PDA

Zobacz pełną wersję : "Któy obiektyw"choć nie do końca

chomik
10-02-2008, 22:21
Witam. Jest to mój drugi post i tak samo jak zaczynam pisać na forum to tak samo zacząłem przygodę z fotografią. Wiem że już padało wiele pytań typu "który obiektyw wybrać" i tak samo wiem że to zależy od upodobań własnych. Jednak zastanawia mnie jedna sprawa. Przeglądając:http://www.optyczne.pl/Testy_aparatów_Testy_obiektywów_Testy_lornetek_I nne_testy.html
a dokładniej podumowanie testów obiektywów nie zauważyłem żeby był jakikolwiek obiektyw który by nie miał wad. Wiem że nie ma ideałów to jednak czy to oznacza że trzeba mieć załóżmy 2 obiektywy szerokokątne które by się uzupełniały w pewnym zakresie ogniskowych zamiast jednego? Drugą kwestią jest wasza opinia na temat pewnego szkła. Mam Canona EOS 400D wiadomo z kitem, do tego Canon EF-S 55-250mm f/4,5-5,6 IS i Canon EF 50mm 1.8 II. Zastanawia mnie taka kwestia. Jak widać zaczynam są to szkła bardzo amatorskie. Takie są moje początki i tylko nie wiem czy dobre są te moje pierwsze kroki. Warto pchać się na początku w amatorszczyznę czy lepiej odłożyć konkretną kwotę i kupić już coś "pożądnego" ? tylko właśnie co można nazwać pożądnym skoro testy pokazują że każde szkło ma jakąś wadę. I tak na dobicie wątku. Jak już wspomniałem foce na kicie. No niestety nie ma on stabilizacji i czy warto go wymienić na Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS?

paweleverest
10-02-2008, 23:17
Szkieł idealnych nie ma nawet 35 1,4L ma wade bo nie da się nim zoomować ;) - wiec nie szukaj ideałów, szukaj tego co najlepiej bedzie zaspakajało twoje potrzeby. Przy sprzecie, który masz aktualnie nie widze sęsu żeby się pchac w dalsze amatorskie rozwiązania. Popstrykaj, poszukaj inspiracji - wyjdzie co Ci bedzie potrzebne. Tradycyjny zestaw polecany na przeskok z twojego poziomu wyżej to Canon 17-40 4,0 L zamiast kita i Canon70-200 4,0L zamiast aktualnego tele . Sa to jednak standardowe rady nie pasujące przeważnie do niczego. Musisz sam ocenić jaki typ obiektywu Ci pasuje .

fret
10-02-2008, 23:45
Nie zaczynaj od czytania testów szkieł, tylko rób zdjęcia. Jeśli będziesz robił kiepskie fotki, to zmiana szkła nic nie pomoże. Po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. Idealne rzeczy chyba nie istnieją, wiec trudno oczekiwać, żeby były takie szkła :) Jeśli dopiero zaczynasz, to z pewnością najsłabszym ogniwem Twojego zestawu jesteś Ty i taki stan jeszcze trochę potrwa.

caveman
11-02-2008, 11:55
popieram, trzeba zrobić dużo fotek, żeby wyrobić sobie opinie co do zapotrzebowania na sprzęt. Ja przez półtora roku fociłem 300D z kitem, zanim nie przesiadłem się na lepszy sprzęt, a do tejpory jedne z moich najlepszych zdjęć pochodzi właśnie z tego zestawu:) pozdrawiam i powodzenia życzę

wojkij
11-02-2008, 12:42
Szkieł idealnych nie ma nawet 35 1,4L ma wade bo nie da się nim zoomować ;) .

I aberuje skubaniec:p

A co do zakupow to nie byl bym taki pewien czy na wymianie szkla sporo sie traci i trzeba inwestowac odrazu w optymalny zestaw. Uzywki w idealnym stanie mozna sprzedac niewiele taniej niz cena zakupu(~15%-30%), kupiec sie zawsze znajdzie.

I najlepsza rada jaka padla to nie kieruj sie testami tylko Twoimi realnymi odczuciami, jesli widzisz roznice pomiedzi kitem a 17-40 to wtedy mysl o zmianie:)

KrzysK
11-02-2008, 13:44
Chomiku! Na razie nie przejmuj się szkłami. Zobacz najpierw czy fotografia czy naprawdę "leży" :-). Na wymianę szkieł przyjdzie czas. Szkła mają swoje wady i zalety jak wszystko zresztą. Tak poza tematem - mnie na przykład boli to, że cyfrówka tak szybko "wybacza" błędy :-). Zły kadr - no problem! Jeden przycisk i koniec. Nie ma. Całe szczęście dla mnie, że przygodę z fotografią zacząłem jeszcze na analogach. Tak więc i ja dołączam się do rad kolegów przedmówców - rób jak najwięcej zdjęć, szkła potem. Pozdrawiam :-)