Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : matówka z klinem do 5D

roa
08-02-2008, 18:31
zakupiłem u forumowego kolegi matówkę takową.
nijak nie mogę jej wpasować w środek wizjera. Kółko "pomiaru skupionego" za chińskiego boga nie chce się nałożyć na kółko klina. Próbowałem w prawo w lewo, odwrotnie i wstecz. Ciągle to samo. Dwa kółka a klin gdzieś uciekający w górę i prawo. Czy tylko ja mam taki problem? Czy ktoś może to przechodził?

Rozmawałem z kolegą producentem, mówi że powinno być ok, może faktycznie coś źle robię albo juz sam nie wiem. Niestety kolega do poniedziałku offline jest to i nie mam jak się czegoś więcej dowiedzieć, a jutro mi ta matówka do fot potrzebna i tu się zaczynają schody.

Wam też sie wydaje że jest ona ciemniejsza od oryginalnej "kitowej" ?

wygląda to mniej więcej tak:

c3po
09-02-2008, 09:51
No to nie pocieszyłeś mnie. Czekam na matówkę od niego, właśnie do 5d - z klinem i mikrorastrem. Co do jasności tej matówki - kolega producent pisał mi, że to odpowiednik Ee-s. W standardzie jest dołączana Ee-a i ta rzeczywiście jest jaśniejsza. Na Ee-s za to widać rozkład głębi ostrości poniżej f2.8.

MMM
09-02-2008, 10:07
W standardzie jest dołączana Ee-a i ta rzeczywiście jest jaśniejsza.
A nie ma jakiejś jaśniejszej matówki do 5D niż Ea-a? Jak dla mnie to jest ona trochę ciemnawa, w 30D obraz był troszkę jaśniejszy.