Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus E-510+2obiektywy czy 400D?

ryjoslaw
10-02-2008, 19:30
Witam ponownie!
Mam pytanko jak w temacie, który aparat będzie lepszym wyborem?

wojkij
10-02-2008, 19:34
Dla kogo i do jakiej fotografii?

ryjoslaw
10-02-2008, 19:39
Więc dla osoby, która zaczyna przygode z bardziej zaawansowaną fotografią.
Lubię focić krajobrazy, ludzie (portrety) oraz z zcasem jeszcze bym chciał dokupić coś do macro. Dodam jeszcze że do 400D na początek byłby KIT oraz 50/1.8

jotes25
10-02-2008, 20:12
Kit w Canonie nada się do krajobrazów, choć lepszym szkłem jest jego nowa wersja ze stabilizacją. 50/1.8 w zupełności wystarczy na początek do portretów.
Do makro można go też użyć z pierścieniami pośrednimi. Ew. wybierać w mnóstwie obiektywów makro do Canona.
A na koniec dość przykra pointa: miałem ostatnio okazję oglądać zdjęcia z E-510. Od ISO 400 zaczyna się horror (szumy) w cieniach lub gdzie indziej jeśli zdarzy Ci się niedoświetlić. Jak dla mnie 400d daje dużo przyjemniejsze obrazy. Ale to moja subiektywna opinia.

piast9
10-02-2008, 20:23
A moja subiektywna opinia jest taka: skoro posiadacze aparatów z matrycą pełnoklatkową zachwycają się plastyką zdjęć i szczegółami faktur to dlaczego iść w przeciwną stronę i kupować aparat z jeszcze mniejszą matrycą?

jotes25
10-02-2008, 20:27
Np. żeby mieć lżejszy zestaw korpus + obiektywy. Albo dłuższe tele.
Ale to wszystko teoria. Próbowałem złożyć dla siebie zestaw w E-systemie wykorzystujący te zalety i nie udało się...

m_o_b_y
10-02-2008, 20:29
Witam ponownie!

Miałem Olka, mam Canona, więc temat mam z lekka "obcykany". :mrgreen:
Moja rada jest jasna i krótka: jeśli jesteś "on the budget", to kupuj Olka, a jeśli masz szanse wydać trochę kasy na lepszy sprzęt, to wchodź w system Canona.:mrgreen:

To jest decyzja dość ważna: wejście w konkretny system, bo na tych pierwszych zakupach przecież się nie skończy.:D
Zmiana systemu zwykle dość drogo kosztuje, bo trzeba wyprzedać zabawki z duża stratą.
Wiem. że w ostatnich czasach sporo ludzi zmieniło system Olka na Canona, jak wiele osób dokonało zmiany w odwrotnym kierunku - nie wiem.
Pozdrówka i dobrego wyboru systemu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Kit w Canonie nada się do krajobrazów, choć lepszym szkłem jest jego nowa wersja ze stabilizacją. 50/1.8 w zupełności wystarczy na początek do portretów.
Do makro można go też użyć z pierścieniami pośrednimi. Ew. wybierać w mnóstwie obiektywów makro do Canona.
A na koniec dość przykra pointa: miałem ostatnio okazję oglądać zdjęcia z E-510. Od ISO 400 zaczyna się horror (szumy) w cieniach lub gdzie indziej jeśli zdarzy Ci się niedoświetlić. Jak dla mnie 400d daje dużo przyjemniejsze obrazy. Ale to moja subiektywna opinia.

Do krajobrazów to chyba i kit Olka się nada, a ma tę zaletę, że kosztuje mniej, niż tylko sam szerokokątny obiektyw Canona EFS 10-20.
No i można go kupić na raty 0%. :mrgreen:
Robiłem krajobrazy Olkiem E500 i szło nieźle.
Gorzej było w przypadku zdjęć w pomieszczeniach. :mrgreen:
Pozdrówka

P.S.
Moje doświadczenia z Olkiem dotyczą szkła 14-45, które było jednym z najlepszych szkieł kitowych na rynku.
Obecnie sprzedawany, nowszy wariant - 14-42 - nawiązuje do jakości typu szkieł kitowych Canona.
m.

Kolekcjoner
11-02-2008, 01:26
Witam ponownie!

Ryjoslawie drogi na tak zadane pytanie odpowiedź nasuwa mi się tylko jedna - zdecydowanie olek :D. Dlaczego zapytasz! Otóż - już śpieszę odpowiedzieć - dlatego, że aparat bez obiektywu nawet najlepszy jest nic nie wart :mrgreen:.

JiNN
11-02-2008, 11:28
A kolega raczej określił jaki obiektyw.

Dodam jeszcze że do 400D na początek byłby KIT oraz 50/1.8

W takim przypadku wybierz Canona.

Ernest_DLRS
11-02-2008, 16:44
ten E510 wydaje się całkiem przyjemny, no i ten LiveView + IS w matrycy... Do tego jakościowo bez wątpienia lepiej wykonany od 400D. Jednak nie miałem okazji przestrzelać więc o jakości zdjęć wypowiadać się nie mogę. Aczkolwiek tester z portalu fotopolis zachwalał bardzo znikome szumy w wysokich ISO czyli 800/1600. Pozdrawiam

sylwester Samluk
15-02-2008, 01:57
Witaj

Miałem podobny problem i znam go z autopsji. Otóż zanim kupiłem 400D myślałem o kupnie e410. E510 był wtedy drohi i pomyśleć, że mówię o czasie zaledwie 5 miesięcy wstecz. Dziś ceny E510 są bardzo dobre za 2800zł dostajesz porządny kawałek aparatu ze stabilizacją, dobrym odkurzaczem matrycy oraz Live view. Live view jest dzis coraz bardziej powszchny i stosowany w najnowszych modelach np. Canon 40D lub 450D. Ponadto dostajesz 2 lata gwarancji i całkiem dobre szkła co potwierdzają testy. Ale te obiektywy są bardzo małe i niekoniecznie będą dobrze ci w ręku leżeć. Tak jak ktoś wspomniał wcześnie E510 jest z dużo lepszych materiałów zrobiony niż Canon 400D ale przecież to nie jest najważniejszy wyznacznik kupna. Fakt szkła do Canona nie należą do najtańszych ale wchodząc w system lustrzanek musisz wiedzieć, że wydatki dopiero się zaczną - tak to już jest. Dlaczego jak wybrałem Canona, ponieką chciałem wejść w coś nowego, Canona nie znałem, Olki miałem dwa i nigdy nie żałowałem ich zakupu ale szumy mnie dobiły, pod tym względem Canon jest mistrzem strzelasz fotki na 800 ISO i masz w d... szumu. Pamiętaj, że po kupnie sprzętu będziesz pewnie szukał forum i oczywiście Olympus ma bardzi fajne forum ale administratorzy mogą szybko przyciąć Ci skrzydełka. Najlepszy dowód to mój przypadek. Wywalili mnie dość nieładnie gdybym miał adres pryatny pewnie do dzisiaj byłbym w Olympusie a tak zmusili mnie do zmian. Co mi dał Canon, otóż poznałem szklarnie Canona i jest pokaźna i można coś z tego wybrać. Ja posłuchałem się forumowiczów i wtbrałem 70-200L f/4 zajefajne szkło, zaoszczędziłem bo kupione w USA ale fotki i jakość jest cudowna, w Olympusie trzeba by równie duże pieniądze wydać by mieć zbliżone parametrami szkło. Olek to system 4:3 niby rozwojowy ale zobaczymy jak to będzie, jedno musisz wiedzieć zdjęcia mają inne boki a w fotolab uwielbiają przycinać tak, że masz nowe kadrowanie w Canonie masz takie zdjęcia jak zrobiłeś i napewno połowy głowy Ci nie obetną. Canona cenie za kolory i prędkość AF tu Olek leży i kwiczy. Zresztą jeden powiedział kiedyś na forum Olympusa" jeśli potrzebujesz aparatu do zarabiania pieniędzy to bierz Canona a jeśli zdjęcia to hobby to bierz OLKA" Ciekawa myśl ale co ty zrobisz bedzię dobrze.

Podsumowując

Wybierając aparat myśl o takich sprawach jak:
-gdzie jest serwis
-czy jest forum internetowe oraz sprawdź regulamin
-ile masz szkieł do dnego systemu, sprawdź ceny i zobacz co bardziej warto
-popatrz przez wizjer jednego i drugiego porównaj widoki.
-jeżeli nie chcesz zmieniać obiektywów to bierz Olka

Co nie wybierzesz będzie dobrze liczy się robienie zdjęć, ja wybrałem sam ale dziś tego nie żałuje, żałuje tego, że forum Olympusa wyrzuciła mnie za uzywanie wielu kont ale nie dali sobie wytłumaczyć, że mój komputer stoi za Natem i może byćtaki problem, ale oni przecież są najmądrzejsi!!!