PDA

Zobacz pełną wersję : Kiev-80/88/88cm/88six Salyut-c/s Zenith-80 Arax

Rafał205
16-02-2008, 23:37
:!: :!: :!:

Witam!

Poszukuje firm i adresów stron www, które robią odpowiedniki aparatów:

KIEV 80
KIEV 88
KIEV 88CM
KIEV 88SIX
SALYUT
SALYUT C
SALYUT S
ZENITH 80
ARAX

Oraz osprzęt do tych aparatów tak jak obiektywy pryzmaty kasetki polaroid itp.

Jeżeli kogoś interesuje ten temat to ja dysponuje tylko jednym adresem:
Firma ARAX --> www.araxfoto.com

theremin
17-02-2008, 12:40
Witam!

Arax modyfikuje Kievy i akcesoria fabryczne, podobnie Hartblei:

http://www.hartblei.com

O Araxie słyszałem dużo dobrego, ale pamiętaj, że z gówn* bicza nie ukręcisz...

Pozdrawiam!

Tom01
17-02-2008, 16:05
pamiętaj, że z gówn* bicza nie ukręcisz...

Pracowałem na mocno modyfikowanym Kievie 80 czy 88. Niebo a ziemia w stosunku do fabrycznego, ale faktycznie trzeba się nauczyć postępowania z takim sprzętem, bo co rusz, to coś gdzieś się przycina, nie zadziała etc. Największym problemem moim zdaniem jest zbyt słaba jakość wykonania kaset i połączenia z puszką. Przy dzisiejszych cenach sprzętu, można już sobie darować walkę z produktami radzieckiej myśli technicznej.

theremin
17-02-2008, 17:02
(...) Największym problemem moim zdaniem jest zbyt słaba jakość wykonania kaset i połączenia z puszką. Przy dzisiejszych cenach sprzętu, można już sobie darować walkę z produktami radzieckiej myśli technicznej.

Zgadzam się z przedmówcą, dodam jeszcze tylko pojawiające się kłopoty z najkrótszymi czasami (niezależnie od regulacji). Jeśli ktoś chce się pobawić amatorsko raz na jakiś czas, lub pozostały mu szkła z Psixa, to można się Araxem zainteresować. Tym sprzętem jak najbardziej da się robić dobre zdjęcia, pozostaje kwestia niezawodności i komfortu obsługi (a raczej użerania się). Po tym "tuningu" cudów bym nie oczekiwał, zresztą, kluczową rolę ma tu jakość egzemplarza poddawanego modyfikacjom.
Ja w dalszym ciągu jeszcze używam Kieva 60 ponieważ posiadam do niego dużo optyki... Pewną zaletą jest to, że przy odrobinie wprawy można te aparaty samemu wyczyścić i wyregulować.

Pozdrawiam!

Rafał205
17-02-2008, 17:53
A gdzie szukać tego typu aparatów interesuje mnie albo obszar polski albo sprzedaż wysyłkowa ….

Pomijając oczywiście giełdę warszawską, allegro i ebaya

theremin
17-02-2008, 19:30
A gdzie szukać tego typu aparatów interesuje mnie albo obszar polski albo sprzedaż wysyłkowa ….

Pomijając oczywiście giełdę warszawską, allegro i ebaya

Chyba najprościej bezpośrednio dogadać się z Araxem, uzgodnić model aparatu, akcesoria i przeróbki jakimi jesteś zainteresowany.

Krzychu
17-02-2008, 20:04
Nie lepiej zamiast zajmować się złomem, poszukać używanego Hasselblada albo Mamiyę ?