Zobacz pełną wersję : Który Windows do PhotoShopa CS3?
Witam,
Czy ma ktoś doświadczenie z którym z poniższych Windowsów lepiej współpracuje CS3 ? Ma to jakieś znaczenie dla pracy w Shopie?
To samo pytanie dotyczy CS2.
Windows VISTA Ultimate PL BOX 64Bit
Microsoft XP Pro 64Bit
Z góry dzięki.
iktorn92
16-02-2008, 23:06
To XP jest 64 bitowy? zawsze myslalem ze jest 32 bitowy...
Generlanie ostanio używalem visty i jednak zostaje przy xp... jest po prostu dla mnie lepszy...i sie nie wiesza tak jak vista...
To XP jest 64 bitowy? zawsze myslalem ze jest 32 bitowy...
Jest też wersja 64 bitowa XP ale w wersji angielskiej...
A co do CS3 to też proferowałbym XP, Vista jak narazie do mnie całkowicie nie przemawia jako system operacyjny...
Dodam tylko, że priorytetem jest dla mnie wygoda i szybkość pracy w Shopie, komputer nie będzie podłączony do sieci oraz żadnych też gier. Do tego dwa procesory Core2 Duo 3,00GHz i 8GB RAM.
iktorn92
16-02-2008, 23:25
No przy tej specyfikacji to vista wykorzytsa mozliwosci a xp nie z tym ze po co ci 8gb ramu? xp i tak widzi tylko 3,5gb. Generalnie ja nie bylem zadowolny z visty...
xp 64 bit widzi 8gb ramu :)
No przy tej specyfikacji to vista wykorzytsa mozliwosci a xp nie z tym ze po co ci 8gb ramu? xp i tak widzi tylko 3,5gb. Generalnie ja nie bylem zadowolny z visty...
he, he, a vista potrzebuje 3,5gb żeby sie w ogóle załadować ;-)
używam visty od prawie roku i - oczywiście z problemami na początku - udało mi się ją ostatecznie opanować, ciut wyczyścić i jakoś lepiej skonfigurować. nie wiesza się, działa bdb, więc aż tak proszę nie narzekać 8) a na windows XP patrzę teraz jak użytkownicy XP na windows 98 :mrgreen:
sorry za OT - w temacie nie wypowiem się, nie używam PSa, nie stać mnie :oops:
ale wg mnie nie ma wyboru - jeżeli tylko CS3 działa na Viście 64, to nie ma się co zastanawiać.
Zauważyłem, że pod Vistą CS3 odpala się zdecydowanie szybciej. Prawdopodobnie prefetch jest lepiej zoptymalizowany. Samo działanie jest podobne, więc nie wiem czy warto dla tych 1-2 sek instalować vistę. Chociaż nie jest to taki zły systemem jak wszyscy opisują. Przy c2d i minimalnie 2 gb ramu działa całkiem sprawnie. Ale myślę że warto poczekać do oficjalnego SP1. Jeżeli zdecydujesz się na XP to tylko 64 Bit, przy takiej ilości ramu.
Vista Home Premium x64, PS CS2,
maksymalny
Available Ram to 2786 Mb (100%, ale kto tyle uzywa)
tak że możesz mieć i 8 GB RAM-u w kompie a i tak więcej niz wyżej podałem PS CS 2 nie obsłuży.
tak że możesz mieć i 8 GB RAM-u w kompie a i tak więcej niz wyżej podałem PS CS 2 nie obsłuży.
Ale wątek jest o CS3 :roll: .
Mój głos idzie na 64bitową Vistę na takim sprzęcie i przy takich wymaganiach.
Choć jak ci się nie spieszy to poczekaj chwilkę co Service Pack 1 do Visty przyniesie dobrego...
Dzięki za odpowiedzi.
A co mógłby "złego" wnieść do Visty Service Pack 1 aby wyższość miał XP Pro 64 Bit ?
Vitez:
Ale wątek jest o CS3 .
Renes zapytał również o CS 2;
To samo pytanie dotyczy CS2.
Renes zapytał również o CS 2;
A nie zauważyłem :oops: .
Czyli w sumie rada jest taka - zapomnieć o CS2 , skupić się na CS3 i 64bitowej Viście.
Jacek Kidoń
18-02-2008, 11:52
Ja używam PS3 i xp64 8gb ram, chodzi błyskawicznie. Wykorzystuje max tj 3255 MB ram, ale pamiętajmy, że to na aplikację. Swoje zabiera jeszcze system i ew równolegle aktywne inne aplikacje. A XP w przeciwieństwie do Visty nie jest obsesyjny w kontakcie z sterownikami itp itd.
Jak masz dużo "kasy" to kup xp za 300 zł, poczekaj aż wyjdzie SP1 do Vista i potem kup ją za 300zł. Jak "kaski" brakuje to jednak radzę od razu Vista najlepiej 64bit ale upewnij się że są sterowniki do twojego sprzętu w wersji 64bit
sugeruję xp64 bit .... ma mniejsze wymagania ...
ja na nowym komputerze mam Viste 64bit i wszystko działa zauważalnie szybciej niż w XP. Nie ma żadnych problemów ze sterownikami i system się jeszcze ani razu nie zawiesił. Zdecydowanie polecam.
Osobiście używam CS3 ale nie widzę znaczącej róznicy w działaniu tego programu pod XP i pod Vistą.
Jeśli masz komputer który spełnia wymagania Visty to instaluj ją. Lepiej pracuje, ładniej wygląda, czego chcieć więcej ;)
Calliactis
22-02-2008, 12:45
Ja stawiam na Vistę. Mam 32bit - i mam 4GB RAM (widzi mi 3,35GB) i Photoshop jest w stanie wykorzystać pod siebie max 2GB (ograniczenie systemu, nie ma możliwości alokowania więcej niż 2GB dla jednego wątku w Viście).
Chodzi super - składam panoramki z 10-12 fotek (czasami i z 16) w 8Mpixeli - wtedy musi dołączyć dysk, ale chodzi super (max 45 sekund na panoramkę).
Procesor do Core2Quad 2,4GHz na rdzeń (Q6600), dyski - 2x 500GB @ RAID 0 (stripe). Choć pewien dreszczyk emocji z macierzą dysków jest, to polecam zakup mniejszych dysków (250 / 320GB) ale w ilości 4 sztuk i połączenie w RAID 10 (mirror i potem stripe każdego mirrora). Duża pewność, ekstra stabilnlość, super prędkość (4x prędkość dysku przy odczycie i 2x prędkość jednego dysku przy zapisie). Kup dobry zasilacz (na tym nie oszczędzaj) i można robić duuuużo rzeczy na takim sprzęcie.
Ja zdecydowalem sie okolo roku temu (po testach przy zmianie komputera (64bit +4gB RAMu)), ze wezme Viste Ultime z CS3. Zdecydowanie pod nia wiekszosc programow sie uruchamia i dziala szybciej.
Póki nie wyjdzie SP2 pod Vistę nie zmienię systemu. Na moim laptopie z 2 GB RAMu CS3 chodzi szybko i bez problemów.
Póki nie wyjdzie SP2 pod Vistę nie zmienię systemu.
Znaczy jeszcze SP1 nie wyszedł a już czekasz koniecznie na SP2 ?