Zobacz pełną wersję : Sigma 105 1:2,8 Makro
JasiuPstryk
04-05-2005, 22:57
Ktoś coś wie na temat ten...?
Pszczola
05-05-2005, 07:05
Google wiedzą
JasiuPstryk
05-05-2005, 09:13
Google wiedzą
Dzięki za wyrozumiałość:) Widzę żeś mądrala nie z gruchy ni z pietruchy jeno z kości i radości:)
W ostatnim Practical Photography napisali, ze wyzej stoi tylko canon 100/2.8. W tej ogniskowej.
Rada na przyszlosc: jak chcesz dostawac jakiesporady, to daruj sobie takie kometarze, jak ten do Pszczoly...
Dzięki za wyrozumiałość:) Widzę żeś mądrala nie z gruchy ni z pietruchy jeno z kości i radości:)
Zapasy wyrozumialosci wyczerpal gwaltowny wzrost popytu na nia, o nowej dostawie poki co cicho jak makiem zasial... chyba pozar strawil cala linie produkcyjna czy jakos tak... stad deficyt na rynku ;-)
JasiuPstryk
05-05-2005, 14:16
W ostatnim Practical Photography napisali, ze wyzej stoi tylko canon 100/2.8. W tej ogniskowej.
Rada na przyszlosc: jak chcesz dostawac jakiesporady, to daruj sobie takie kometarze, jak ten do Pszczoly...
Juz sobie darowalem....prosze o viceversa:) sorki ale jestem fresh i ta porada o googlach jakos do mnie nie dotarla... :lol:
OK. Ja tej sigmy nie widziałem, ale dzis w PP czytałem, że wyżej stoi tylko Canon, niżej Tamron 90/2.8. Podobno ostra od pelnej dziury, z malymi rozmyciami na brzegach
polecam tą line:
http://www.orchideen-kartierung.de/Macro100E.html
ew. moją galerie niektóre robale były nią robione ale analogiem,
jak chcesz uzywac z dSLR sprawdz czy współpracuje
pozdrawiam
Z tego niezle wypada Sigma 50/2.8 macro, z dslr daje nie glupia ogniskowa.
Na co szkle do makro ostrosc od pelnej dziury? ;)
Pszczola
05-05-2005, 19:06
Szanowny Kolego, zaden madrala. Wierz mi, ze zanim napisalem, iż 'Google wiedza' zastanowilem sie czy 'przypadkiem' w inecie nie ma sensownych opini na temat tego szkla. W sam zagladnalem do googli.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Sigma+105+2.8+Macro+review&btnG=Szukaj&lr=
A w sieci kupa informacji i testow. Czyli kolejny przyklad lenistwa. Rece mi opadaja. Czy na prawde tak trudno najpierw poszukac czegos samodzielnie? Prosze abys nie pisal ponownie, ze sie wymadrzam, ale ostatnio mam jakies napasci zniechecenia wobec tego rodzaju 'spychologii'.
Odpowiedz "google wiedza" byla postawiona w dobrej wierze (sam sprawdzilem) i co...?
Tak czy inaczej pozdrawiam.
P.
Pomyśl...
JasiuPstryk
05-05-2005, 19:53
Wielce Szanowny Kolego Pszczolo...kcialem sie jeno podeprzec wiedza Szanownych kolegow - dobrze przeczytać podeprzec - no bo po to jest board. No i jeszcze raz wielkie sorki, a madrale wzialem z Twojego opisu...wybacz juz nie bede :oops:
Pszczola
05-05-2005, 20:13
Wszystko wyjasnione. Sprawa zamknieta. "Moj opis" nie jest 'moj". Rangi nadaje detektor zasilany przez wlasciela forum. Na starym forum mialem wlasny podpis pod ranga: 'socjopata'. Przypadlosc nadal jest aktualna ;-)
JasiuPstryk
05-05-2005, 23:03
Mów mi gwiazdo socjometryczna:)
Wszystko wyjasnione. Sprawa zamknieta. "Moj opis" nie jest 'moj". Rangi nadaje detektor zasilany przez wlasciela forum. Na starym forum mialem wlasny podpis pod ranga: 'socjopata'. Przypadlosc nadal jest aktualna ;-)
Ktoś coś wie na temat ten...?
nie pyskować, tylko w archiwum googlować!
http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=798
do tamtego opisu moge dodać tyle, że
13. nie wiem po co jest przesłona 45??? mydli przy tym strasznie
14. dość denerwujące jest to, że domyślnie (nie wiem, czy tak jest we wszystkich aparatach/obiektywach) jeżeli nie może złapać ostrości AF to ostrzy najpierwsz na bliski plan a dopiero potem na daleki, przez co jak wykorzystuje szkło do zdjęć plenerowych częto czekam, aż AF łaskawie wyostrzy na właściwy plan, w makro to jedna swołocz, bo AF nie używasz, ale do innych zdjęć wkurza mnie nieco
15. jak pisałem, trzeba zastanowisć się, czy kupowanie wersji DG ma sens
16. jakkolwiek 50mm ostrzy z mniejszej odległości jest chyba jednak bardziej funkcjonalne
17. co bym kupił dokonując wyboru jeszcze raz? wtedy wyboru nie miałem, teraz, jezeli gotowy byłbym do wydania 1500 zł na szkło to dołożyłbym i kupił Canona 60mm EF-S USM, dlaczego? mniejszy, lżejszy i przede wszystkim USM...
na przyklad do zabawy w robienie takich zdjec
http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/impresje.htm
Pozdrawiam
CYNIG
JasiuPstryk
06-05-2005, 15:05
No w sumie to mi sie juz tyle dostalo ze sie zapytalem o ten obiektyw ze nie wiem czy sie pytac, albo jak pytac coby nie urazic:) ale co tam...bylem canonierem jestem canonierem zostane ...?:)
Ale dzieki za podpowiedz, szukajcie a znajdziecie :mrgreen:
Mów mi gwiazdo socjometryczna:)
No to jeszcze ochrzan offtopiczny ode mnie - pisz POD cytatem!
JasiuPstryk
07-05-2005, 20:13
No to jeszcze ochrzan offtopiczny ode mnie - pisz POD cytatem!
Ay Ay Sir...cycata ta cytata...ale ad rem...Sigma mniam jest. HOWGH