Zobacz pełną wersję : Polaroid znika z rynku
http://manager.money.pl/news/artykul/225,0,320737.html?p=md
MacGyver
14-02-2008, 00:26
I tak długo zwlekali z tą decyzją, technologia Polaroid od kilku lat nie miała już przecież racji bytu.
Sam sens polaroidow ma jakis tam byt - fajnie np bylo by kupic aparat w automacie na ulicy i zrobic nim fotki ktore od razu mamy w reku. Ale taki sprzet musilaby kosztowac z 20 zl a to malo realne ;)
szkoda tylko ze jest na swiecie pare osob ktore tworza dzieku temu medium zupelnie magiczne obrazy. jak dla mnie gdyby w tym momencie wymiotlo wszystkie cyfry swiata strata dla fotografii nascienno artystycznej bylaby mniejsza.
zal
Bardziej niż to że schodzi z rynku dziwi mnie fakt że wciąż był produkowany!
szkoda tylko ze jest na swiecie pare osob ktore tworza dzieku temu medium zupelnie magiczne obrazy.
ale te pare osob nie utrzyma domow ze szkla i marmurkow w gabinetach prezesow. a juz na pewno nie przekona akcjonariuszy.
jak dla mnie gdyby w tym momencie wymiotlo wszystkie cyfry swiata strata dla fotografii nascienno artystycznej bylaby mniejsza.
zal
i w ogole polska dla polakow, ziemia dla ziemniakow, a ksieza na ksiezyc!
lubie ten ton tolerancji, otwartosci na inne poglady i akceptacji innych pogladow, delikatnie podlany smietanka subiektywizmu ("jak dla mnie..."). zywo mi przed oczami staje mistrz T., ktory jeszcze 2-3 lata temu besztal z ziemia cyfre i odzegnywal ja od przyczyny wszelkich nieszczesc tego swiata... tylko po to, by calkiem niedawno kasowac gruba kase za warsztaty z obrobki zdjec (pod nazwa: fotografii cyfrowej) i robic za eksperta-pasjonata...
ech... a myslalem, ze ksenofobia w XXI wieku juz ludziom przejdzie...
MacGyver
14-02-2008, 01:43
Żal to jest każdej techniki, która musi zniknąć, bo to zawsze jakieś urozmaicenia... choć nie ukrywam że z polaroidem nie jestem jakoś szczególnie emocjonalnie związany i kojarzy mi się głównie z identyfikacyjnymi 15-minutówkami i shtooką tj nieostrymi pseudoportretami, wykonywanymi na przeterminowanych ładunkach :-)
Kolekcjoner
14-02-2008, 04:00
W sumie to już jakiś czas temu zniknął. Jego pozycja na rynku foto mimo, że jednak dość niszowa była niepodważalna. Obecnie praktycznie się o nich nic nie słyszy. Wiem że robili jakieś kompakty z foveonem w środku bodajrze.
Ciekawe co będzie dalej - czy w ogóle sobie odpuszczą działkę fotograficzną?