Zobacz pełną wersję : Ultra czy Extrim III ?
shogunfish
07-02-2008, 16:47
Witam .
Mam dylemat dotyczący karty jaką wybrać-do tej pory myślałem o Extrim III ale znajomy mi powiedział że aby czytać z tej karty zdjęcia w komp. potrzebny jest czytnik za 200-300 zl.i tu moja konsternacja.........?
Oszukałem sie na tym forum wszystkiego co by mi ułatwiło:confused: ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Może któryś z was wypowiedział by się na ten temat posiadając własne doświadczenia w tej dziedzinie.
Kart(y) będe używał w EOS 40D i zamiast wydawać pieniądze na zbyteczny czytnik wolał bym kupić gripa (zamiennik) bo bardziej mi się przyda .
Wiem że Extrim IV trzeba brać przez czytnik ale czy Extrim III nie znalazłem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi.
Pozdrawiam.
iktorn92
07-02-2008, 16:50
To cię kolega w konia zrobił. Ja mam Extreme III 4gb i zrzucam dla wygody czytnikiem za 21zł z allegro. Przez kabel też zrzucałem.Jak mozesz to weź extreme II jest dużo szybsza co odczujesz przy serii.
Obojętnie jaki czytnik kupisz będzie dobry. Ja mam hamy za 40 zł i z tego co wiem to popularny czytnik.
A co do karty to jest bardzo dobra i nie masz co rozmyślać.
shogunfish
07-02-2008, 17:10
I widzici a kolege miałem za fachowca-pracuje w Fotoklik.pl i już od lat zajmuje sie cyframi.
Ja robie duży skok z analoga na 40D - dużo już się dowiedziałem (naumiałem) dzięki temu forum (mądre rzeczy tu się ujmuje w wądkach)- a teraz oczekauje na sprzęt jeszcze 3 tygodnie i będe go miał w rękch.
Macie może jakiś adres dobrego i taniego sprzedawcy ktoś z allegro?
to skąd ty go zamawiasz że 3 tygodnie czekania? :shock:
Ja zamawiałem karty zawsze ze sklepów żeby mieć pewność że dobre i nie są to podróby.
oskarkowy
07-02-2008, 17:54
Obojętnie jaki czytnik kupisz będzie dobry. Ja mam hamy za 40 zł i z tego co wiem to popularny czytnik.
Zdziwisz się. Jednym czytnikiem uzyskasz transfer 8-12MB/s, innym 20MB/s.
Oczywiście wszystko zakładając, że masz odpowiednio szybkie karty.
Może kolega miał jakiś czytnik do wciśnięcia :) Albo karty ?
Wiem chodziło mi o to że karta może działać nawet na najtańszym czytniku a nie tylko takich za 200-300 zł
terminator
07-02-2008, 18:16
http://www.fotoporadnik.pl/szybkosc-kart-pamieci-en.html
http://www.digimania.pl/test-kart-pamieci-
Zdziwisz się. Jednym czytnikiem uzyskasz transfer 8-12kb/s, innym 20kb/s.
Oczywiście wszystko zakładając, że masz odpowiednio szybkie karty.
bosz, 20 kilobitów trąci starymi dobrymi czasami ;)
bosz, 20 kilobitów trąci starymi dobrymi czasami ;)
Lepiej? :twisted:
oskarkowy
07-02-2008, 20:35
Lepiej? :twisted:
Oczywiście chodziło o MB. Wielkie mi halo 8-)
A właśnie.. Vitez, ten czytnik, który mi poleciłeś to chyba jedna z najszybszych zabawek w sklepach. Nadal nie znalazłem u znajomych niczego szybszego. Sęk w tym, że tego czytnika nigdzie nie ma, kilku kumpli chciało kupić i nie znaleźliśmy.
shogunfish
07-02-2008, 21:37
Co do sprzętu to przyleci do mnie z USA i będzie mnie kosztował 4300 zł 40D +28-135 i 580EX II -czyli dużo taniej niż na terenie RP (czego nie kumam) wredna polityka cenowa .
A co do kolegów -zbaczacie z tematu-bez obrazy (ale wy to rodzina a ja obcy).
Pozdrawiam.
miałem ten sam dylemat, ale po przejrzeniu kilku testów, innych artykułów na temat tych kart i ogólnie testów własnych na kartach odpowiedź była jednoznaczna: extreme III + niebieska hama all in one za 3 lub 4 dyszki.
Aktualnie mam III-kę 2 GB. Miałem zamiar przesiąść się wraz z 40-stką na IV 4GB. Jednak po przeczytaniu poniższego stwierdzam, że w cenie tej IV-ki 4G, wole III 8GB i nic na tym nie stracę.
http://fotografuj.pl/Article/Test_Sandisk_Extreme_IV_dla_kogo_szybkie_karty_CF/id/96
aquanta, dobre rzeczy czytasz. ;>
w praktyce jest identycznie. jeżeli ktoś chce inwestować w IV to niech liczy się też z tym, że trzeba będzie kupić także czytanik sandiska.
Za chwilę Sandisk przechodzi na 43 nanometry. Będą nowe interfejsy zwiazane z technologią MLC. Szykuje się nowy spadek cen.
Ja bym kupił w tej chwili największą trójkę jaka jest - np. 16GB jest już za 460-500 PLN. Toż to dwa lata temu kupiłem za tę cenę 4GB.
W połowie roku bedą nowe Sandiski 16GB i 32GB.
Za chwilę Sandisk przechodzi na 43 nanometry. Będą nowe interfejsy zwiazane z technologią MLC. Szykuje się nowy spadek cen.
Ja bym kupił w tej chwili największą trójkę jaka jest - np. 16GB jest już za 460-500 PLN. Toż to dwa lata temu kupiłem za tę cenę 4GB.
W połowie roku bedą nowe Sandiski 16GB i 32GB.
a ja bym nie kupił takiej dużej karty ;P 4gb optymalne jest w kilku egzemplarzach
a ja bym nie kupił takiej dużej karty ;P 4gb optymalne jest w kilku egzemplarzach
Pewnie robisz tylko w .jpg?
Zgodnie z prawem Moora, ceny spadają o połowę (pojemności rosną 2x) co dwa lata. Za następne dwa zostaniesz z bezwartościowymi chipami, bo pixele rosną w podobny sposób. :cry: A tak byłbys tylko jeden sezon do tyłu.
Kupujcie największe pojemności na jakie was stać. Nie rozmieniajcie się na drobne. Nadchodzi znowu spadek cen i zmiany w standardach. :D
Szkoda, że w kamerach HD odchodzą od CF na rzecz swoich standardów kart SD i MS.
Pewnie robisz tylko w .jpg?
Zgodnie z prawem Moora, ceny spadają o połowę (pojemności rosną 2x) co dwa lata. Za następne dwa zostaniesz z bezwartościowymi chipami, bo pixele rosną w podobny sposób. :cry: A tak byłbys tylko jeden sezon do tyłu.
Kupujcie największe pojemności na jakie was stać. Nie rozmieniajcie się na drobne. Nadchodzi znowu spadek cen i zmiany w standardach. :D
Szkoda, że w kamerach HD odchodzą od CF na rzecz swoich standardów kart SD i MS.
robie tylko w rawach... ale cenie swoje zdjęcia :)
Bierz EXTRIM :-)
no tak, nazwa extrim zobowiązuje :mrgreen:
A właśnie.. Vitez, ten czytnik, który mi poleciłeś to chyba jedna z najszybszych zabawek w sklepach. Nadal nie znalazłem u znajomych niczego szybszego. Sęk w tym, że tego czytnika nigdzie nie ma, kilku kumpli chciało kupić i nie znaleźliśmy.
Obecnie używam tego - w panelu w PC: http://www.cooling.pl/akasa-allinone-multipanel-czarny,produkt,1073.html
Zapierdziela jak głupi co najmniej jakieś 17-18 MB/s .
http://www.cooling.pl/akasa-allinone-multipanel-czarny,produkt,1073.html
O, to mam pytanie, bo też się zastanawiałem nad nim, ale poczytałem w sieci dość niepokojące komentarze dotyczące jakości plastików (ponoć chińszczyzna) i za krótkich kabelków (a mam midi tower).
Jak w Twoim przypadku przedstawiają się wrażenia z użytkowania?
Zapierdziela jak głupi co najmniej jakieś 17-18 MB/s .
Tyle, a nawet trochę szybciej, to mi zapierdziela najzwyklejsza Hama za jakieś 30-kilka złociszy:)
iktorn92
08-02-2008, 18:04
Tyle, a nawet trochę szybciej, to mi zapierdziela najzwyklejsza Hama za jakieś 30-kilka złociszy
To prawda ja mam Extreme III 4gb i Pentagram Discovery i transfery na poziomie 16-18mb.
O, to mam pytanie, bo też się zastanawiałem nad nim, ale poczytałem w sieci dość niepokojące komentarze dotyczące jakości plastików (ponoć chińszczyzna) i za krótkich kabelków (a mam midi tower).
Jak w Twoim przypadku przedstawiają się wrażenia z użytkowania?
Chińszczyzna ale estetyczny i trwały, nie narzekam a mam go juz prawie rok.
Co do kabelków - mam go w trzeciej od góry kieszeni obudowy Chieftexc LBX (Longer MidiTower) i kabelki nie są za krótkie.