PDA

Zobacz pełną wersję : Lornetka - jaką wybrać.

Nemeo
13-02-2008, 14:27
Chcę kupić jakąś lornetkę do obserwacji ptaków, ale jako że się totalnie nie znam na lornetkach, to proszę o pomoc.
Czym się kierować w wyborze ?

PS.
Myślałem o jakiejś lornetce, firmy "której nazwy nie wymawiamy" na tym forum.:lol:

piast9
13-02-2008, 14:29
zajrzyj na http://www.optyczne.pl :)

Tom01
13-02-2008, 14:56
Chcę kupić jakąś lornetkę do obserwacji ptaków, ale jako że się totalnie nie znam na lornetkach, to proszę o pomoc.
Czym się kierować w wyborze ?

PS.
Myślałem o jakiejś lornetce, firmy "której nazwy nie wymawiamy" na tym forum.:lol:

Zależy w jakim przedziale cenowym?

Jakiej firmy nie wymienia się na forum? :-)

MacGyver
13-02-2008, 14:58
Tej (http://nikon.pl/family/pl_PL/categories/broad/319.html) się nie wymienia :mrgreen:

Nemeo
13-02-2008, 15:02
Zależy w jakim przedziale cenowym?

Do 1000 zł.

Tej (http://nikon.pl/family/pl_PL/categories/broad/319.html) się nie wymienia :mrgreen:

Zgadza się.:D

krzysiekw
13-02-2008, 15:12
Hej,

Gorąco polecam produkty Delta Optical z serii tytanium
http://deltaoptical.pl/deltasklep/shopping/?id=214&lang=pl&cur=PLN&PHPSESSID=2801.

Wszystko to produkty bardzo dobrej jakości.

Mam lunetę 4-16x42 i teraz przymierzam się do lornetki tej samej firmy.

pozdrawiam,

Krzysiek

Tom01
13-02-2008, 15:25
Z tego co mi wiadomo, na podstawie doświadczeń z celownikami optycznymi (strzelam trochę), Delta to chińszczyzna. Podobno nie taka ostatnia, ale jednak chinol. W cenie ok 1 tys zł i przyrodniczą, moim zdaniem można poszukać Vixena z drugiej ręki, np na forach astronomicznych. Sprzęt kapitalny. Z lornetkami na N miałem tyle do czynienia, że co mi trafiła w ręce to podróba.

Prywatnie jak jadę na wycieczkę w teren biorę "ruskiego" Kronosa 20x60. Tani, przyzwoity jak na swoją cenę i nie szkoda jak się gdzieś obije.

krzysiekw
13-02-2008, 15:39
Z tego co mi wiadomo, na podstawie doświadczeń z celownikami optycznymi (strzelam trochę), Delta to chińszczyzna. Podobno nie taka ostatnia, ale jednak chinol.

Szanowny Kolego,

Nic bardziej mylnego. DOT 4-16x42 to nic innego jak Weaver V16 (delta zamawia je u weawera i sprzedaje pod swoją marką tytanium bez pośredników). Optyka na bardzo dobrym poziomie, rodowity japończyk ;) Oczywiscie troche mu brakuje do Leupolda czy Zeissa ale za te pieniądze nic lepszego się nie znajdzie na rynku.

Z lornetkami jest analogicznie. Mam porównanie: porównójąc Ecotone LD-II 8x56 i deltę tytanium 8x56 delta po prostu wymiata i kładzie na łopatki tą pierwszą pod względem jasności, kontrastu i ostrości.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Cichy
13-02-2008, 16:00
Nie kupuj Delty. Dostałem jedną na gwiazdkę - od razu pojechała do serwisu na kolimację. A serwis delty ma najwyraźniej tyle wiedzy o kolimacji co serwis canona o kalibracji AF. Lornetka wróciła do mnie z notką że jest wyregulowana na ławie optycznej, a moim zdaniem jest g..wno a nie skolimowana. Kupiłem sobie w Lidlu Meade 10x50 za 89 zł i jest niebo lepsza (musiałem trochę poprzebierać).

Nie kupuj lornetki z zoomem.

Uwagę swoją skieruj na lornetki 7x50 lub 10x50. Polecałbym tu Minoltę Activę (niestety cięzko ją dostać) lub jakiegoś Nikona WR (albo inne, nie są drogie). Możesz brać pod uwagę lornetki o powiększeniu 16 lub 20, ale miej świadomość trochę gorszej ostrości niż w/w no i ciężko utrzymać stabilny obraz (mnie się ledno udało ruską 20x opierając w dodatku ręce o balkon).

1jac
13-02-2008, 16:13
Polecam Celestron Sky Master 20x80 (~825zł). Co prawda kupiłem ją do oglądania nieba, ale do małych ptaszków z odległości kilkudziesięciu metrów nada się doskonale. Powiększenie x20 jest zarówno zaletą jak i wadą, ale jest mocowanie statywowe.
Jest jeszcze tańsza opcja 15x70 za coś koło 430zł.

Tom01
13-02-2008, 16:31
Szanowny Kolego,

Nic bardziej mylnego. DOT 4-16x42 to nic innego jak Weaver V16 (delta zamawia je u weawera i sprzedaje pod swoją marką tytanium bez pośredników). Optyka na bardzo dobrym poziomie, rodowity japończyk ;)

Tak słyszałem o tym, przy czym to raczej jest na zasadzie rebrandowania konkretnego produktu. Nie świadczy wcale, że wszystkie Delty to Weavery, prawda?

delaa
13-02-2008, 17:09
Kupiłem sobie w Lidlu Meade 10x50 za 89 zł i jest niebo lepsza (musiałem trochę poprzebierać).

Wit!
Też mam - rewelacyjny stosunek jakości do ceny - trzeba tylko trafic na dostawę - inaczej przebiera się już w zezłomowanych sztukach - i trzeba wiedzieć na co i jak patrzeć - kolimacja.
Pozdrawiam.

schuvi
13-02-2008, 17:15
Leica,polecam.Tylko teraz zauwazylem ten przedzial cenowy.A za 1000 raczej Leici niekupisz.

orte
13-02-2008, 22:28
Nemeo, dzięki za temat.
Przypomiałem sobie dzięki temu, że w szafie od prawie 5 lat leży ponad 15-to letni
BERKUT 15x50 (made in russia), pamiątka z podróży poślubnej ;-)
ja już dawno po rozwodzie :cool: a lornetka jeszcze daje radę ;-)

Cichy
13-02-2008, 22:47
Tak to jest, jak się za kajtka chajta :)

koraf
13-02-2008, 22:59
Polecam najlepszy stosunek ceny do jakości :mrgreen: a mianowicie fujinon 10x50 FMTR-SX , która w pełni dorównuje leice i zeissowi i kosztuje 3x mniej.
Lornetka amerykańskich marines . Test lornetki : http://optyczne.pl/61-Test_lornetki-Fujinon_10x50_FMTR-SX.html.
Używam od roku po prostu rewelacja :shock:! Za więcej niż 1000 PLN niestety :(

krzysiekw
14-02-2008, 13:56
Tak słyszałem o tym, przy czym to raczej jest na zasadzie rebrandowania konkretnego produktu. Nie świadczy wcale, że wszystkie Delty to Weavery, prawda?

Oczywiście że nie muszą to być Weavery, ale w serii Titanium są właśnie na tym poziomie:twisted:, albo wyższym.

Pozdrawiam,

KW

Tom01
14-02-2008, 14:51
Oczywiście że nie muszą to być Weavery, ale w serii Titanium są właśnie na tym poziomie:twisted:, albo wyższym.

Pozdrawiam,

KW

Jak coś sprawia wrażenie tanie i dobre, to jestem automatycznie sceptyczny. Fakt zaprzestania produkcji celownika przez Weavera i sprzedaż go pod inną marką nie determinuje stawiania Delty wśród liderów tego rynku. Tym bardziej że moje doświadczenia z Deltą wcale nie są ach i och.