Zobacz pełną wersję : 20d nie widzi lampy..
iktorn92
09-02-2008, 22:18
Witam! Mam problem, po zalozeniu 580 Ex do mojej 20d aparat jej wogole nie widzi. Nie ma tego pioruna w wizjerze, ale czasem na fotach wychodzi ślad od wspomagania Af. CO to może być ile taka naprawa kosztuje? Szukalem na forum ale nic nie znalazłem choć pamiętam że coś takiego było już. Prosze o pomoc bo niedlugo wyjeżdzam a chcialbym se poblyskać:)
Pozdrawiam
Iktorn92
Witaj , ja niedawno kupiłem D20 i miałem coś podobnego z 420EX raz widział a za chwilę już nie , podczas zmiany ogniskowej ,w lampie się nie zmieniała , w sumie nie wiem co pomogło bo tylko ją zdjąłem z aparatu i przeczyściłem styki chociaż były czyste i pomogło . Powodzenia życzę .
MacGyver
14-02-2008, 12:13
Miałem kiedyś podobnie w 300D. Skończyło się na podlutowaniu kabelka na Żytniej (z przesyłką w obie strony wyszło coś koło 180 zł).... i wymianie lampy (Soligor, dedykowany do Canona, z E-TTL) w której padł E-TTL (z innymi aparatami: Eos 3000n, Pentax MZ50 błysk się wyzwalał).
iktorn92
18-02-2008, 11:56
Miałem kiedyś podobnie w 300D. Skończyło się na podlutowaniu kabelka na Żytniej (z przesyłką w obie strony wyszło coś koło 180 zł).... i wymianie lampy (Soligor, dedykowany do Canona, z E-TTL) w której padł E-TTL (z innymi aparatami: Eos 3000n, Pentax MZ50 błysk się wyzwalał).
Dzieki za info. Dzwonilem wlasnie do kolesia od którego kupilem on mi niego dal 6 miesiecy gwarancji wiec jest ok. Probowalem na roznych lampach. 2 X 580 i 430 i żadna nie blyska. Cóż ja tylko wysylam a niech on sie juz martwi. Heh przez gniazdo PC wyzwala moze sie skonczy na tym podlutowaniu. ale 180zł za podlutowanie o matko!
Dzieki
Iktorn92