PDA

Zobacz pełną wersję : 350D a balans bieli

Miedziak
08-02-2008, 11:36
Witam!
Możliwe, że palnę głupstwo i wątek był już maglowany na forum, ale zastanawia mnie jedna rzecz:
W EOSie 350D mamy do dyspozycji szereg zaprogramowanych ustawień balansu bieli. Pytanie brzmi, czy poza nazwami "światło dzienne", "fluorescencyjne", itp. , jest możliwość sprawdzenia, jakiej temperaturze barwowej odpowiada każde ustawienie? Przykładowo:
"światło dzienne" - taka i taka temperatura
"światło żarowe" - taka i taka
W instrukcji nie znalazłem takiego przełożenia, a na dociekliwe szperanie po necie chyba jestem za leniwy :)
Pozdrawiam
Kuba

Richie
08-02-2008, 11:43
Rób RAWy i problem z balansem bieli masz z głowy.Jeśli już JPG to na zewnątrz AUTO a w pomieszczeniach zwłaszcza ze sztucznym światłem bezwzględnie RAW :)

VANT
08-02-2008, 12:49
albo własne ustawienie WB..........

gwozdzt
08-02-2008, 13:04
W EOSie 350D mamy do dyspozycji szereg zaprogramowanych ustawień balansu bieli. Pytanie brzmi, czy poza nazwami "światło dzienne", "fluorescencyjne", itp. , jest możliwość sprawdzenia, jakiej temperaturze barwowej odpowiada każde ustawienie?
http://cpn.canon-europe.com/content/infobank/white_balance.do

Auto White Balance - pomiędzy 3000-7000K.
Daylight/świałtło dzienne - około 5200K,
Shaded places/miejsca zacienione - około 7000K.
Cloudy or hazy/zachmurzenie lub zamglenie - około 6000K.
Tungsten/światło żarowe - około 3200K .
Fluorescent/światło fluorescencyjne - około 4000K,
Flash/lampa błyskowa - około 6000K.

ewg
08-02-2008, 13:39
Pisze jak byk w instrukcji 350d na str. 56. :rolleyes:

romko
08-02-2008, 22:24
Dokładnie jak pisze Richie. Na zewnątrz przy dobrym świetle jpg z trybu auto można zaakceptować, przykiepskim świetle, razcej rawy, w pomieszczeniach, zwłaszcza jak jest oświetlenie mieszane, żarowe, jarzeniowe, świeca, dobłysk lapmą - tylko rawy. Nie przewidzisz jak wyjdzie jpg, balans bieli potem nie do skorygowania w programie. Ja używam 350D w pomieszczeniach z wzorcem bieli ustawienia użytkownika - wzorzec bieli, sprawdza się przy rawach mniej roboty, a jak światło jednorodne (np tylko żarowe) to i jpg wychodzą przyzwoicie. O ustawianiu wzorca bieli - patrz wątki Janusza Body http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896 lektura obowiązkowa.