Zobacz pełną wersję : Rybie oko a canon 300d.
M42 nie pasuje, na dekielku znalazłam że jest tam 54 mm.
znajdę taką przejściówkę?! jak tego szukać?
Czołem!
Jestem tu nowa, z tysiącem pytań :)
300d mam od jakiś 3 tygodni, a dziś dostałam od chrzestnego troche sprzętu z analoga. w tym rybie oko.
No i teraz mam taką zagadkę jak to rybie oko wpasować w eosa!?
dziwnie to wygląda bo ma on poprostu taki jakby gwint do wkręcania i nic poza tym.
I co teraz?! nie wiem tak myśle ze to może to mocowanie M42?!
ale bo ja wiem?!
fajnie by było mieć rybie oko działające.
Ktoś poradzi coś!? proszę?!
Tomasz Golinski
04-05-2005, 19:38
Jeśli wygląda to na gwint, to może jest to M42. Można kupić na allegro przejściówki EOS/M42 i powinno działać (jeśli to M42). Można zmierzyć linijką, czy średnica gwintu to 42mm.
ooo, byłoby świetnie!!
mam jesczze obiektyw od analoga, PRESENTA. już wydumałam że to jest ten FD.
znalazłam nawet na rays foto niby taki adapter do tego. a z drugiej strony czytałam, że to nie bedzie dzialać.
to jak to jest :(
Tomasz Golinski
04-05-2005, 19:48
będzie działać, ale jest drogie i ma kiepską jakość optyczną. A jeśli byłoby tanie (tzn. bez soczewki w przejściówce) to nie będzie umożliwiać ostrzenia na nieskończoność.
Gdy jest jakiś adapter, nie działa żadna automatyka związana z ustawienieami obiektywu z poziomu aparatu. Ustawianie ostrości i przesłony robisz manualnie, ale wskazania światłomierza będą poprawne. Utrudnieniem może być też zaciemnienie obrazu w wizjerze wraz z przymykaniem przysłony, ciężko ostrość ustawić. Po prostu jest trochę więcej zabawy, ale jeżeli jezeli jakies ciekawe szkiełka to warto.
KuchateK
04-05-2005, 20:52
Rybie oka maja zwykle tak duza GO ze tam po jakim takim przymknieciu przyslony mozna sobie darowac jakiekolwiek ostrzenie...
Pozatym mozna korzystac z Av...
No tak, teraz już wiem bo przymieżyłam że m42 jest za małe.
zresztą na dekielku tego rybiego oka znalazłam "54" jeśli dekielek jest oryginalny to chyba to 54 mm.
i teraz- czy dostanę jakąś taką przejściówkę?!
Tomasz Golinski
04-05-2005, 22:00
dekielek przedni czy tylny?
ten tylny. Tak przynajmniej jest na dekielku.
Napewno nie jest to M42, który jest za mały:|
jest jakaś szansa?
Tomasz Golinski
04-05-2005, 22:32
Hmm. Chyba fizycznie nawet nie zmieści się w otwór w body.
mieści się właśnie. nawet gdyby był troszku większy- o milimetr, dwa, i w body był gwint to można byłoby przykręcić!
Tomasz Golinski
04-05-2005, 22:37
Spróbuj przymocować taśmą klejącą :p ;)
KuchateK
04-05-2005, 23:15
Eee... Lepiej gumka albo sznurkiem... Z tasmy to brudne slady sa...
U mnie Sigma jedna taka swietnie sie trzymala na sznurek :D Sznurowke konkretnie :D
Jak masz jakiegos tokarza w okolicy to pewnie mogl by Ci przetoczyc za grosze m42 nieco szerzej... Chyba ze zrobi cala przejsciowke od zera, ale to duzo wiecej dlubania...
Widziałem takie przejśćiówki na Giełdzie Foto w Warszawa , była M42 , ale miał i 2 wieksze ,,,,nie wiem ile , ale zobaczę
Pozdrawiam