Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zmusić 500EX do prawidłowego wyzwalania Sigmy EF500 DG Super?

frango
12-02-2008, 01:17
Hej, mam dwie wspomniane lampy. Speedlite'a na puszce (40D) a Sigmę postawioną obok. Jak zmusić obie lampy do poprawnej współpracy?
Z tego co wiem, Sigma ma fotocelę. Ale jakimś dziwnym sposobem jest wyzwalana przez lampę na puszce ułamek sekundy przed otwarciem migawki, więc nie oświetla kadru :|
To samo dzieje się, gdy Sigmę próbuję wyzwolić wbudowaną lampą
O dziwo, Sigma jest wyzwolona, gdy użyję starego Speedlite'a 300EZ, który to jednak nie współpracuje prawidłowo z cyfrą.

z góry dziękuję za pomoc

pzdr
frango

arturs
12-02-2008, 01:33
Nie ma lampy 500Ex- ktoś ci wcisnął kit ;)

Ale jakimś dziwnym sposobem jest wyzwalana przez lampę na puszce ułamek sekundy przed otwarciem migawki, więc nie oświetla kadru :|
To samo dzieje się, gdy Sigmę próbuję wyzwolić wbudowaną lampą
O dziwo, Sigma jest wyzwolona, gdy użyję starego Speedlite'a 300EZ, który to jednak nie współpracuje prawidłowo z cyfrą.

Bo sigma wyzwalana jest błyskiem pomiarowym a nie głownym (bo tak naprawdę w e-ttl II są dwa błyski).. Ze starym speedlightem działa bo odpalany jest w fullmanualu gdzie taki błysk nie występuje
jak chcesz żeby było dobrze to:
a) jesli sigma ma w opcjach ustawienie na wyzwalanie drugim błyskiem to ustaw taką opcję (wtedy bedzie działać z zewnętrzną jak i wbudowaną)
b) z lampą zewnętrzną pracuj też na ustawieniach manualnych (nie w e-ttl'u)
c) użyj FEL (czyli * - wyzwoli ci się błysk tez z sigmi i aparat uwzględni to w pomiarze) - nie wiem tylko czy sigma zdąży się naładować do właściwego błysku
d) sprawdź czy czasem ta sigma nie współpracuje z lampami canona po podczerwieni (jako master lub slave)?

Pozdrawiam
Artur

frango
12-02-2008, 21:48
oczywiście masz rację... chodziło o 550EX... albo 430EX, którą ewentualnie kupię sobie w najbliższym czasie
musiało mi chyba coś umykać gdy przez ostatni rok usiłowałem zmusić sigmę do działania ;)
w każdym razie dziękuję bardzo za pomoc, bo właśnie sprawdziłem i mogę wyzwolić ją wewnętrzną lampą z puszki jak i tą 550-ką :)

fotomn
02-05-2008, 11:50
Miałem ten sam problem, ustaw sigme na max 1/2 mocy i powinno być ok, one tak mają.

MaciekH
12-05-2008, 01:44
c) użyj FEL (czyli * - wyzwoli ci się błysk tez z sigmi i aparat uwzględni to w pomiarze) - nie wiem tylko czy sigma zdąży się naładować do właściwego błysku

Reszta podpunktów OK, ale odnośnie tego to musisz jeszcze doczytać;) Aparat nie uwględnia w pomiarze błysku;) Chyba ze 40D ma jakiś extra ficzer o którym nie wiem...

gwozdzt
12-05-2008, 13:19
d) sprawdź czy czasem ta sigma nie współpracuje z lampami canona po podczerwieni (jako master lub slave)?

oczywiście, że Sigma EF-500 DG SUPER jest zgodna z bezprzewodowym systemem Canona, mozna jej użyc zarówno jako 'slave' jak i 'master', więc posiadając również 580EX wszelkie odpalanie Sigmy na fotoceli czy jazdy z FEL i 1/2 mocy to kombinowanie jak koń po górkę :)

Wystarczy zdecydować sie która ma być 'slave' a która 'master', poustawiać to w lampach, następnie odpowiednio poustawiać grupy/kanały i bedzie działać na podczerwieni.

tu leży instrukcja do Sigmy (multilanguage, niestety po polsku niet)
http://www.sigmaphoto.com/flashes/manuals/F10EO.pdf

do lamp Canona instrukcje są u Viteza:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3718

poczytać o bezprzewodowym systemie błysku Canona (w instrukcji od starej 550EX jest to dość dobrze opracowane) i do dzieła!