Zobacz pełną wersję : sigma 50-500 do 20d
Jak w temacie, zastanawiam się nad zakupem sigmy 50-500 do 20d proszę o opinie osób użytkujących ten biektyw. Jak się spisuje, na co zwrócić uwagę, czy warto go kupić?
Dziękuję za podpowiedzi.
Pszczola
04-05-2005, 15:29
Nie jestem uzytkownikiem tego obiektywu. Jednak zwracajac uwage na rozpietosc jego ogniskowych to nie sadze, aby mozna sie spodziewac czegos przyzwoitego. No chyba, ze Sigma jakas magie w szklo wbudowala ;-)
DoMiNiQuE
04-05-2005, 15:31
Z tego co pamietam to Cichy posiada taka Sigme. Moze sie na jej temat wypowie. Jesli zalezy Ci na duzej ogniskowej i bardzo dobrej jakosci to moze Canon 400 f/5.6L? Cena podobna.
tak jak canon nowy 28-300 (stary 35-350) tez niby nic specjalnego, ale w pewnych zastosowaniach chyba nie zastapiony.... oczywiscie przez jedno body :mrgreen: tez mam chrapke na to szkolo zwlaszcza na jego koncowke poczekam jak ktoś z forumowiczów go kupi i przetestuje :-)... na pbase jest chyba kilka fotek z tego szkła...
Hmm... 28-300 i 35-350 są adresowane do zupełnie inych grup docelowych... spójrz na cenę. :)
O ile mi wiadomo to dobre szkła są... tka jak pisałem kiedyś... Używa tego Agencja Reutersa. :)
Hmm... 28-300 i 35-350 są adresowane do zupełnie inych grup docelowych... spójrz na cenę. :)
O ile mi wiadomo to dobre szkła są... tka jak pisałem kiedyś... Używa tego Agencja Reutersa. :)
Ale nawet sam Canon podaje że 28-300 L to następca nieprodukowanego już 35-350 L więc skąd to Twoje zdziwienie?
A czy ja jestem zdziwiony???????
:)
Ja próbuje pokazać, że stawianie w jednym szeregu sigmy 50 - 500 i Canona 28-300 jest dziwne..
ceny to ja znam, ale bardziej podalem je dla przykladu ze zakres ogniskowych podobny (x10) a jakosc akceptowalna :-) jedynie cena jest dla zawodowcow albo uzaleznionych hobbystow :-)
A czy ja jestem zdziwiony???????
:)
Ja próbuje pokazać, że stawianie w jednym szeregu sigmy 50 - 500 i Canona 28-300 jest dziwne..
A to sorry, nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi ;)
Sądziłem, że chodzi Ci o to że 28-300 i 35-350 to obiektywy różnej klasy
A jeśli chodzi o sigmę to oczywiste :)
http://www.pbase.com/cameras/sigma/50500_463_ex_apo_rf
A rzeczywiście nie napisało mi się po polsku. :)
Zapytajcie sie na p.r.f.c. Janka Muzykanta o ten obiektyw, calkiem niedawno go testowal. A najlepiej pogooglajcie, bo taka jest zwykle kolej rzeczy ;-)
dzięki za podpowiedzi proszę jeszcze o małe wyjaśnienie, nie każda sigma pracuje z cyfrakiem w związku z tym jak odróżnić tą która nadaje sie do cyfraka, a która nie, dla utrudnienia dodam nie mając aparatu przy sobie?
O, znalazłem jakiś bliski mi wątek
Cóż mogę powiedzieć o tym szkle.. No jest to mój już bodajże piąty telezoom, wiec mam jakieś porównanie. Pewnie wszystkich interesuje jakość zdjęć w końcowym zakreesie zoomu ? Otóż uwaga :
W dobrym świetle jakość i ostrość zdjęć na 500 mm jest porównywalna np z Canonem 70-200 L 4.0 na 200 mm.
To chyba najlepsza rekomendacja. Na końcu dam sampla z 500 mm.
Teraz troszkę o użytkowaniu:
+ bardzo dobra jakość zdjęć, ostrość
+ stopka na statyw/monopod
+ ostrość tylnia , HSM (ultrasonic)
+ pancerna obudowa
+ brak aberracji chr.
+ osłona przeciwsłoneczna
+ można kręcić obiektywem w pierścieniu z mocowaniem statywowym
- wolny AF na dłuższych ogniskowych (przy monopodzie wygląda to dużo lepiej)
- brak IS
- ciemny w zakresie 150-500 (zdjęcia koncertowe wyszły tylko poprawne)
- ciężki (1.8 kg)
- ciężko kręci się zoomem
- duży filtr 86mm
Zdjęcia :
50mm www.negatyw.org/test/sigma.jpg
500mm www.negatyw.org/test/sigma500b.jpg
500mm www.negatyw.org/test/sigma500.jpg
A propos 28-200 L IS USM, to ja bym nie przesadzał z mówieniem o jego jakości. Miałem okazję robić nim zdjęcia z moim Canonem 300D i wyszło bardzo średnio (mydło na długim końcu itd.).
28-200 L ? Miałeś chyba na mysli 28-300 L IS USM?
Tak, sorry - literówka, oczywiście - 28-300 L IS USM.
Szymański Adam
23-06-2005, 22:24
Moim skromnym zdaniem 50-500 nie jest lepszy niz 70-300 Canona lub 70-300Sigmy. Testowalem je jak rowniez 80-400 OS/EX Sigmy w stoisku Sigmy w Blue City, dzieki uprzejmosci obslugi i zaden z nich nie rownal sie z nim - jest wspanialy. Zreszta najlepiej sprawdzic samemu kilka obiektywow by sobie wyrobic zdanie (ja tak robie).
Niezla stabilizacja obrazu, bezkonkurencyjna ostrosc zadnych AC, ale za to wolny AF i ciezki pierunsko do tego dosc drogi u nas ok. 4700pln. Odsylam na Fredmirande do opinii uzytkownikow. Nawiazujac do opinii Cichego nt. 50-500, to nie zgadzam sie z nim, a chcialem go kupic, ale "niezbyt ostre" przy 500 zdjecia oraz AC zniechecily mnie. Bo lepszy zdecydowanie jest pozniej testowany na gieldzie w Stodole obiektyw Sigmy 135-400.
Moim skromnym zdaniem 50-500 nie jest lepszy niz 70-300 Canona lub 70-300Sigmy.
Chyba Cię mama nie kocha. Jak można porównać te szkła ?? Optycznie to jest niebo a ziemia. Na 500 mm Sigma lepiej ostrzy niż Canon na 300. A o aberracjach nie wspomnę nawet.
I jeszcze jedno - co to znaczy "niezbyt ostre", masz na te słowa jakiś namacalny dowód? Ja wyżej zapodałem zdjęcia i każdy może zobaczyć, czy ostre czy nie. A Ty wchodzisz i piszesz, że "niezbyt ostre" - moim zdaniem po prostu nie potrafiłeś zrobić tym szkłem dobrego zdjęcia. Używam go od pół roku i co jak co, ale akurat na ostrość nie mogę narzekać, przy 500 mm jest imponująca. A na temat występowania w tym szkle aberracji nawet nic nie wspomnę. Po prostu jej nie ma. (No chyba, że w Canonie są, już kiedyś wałkowany był wątek o występowaniu CA w tym samym szkle na body Canona i Nikona).
Cichy czy mozesz spowodowac zeby te linki zapodane przez ciebie zaczeły działac bardzo mnie interesuja te foty
jestem zainteresowany tym obiektywem
a co powiecie o tym ??
http://www.e-oko.pl/PK4ntd2buNE3tXWeQJQzGKVnDp7oEURdtYAmQXcbGKtqDR
Cichy czy mozesz spowodowac zeby te linki zapodane przez ciebie zaczeły działac bardzo mnie interesuja te foty
jestem zainteresowany tym obiektywem
a co powiecie o tym ??
http://www.e-oko.pl/PK4ntd2buNE3tXWeQJQzGKVnDp7oEURdtYAmQXcbGKtqDR
No niestety fama jest taka, że jest to jednak słabsze (wolniejsze, bez EX) szkło od 50-500. O ile mnie pamięć nie myli to ono miało się ukazać w wersji DG X.2005 wg sigmy.pl...
tak sie tez stało na stronie sigmy jest jako DG
generalnie mnie ten nie interesuje tylko tak pytałem bo moze ktos juz ma
bardziej przymiezam sie do tego o ktory pytałem wczesniej
jak jestes z warszawy lub okolic to w bluecity mozesz sobie potestowac to szklo za free lub wypozyczyc za kasel
Niestety do wawy mam 350kilosow
ale miałem go w media na 10 min ale to nie to samo co wypozyczenie na cały dzien w terenie
dlatego musze bazowac na opini jak bede znał opinie to jeszce raz do media a potem zamowie go :)