Zobacz pełną wersję : Czy 5D stanieje?
Jak myslicie czy EOS 5D w ciagu 1-2 miesiecy jeszcze moze troche staniec.
Czy jest sens troche poczekac z zakupem?
Wg mnie jest już na tyle tanie że raczej nie spadnie. W końcu Canon będzie chciał na nim coś zarobić a nie sprzedawać z pół darmo. Ja sam kupuję w ciągu miesiąca jak tylko skończę sesję.
Canon 5D tanieje od momentu, kiedy go wprowadzono na rynek.
Wg mnie jest już na tyle tanie że raczej nie spadnie. W końcu Canon będzie chciał na nim coś zarobić a nie sprzedawać z pół darmo. Ja sam kupuję w ciągu miesiąca jak tylko skończę sesję.
NIe myslalem o Canonie, tylko ze ewenualna zapowiedz nastepcy moze miec wplyw na hurtownie.
Kupować teraz!!!Cena spadła dość wyraźnie....takiego obrazka może już nie być.Wprowadzą więcej pixeli i czar może prysnąć. Do sierpnia-września nie będzie następcy wiec szkoda pięknej wiosny i lata by czekać :)
Następce miał być już dawno dawno temu. Więc jeśli miał by być nowy 5D to pewnie trochę stanieje. Ale ja tam nie myślę o następcy póki go nie ma.
Wyraźnego spadku ceny spodziewam się w momencie zapowiedzi następcy. Do tego czasu pewnie będzie powolutku tanieć, tak po 100zł / miesiąc.
Allensteiner
13-02-2008, 17:02
Czy 5D stanieje?
dobre pytanie ;)
Wyraźnego spadku ceny spodziewam się w momencie zapowiedzi następcy
i tak pewnie będzie, tak zresztą się zawsze chyba działo w przypadku innych body
tak po 100zł / miesiąc
ja bym uściślił 100zł/miesiąc +/-25zł :)
Czyli tak czy inaczej, kupa kasy.Ja sobie poczekam jednak co bedzie za rok,bo narazie mnie ew stac na 40d.
Ernest_DLRS
13-02-2008, 17:35
5D stanieje zauważalnie lecz dopiero z momentem wejścia na rynek mkII tegoż modelu, Pozdrawiam.
Earl Grey
13-02-2008, 17:41
Albo podskoczy, jak się okaże, że Canon przekombinował z następcą ;)
Ernest_DLRS
13-02-2008, 17:55
Dlaczego miałby przekombinować?
Gdyby nie sony i ska to bylo by calkiem mozliwe, teraz raczej kiszki wypuscic nie moga:)
Jeżeli następca 5d będzie lepszy i w rozsądnej cenie to 5d z pewnością będzie tańszy .Jeżeli zmiany 5d mkII będą "kosmetyczne" i rynek go nie przyjmie to nie ma co liczyć na dużą obniżkę 5d.
Pytanie : kiedy to się stanie ? na to już trudniej odpowiedzieć;)
Ernest_DLRS
13-02-2008, 18:06
Nie ma co spekulować, ile, kiedy... Przyjdzie ten czas to będzie można oceniać, komentować ;)
otworzyłem soczek a pod kapslem jest napisane:
"czasami warto poczekać", :roll:
Pozdr.
T.
Lepiej poczekać. Zawsze lepiej poczekać. I się kasę oszczędzi i dużo nerwów z BF FF itp. Czekać do końca i jeszcze dzień dłużej.
;)
Ja bym założył lokatę na jakieś 5 lat i kupił wtedy 8DIII. Warto zaczekać...
Ludzie, czy Wy nie macie dosyć tych postogennych bzdurnych tematów, bajania i wróżb z fusów?? Jeden taki bzdurny wątek "5D i co dalej" gdzie w prawie ośmiuset postach coraz to większe bzdury chyba wystarczy...
A ja bym wstrzymał się jeszcze pół roku. Myślę, że tego lata będzie odsłona nowego modelu piątki. 5d to juz stara konstrukcja a przedewszyskim bardzo wolna. Myślę, że nowa piątka będzie o wiele lepszym aparatem.Wtedy cena pierwszego modelu poleci w dół.
Poczekać nie zaszkodzi :)
Jeśli ktoś jest zdecydowany na 5D to nie ma co czekać, tylko brać lada moment - dzień coraz dłuższy, za chwilę wiosna, piękne momenty. Jeśli jednak ktoś czeka na następcę to trzeba się wstrzymać (nie ma innego wyjścia), ale tylko w tym przypadku.:rolleyes:
Jak dla mnie to staniał DZIś!!!!!! Przyszedł cash back, więc 770 w kieszeni, a od 17 grudnia 2007 zdążyłem zrobic parę ciekawych rawów, dlatego nie mam co żałowac tych paru stów które poleciał... owocnego czekania..
Allensteiner
18-02-2008, 14:55
hehe
wygląda na to szwayko, że jeśli poczekałeś to słusznie zrobiłeś
200 euro piechotą nie chodzi :)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30672
hehe
wygląda na to szwayko, że jeśli poczekałeś to słusznie zrobiłeś
200 euro piechotą nie chodzi :)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30672
No niby tak.
Ale czy ma to sens skoro i tak zamierzalem kupic od Tipa bez VATu za te 5600. Rozumiem ze kod kreskowy sie nie zmienia natomiast trzeba miec rachunek - i teraz jak ma on wygladac zeby byl uwgledniony.
Ja tez kupowalem od TIPa i miałem sam paragon z jakiegoś niemieckiego sklepu. Cashback lada chwila powinien się u mnie pojawić bo już przelew z canona został wysłany...
Allensteiner
18-02-2008, 15:18
bierz od Tipa co ma towar od sąsiadów z zachodu (musi być data po 1 marca), będziesz miał te np. 5600 - 200 euro = :)
u naszych forumowych TIP-ów nie było chyba problemów z cash-backiem ostatnio (bez faktur :))
Canon nie przekombinuje z następcą. Wystarczy poprawa szybkości AF, odkurzacz, LV, 5kl.s, 3''LCD z dobrą rozdzielczością i już wiele osób wybierze mkII. Cena mk I moim zdaniem zatrzyma się na 4k.