Zobacz pełną wersję : pomocy !!! 350D
michal_sokolowski
13-02-2008, 16:17
witam;
zaskoczyła mnie dzisiaj niemiła niespodzianka:
na powiedzmy 5 zrobionych zdjęć 2-3 zdjęcia mają taką smugę - pasek przez całą szerokość zdjęcia. Pasek ma czerwono-pomarańczowy kolor. Podejrzewam, że ma to związek z migawką, ale nie wiem na pewno.
Aprat ma 2 lata ponad, około 10 tys. przebiegu. Nie miałem dotąd problemów..
Poniżej przykładowa fotka - pomarańczowy pasek idzie przez całą szerokość.
Czy ktoś z Was miał coś takiego z aparatem ?
dzięki
Michał.
Ze wszystkimi szkła mi tak jest?
Napisz, co robiłeś przy tym aparacie (jakieś czyszczenia itp.)
Pzdr.
michal_sokolowski
13-02-2008, 16:54
Ze wszystkimi szkła mi tak jest?
Napisz, co robiłeś przy tym aparacie (jakieś czyszczenia itp.)
Pzdr.
nic nie czyściłem, nic nie robiłem...
odebrałem go tylko ostatnio z Żytniej - kalibtacja szkła pod body, ale body nie ruszali..
sprawdzałem z 2 szkłami, więc na pewno body.
Spróbuj na różnych czasach, na manualu, ale nie wydaje mi się, by to miało zwiazek z migawką, bo cały kadr zaświetlony jest równomiernie. To bardziej wygląda na problem z matrycą, ale nie jestem z expertem. Aparat musi znaleźć sie ponownie na Żytniej, pokaż im tę fotkę, zapytaj, co robili z Tw. body, z matrycą. Skoro przedtem było ok., a po wizycie u nich jest tak, to znaczy, ze zdarzenie miało miejsce na Zytniej.
Trzymam kciuki, powodzenia,
I.
Tylu tu jest "forumowych mądralów" (co za określenie!), dlaczego więc nikt nie chce doradzić koledze w potrzebie?
A ja to bym chciał zobaczyć zdjęcie z tego 350D na którym cały kadr mieści się w DOF, najlepiej jakiejś jednolicie oświetlonej powierzchni.
michal_sokolowski
14-02-2008, 21:13
witam;
słuchajcie: odebrałem dzisiaj z Żytniej aparat - powiedzieli że wszystko w porządku, obejrzeli go, zrobili ileś tam zdjęć testowych i było OK....migawka OK,
i rzeczywiście na razie wszystko jest OK...
Kurcze, mam nadzieję że się to nie powtórzy..... np. na ślubie (!!!).
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
Czy powyższe zdjęcie testowe nie było czasami zrobione przy oświetleniu świetlówkowym? Niektóre z nich migają 100Hz co przy migawce szczelinowej daje takie efekty.
No i jeszcze mała głębia ostrości utrudnia ocenę co tam jest źle.
michal_sokolowski
14-02-2008, 21:52
Czy powyższe zdjęcie testowe nie było czasami zrobione przy oświetleniu świetlówkowym? Niektóre z nich migają 100Hz co przy migawce szczelinowej daje takie efekty.
No i jeszcze mała głębia ostrości utrudnia ocenę co tam jest źle.
tak, było robione przy świetlówce !!!
możesz wyjaśnić dlaczego to może mieć wpływ na migawkę ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
złe na zdjęciu jest to, że przez środek idzie taka ciemna żółtawa smuga...
To nie wpływa na migawkę tylko na obraz rejestrowany przez aparat.
Świetlówki niektóre migają w takt napięcia sieciowego 100x na sekundę (tak, wiem co piszę). Czas podróży szczeliny w migawce nad matrycą to 1/200 czy 1/250 s. W sam raz na to, żeby w trakcie tego przejścia różne fragmenty matrycy były oświetlone z różną intensywnością.
Jeśli to jest niejasne polecam poszukanie googlem informacji na temat działania migawki szczelinowej.
To nie wpływa na migawkę tylko na obraz rejestrowany przez aparat.
Świetlówki niektóre migają w takt napięcia sieciowego 100x na sekundę
dokładnie.
do uzyskania takiego efektu nie jest nawet potrzebna świetlówka - na zwykłych żarówkach też jest on widoczny, tylko mniej.
weź sobie jakiegoś kompakta albo komórkę - i oświetl np. białą kartkę jedną żarówką albo świetlówką - na zdjęciu obraz będzie cały w paski 8-)