Zobacz pełną wersję : Pozbycie się świecąej twarzy w photoshopie ?
jasnezetak
12-02-2008, 20:44
może macie jakiegoś tutoriala??
W sensie obłasków od nieumiejętnie użytej lampy błyskowej ? Stemplowanie z kryciem na 50% i trybem darken.
dokłednie, ej ślubny jak ci nie wstyd...;)
energia_ki
12-02-2008, 22:53
hmm, Panowie, nie zawsze lekko połyskująca skóra jest wynikiem nieumiejętnego użycia lampy, wystarczy przecież, że ktoś ma mieszaną/tłustą skórę albo się spoci, ponieważ jest gorąco albo tańczy z dużym oddaniem :smile:
o wpływie napojów wyskokowych nie wspominając :mrgreen:
[a tak na marginesie - czy wiecie, że wyskok to spirytus? wódkomierzem mierzyło się ilość wyskoku w alkoholu :D ]
więc jeśli mówimy o połyskującej skórze [co jest naturalnym zjawiskiem], a nie o jakichś tragicznych przepałach, to wystarczy pobranie próbki koloru skóry i użycie z wyczuciem pędzla w trybie normal [tak!] o kryciu ok. 20%, żadnego stemplowania/klonowania nie trzeba
kluczem do uzyskania naturalnego efektu jest pobieranie nowych próbek z miejsc jak najbardziej zbliżonych do miejsca malowanego [np. nie należy pobierac próbki z policzka i poprawiać za jej pomocą lekko wyświeconych miejsc na czole, brodzie i nosie], ponieważ odcienie różnych partii twarzy różnią się od siebie
oczywiscie należy malować na oddzielnej warstwie, by w razie potrzeby mozna regulować poziom jej krycia albo - co zdecydowanie lepsze - osłabiać efekt selektywnie za pomocą dodatkowego malowania na masce
jasnezetak
13-02-2008, 14:32
o dzięki wielkie - będę próbował i zobaczymy co z tego wyjdzie..
Ps. Nie od lampy mam skórę do poprawy !! aż tak źle ze mną nie jest :)
od lampy to możesz miec bo i każdy ma,ale wstyd to że o takie rzeczy pytasz.. ;) ;)
Ja czasem jeszcze na etapie RAWA czymś w stylu 'recovery' próbuje - czasem pomaga, ale nieco spłaszcza jasne partie - za to naturalniej od stampa chyba :)
jasnezetak
13-02-2008, 18:26
od lampy to możesz miec bo i każdy ma,ale wstyd to że o takie rzeczy pytasz.. ;) ;)
od kiedy pytać to wstyd ??
Ja nie znam photoshopa dlatego pytam !!