Zobacz pełną wersję : konwerter szerokokątny
mrkeslawowski
10-02-2008, 14:16
Mam zamiar kupić sobie konwerter szerokokątny a mianowicie :
http://allegro.pl/item306513939_canon_ef_s_18_55_konwerter_szerokoka tny_07x.html
co o tym myślicie warto?
mrkeslawowski
10-02-2008, 15:44
zależy mi na rybim ale nie mam hajsu i to jest w dobrej cenie, tylko ciekawe jak sie spisuje..
To nie ma nic wspólnego z rybim okiem, a jak piszesz że nie masz "hajsu" i chcesz wywalić 185 pln w błoto to dość dziwnie to brzmi...
mrkeslawowski
10-02-2008, 17:02
wiesz ten konwerter jednak daje szeroki kąt...
Karoollapy
10-02-2008, 20:27
Też się zastanawiam nad tym konwerterem, teoria brzmi nieźle - ogniskowa ok. 12 za 185zł, gorzej jest jak się nad tym porządnie zastanowimy. Po pierwsze mocowanie: taki konwerter musi swoje ważyć, a kit 18-55 do najpewniejszych konstrukcji nie należy, tym bardziej, że gwint jest na końcu obiektywu (na części, która rusza się wraz ze zmianą ogniskowej i punktu focusa), a przy ogniskowej 18, czyli tej, która daje efekt prawie rybiego oka z konwerterem, końcówka obiektywu jest dość mocno wysunięta. Poza tym zastanawiam się jak taki ciężar zniesie AF. Przy AF trzeba też wziąć pod uwage, że nie jest nieomylny nawet w serii, a z konwerterem może zacząć szaleć jeszcze bardziej. No i teraz najgorsza wada konwertera - producent. Przy starym aparacie (kodak z650 - prosze się nie nabijać ;p) używałem przez 2 dni konwertera king f-130. Dlaczego tylko 2 dni? Winetowanie sprawa normalna i znieść można, ale aberracje obejmujące 1/4 zdjęcia to już przesada. Robiąc zdjęcia np. gałęzi w rogach efekt był taki: po środku gałąź w normalnych kolorach, a po bokach jeszcze dwie, jedna błękitna, druga różowa. Do tego brak ostrości nie tylko w rogach, ale nawet w centralnej części zdjęcia, przepalenia w rogach, dziwne nawet jak na fisheye zniekształcenia. Odesłałem po 2 dniach prosząc o zwrot pieniędzy :P Tak więc jeśli już koniecznie chcesz zaoszczędzić, kupując konwerter, to proponuje:
-pojechać do jakiegoś sklepu i na żywo zobaczyć, przymierzyć i zrobić kilka zdjęć tym Kingiem, bo kupowanie niepewnego towaru w ciemno, to trochę nierozsądne... ALBO:
-pozbierać jeszcze trochę, i zainwestować w dobry konwerter raynox, np. mx3000. Po pierwsze współczynnik jest 0.3, więc można użyć większej ogniskowej, np. 24, przy której końcówka obiektywu jest schowana (24 x 0.3 = 7.2) Koszt takiego raynoxa to ~400zł, a jakość konwerterów tej firmy jest na pewno o wiele lepsza, niż tych od King'a.
Trochę się rozpisałem, wiem ;p
Aha i jeszcze jedno... Jak już kupisz ten konwerter, to skontaktuj się proszę ze mną, albo w tym wątku zamieść kilka zdjęć zrobionych z nim. Pozdrawiam.
mrkeslawowski
11-02-2008, 11:47
no...jeszcze sie jednak poważnie zastanowie, dzięki za odpowiedź !
Karoollapy
11-02-2008, 19:38
Jak będziesz miał jakieś przykladowe zdjecia 18-55 ef + ten kowerter, to wklej do wątku prosze.
z G3 używałem kilku ale tylko jeden był wart uwagi rosyjski projektoway do kijewa 80 -średnica szkła zewnętrznego to było chyba 120 a przy soczewce aparatu 66 i kilka redukcji - od 52 do 66
wszystkie inne to była jedna wielka porażka - aberacja i rozmycia.
Ten przy g3 był ok ale jak go podłączyłem do 18-55 to myślałem że przednia soczewka wypadnie.
a AF to tylko bzyyy i nic
p0prostu to szkło (prawdziwe szkło) ważyło około 1-2 kilogramów - dla swojego spokoju psychicznego nie ważyłem.
Odradzam wszelkie takie wynalazki przy lustrzance.
10-20 sigmę kupisz za 1700zł - warto dobierać i mieć obiektyw
Karoollapy
11-02-2008, 20:36
mx-3000 raynox'a waży 195g (google moim przyjacielem), a ten King myśle, że jeszcze mniej, więc może aż takiej tragedi nie będzie... Cholera ciekawy jestem. Nie mógłby ktoś posiadający 18-55 podjechać do jakiegoś sklepu posiadającego ten konwerter, przymierzyć i zrobić kilka fot? Mi nie chce się tłuc do Warszawy, a w Białymstoku na pewno tego konwertera nigdzie nie znajdę :? ... A może ktoś na forum go posiada i boi się przyznać? :razz:
mrkeslawowski
12-02-2008, 00:28
no właśnie!! niech się przyzna i powie jak to jest ;)
Przyłączam sie do prośby.
10-20 sigmę kupisz za 1700zł - warto dobierać i mieć obiektyw
Hmm. I sugerujesz, żeby DOZBIERAĆ 1500zł do tych dwóch stówek, które miał autor wydać? :P
podłączam się do wątka sam mam ten sam dylemat, czy kupić Sigmę 10-20 czy może spróbować zamówić to coś za 180pln.
...Co do masy zakładanych filtrów, się pochwalę, że na swojego kita zakładałem przez pierścień odwrotnego mocowania Heliosa 2/58, hehe oczywiście nie używałem AF tylko sam nim kręciłem. Na dodatek ten obiektyw wątłej konstrukcji upadł mi wielokrotnie i mimo iż jest po przejściach wciąż mi dobrze służy.
...firma produkująca te konwertery "Toda Seiko" podała nawet jakiś link do przykładowych zdjęć, ale jakoś niebardzo mnie one przekonują. link na stronę producenta http://www.toda-seikoh.jp/english/sample_photo.html
Sorry za lamerstwo... Ale jaka bede mial ogniskowa podpinajac RAYNOX MX-3000 do KIT 18-55mm w 20D? (pomijajac mnoznik 1.6x, tylko jak bedzie przeloiczone 18-55). Raynox ma 0.3x... ale jak to przeliczyc..:(
Camaxtli85
29-10-2008, 16:17
Matematyka mówi, że 18-50 z konwerterem 0,3x da w sumie ogniskową 5,4mm...
Hmm. I sugerujesz, żeby DOZBIERAĆ 1500zł do tych dwóch stówek, które miał autor wydać? :P
punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.. MZ tez lepiej dozbierac 1500 niz potem 1700, mjac do tego swiadomosc wyrzucenia wczesniej w bloto 200zl :roll:
jakosc zdjec zrobiona taki zestawem bedzie mozna okreslic jednym slowem - "katastrofa" :!:
ogniskowa na przykladzie wyglada tak z kita:
http://www.filmfriends.co.kr/shop/image/DSW-07_04.jpg
co do jakosci... trudno ocenic... napewno nie to co canon 10-20 czy sigma 10-22... pytanie, co chce sie tym osiagnac ?
nie warto w ogóle
kup Zenitara 16mm i Zenita albo analogowego EOS (razem 600zł za nówkę)
Hermenegild102
16-11-2008, 13:42
dostałem jakiś dłuższy czas temu konwerter i tak leżał i leżał aż w końcu postanowiłem poczytać co to jest za wynalazek
wygląda to tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img222.imageshack.us/img222/6492/8733resizeff4.jpg)
po przeczytaniu wątku nasuwa mi się pytanie do czego można to stosować w przypadku "posiadania" konwertera?
justanimage
16-11-2008, 15:54
dostałem jakiś dłuższy czas temu konwerter i tak leżał i leżał aż w końcu postanowiłem poczytać co to jest za wynalazek
wygląda to tak:
....
Mniejsza z tym jak to wygląda... zrób jakieś zdjęcia bez i z konwerterem i zapodaj (najlepiej z cropami 100%)
Ja mialem niedawno ten sam dylemat.. Naczytalem sie wiele o WC (wide converterach;) ) i naogladalem mase fotek, niestety prawda jest straszna - to badziewia nie warte kupna. No chyba, ze ktos nie patrzy na jakosc. Kupilem za 900zl Pelenga 8mm - do dzis sam sobie dziekuje za ta decyzje, jest genialny. A prawie bym wtopil 300zl w jakies WC.. (300zł w WC - dosłownie :mrgreen:(
Hermenegild102
16-11-2008, 21:08
zrób jakieś zdjęcia bez i z konwerterem i zapodaj (najlepiej z cropami 100%)
ok, zobaczę co "da się zrobić"
przy 0.4x mamy cos takiego na brzegach:/
http://dcam.dc-accessories.com/s35-04x-2048.jpg
Mysle, ze 0.75x to ostatecznie sensowny wybor.
a pokaż coś z tego pelenga
Jest juz temat gdzie podawalem, no ale jak cos masz link:
8mm
http://www.speedyshare.com/932949605.html