyrozumialosc.
Zauwazylam na niektorych zdjeciach dziwne paski. Kilka lini pikseli w poziomie jest jasniejszych albo ciemniejszych (w roznych miejscach). Na początku wydawalo mi sie oczywiste ze to wina matrycy ale, po obserwacji wielu zdjec wychodzi na to , ze pojawiaja sie tylko przy uzyciu obiektywu 50mm.
Co o tym sadzicie? Oddac do serwisu obiektyw czy body? mam nadzieje ze obiektyw.
Dzieki za wszystkie uwagi

link do probki:
http://www.flickr.com/photos/23637951@N05/2271043825/sizes/o/

Ernest_DLRS
17-02-2008, 21:20
Na wysokich ISO tworzą się pionowe paski, po prostu taka matryca... Skoro u Ciebie tworzą się w poziomie to dziwne, Tylko przy użyciu 50tki?
Jeżeli tak to jest to wina obiektywu...

krzy
17-02-2008, 21:28
Witaj
Przykro, że na początek złe wieści, ale to raczej wina aparatu. :cry:
W/g moich doswiadczeń żadne z uszkodzeń obiektywu nie powoduje takich efektów.
Dla pewności zrób jeszcze kilka zdjęć, jednym i drugim obiektywem. Prawdopodobne jest, że te linie bardziej uwidaczniają się przy niedoświetleniu lub przy długich czasach. Zrób kilkusekundowe zdjęcie dekielka czyli ze szczelnie zasłoniętym obiektywem.

mkwiek
17-02-2008, 22:28
Na wysokich ISO tworzą się pionowe paski, po prostu taka matryca :shock: :shock: :confused: :confused:

fotografowałem tym aparatem i powiem Ci, że nigdy nie widziałem tam pionowych pasków na zdjęciach nawet na max ISO :)

myst
18-02-2008, 00:19
Może się przysłona przycina - ja tak miałem w zenku na 1/60s :)
Ale to raczej nie było zależne od obiektywu.

Palivko
18-02-2008, 00:54
Zrobilam proby z dlugim naswietlaniem na obu obiektywach i nie widze tam linii. Przejrzalam tez poprzednie zdjecia i nawet na iso 100 przy 1/500 linie sa.
Troche sie zalamuje bo czekalam na ten aparat z utesknieniem dosc dlugo a teraz takie kwiatki :(

A tak na marginesie, z tego co czytalam o tych obiektywach, to albo trafil mi sie dobry egzemplarz kitowy albo beznadziejna 50, bo mam wrazenie ze kit jest troche lepszy... jak na moje poczatkujace oko.

VomitroN
18-02-2008, 02:00
Przy pewnych ogniskowych rzedu 18-28mm, jak sie trafi, kit faktycznie nie jest zly. A nawet lepszy od "piecdziesiatki", a to z racji tego ze "piecdziesiatka" tych ogniskowych nie posiada :)

Ustaw moze kit na 50mmi i strzel obydwoma obiektywami kilka zdjec przy tych samych przyslonach i czasach. Bedziesz miala porownanie i przy okazji dowod dla sklepu na to, ze faktycznie ta 50tka jest walnieta a nie body i kwalifikuje sie do wymiany.

I pokaz co ci wyszlo z jednego i drugiego obiektywu, bom ciekaw tego zjawiska :)

Kubaman
18-02-2008, 10:59
moim zdaniem masz uszkodzone pliki, może karta jest padnięta, może coś przy zgrywaniu

Palivko
18-02-2008, 14:42
Ok, zrobilam nastepne testy. Przy prawie 200 zdjeciach ani razu nie bylo paskow na 18-55 , tylko 50! Czesciej na najwiekszych przeslonach 1,8 - 2,2, i czasach ok. 1/20 - 1/60.

Specjalnie dla VomitroN'a zrobilam tez zdjecia dwoma obiektywami przy tych samych parametrach:
http://www.flickr.com/photos/23637951@N05/sets/72157603934503251/

Dzieki za wszystkie odpowiedzi :)

krzy
18-02-2008, 21:26
Po tym co napisałaś:

Zrobilam proby z dlugim naswietlaniem na obu obiektywach i nie widze tam linii.....
doszedłem do wniosku takiego jak Kubaman (był pierwszy) - czyli, że są to zakłócenia spowodowane kartą pamięci lub błędami przy zgrywaniu zdjęć.
Rodzaj tych "linii" raczej nie wskazuje na optykę! Na wszelki wypadek sformatuj kartę w aparacie. Może pożycz i sprawdź z inną kartą.
Jeśli masz czytnik kart to wcześniej sformatuj i przeskanuj w komputerze jak zwykły dysk. Później w aparacie jeszcze raz sformatuj!
Jeśli zgrywasz przez czytnik to zgraj bezpośrednio z aparatu. Sprawdź kabel USB i gniazdko w komputerze.
Według mnie gdzieś w tych operacjach należy szukać problemu!

Co prawda to zdanie z ostatniego posta:
"Ok, zrobilam nastepne testy. Przy prawie 200 zdjeciach ani razu nie bylo paskow na 18-55 , tylko 50! Czesciej na najwiekszych przeslonach 1,8 - 2,2, i czasach ok. 1/20 - 1/60."
trochę wytrąciło mnie z równowagi :shock: ale nadal nie pasuje mi to na winę obiektywu.
Chyba najwięcej pomogło by gdyby udało Ci się jakoś usystemetyzować te testy i znaleźć sytuację gdy "paski" pojawiają się na 100%.
Napisz jakie wyszły wyniki to może coś jeszcze wymyślimy 8-)

Palivko
18-02-2008, 21:52
Jutro sprawdze inna karte i napisze.
Mi tez nie pasuje wina obiektywu, no bo jaka niby wada szkła moze psuc pojedyncze linie?

A tak z ciekawosci, jakie informacje sa przekazywane stykami w bagnecie?

krzy
19-02-2008, 19:49
Nie jestem pewien czy udzielę kompletnej odpowiedzi, ale głównie jest to sterowanie przysłoną - domykanie do ustawionej w aparacie, sterowanie silnikiem autofokusa, poza tym informacja o typie obiektywu, ogniskowej i zakresie przysłon, w nowszych konstrukcjach informacja o odległości na jaką nastawiona jest ostrość. To chyba tyle...?

385
19-02-2008, 20:32
Moim zdaniem wszystko jest OK. Piszesz że "problem" występuje przy małych wartościach przesłony w 50-ce. Proponuję sprawdzić tło , moim zdaniem to GO , ale może się mylę . Pozdrawiam