Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie lamp na fotocelę z wewnętrznego flasha
Nie wiem gdzie napisać, więc napiszę w nowym temacie. Myślę że to jednak możliwe, gdyż przez przypadek zauważyłem, że po wciśnięciu * w 350 z "otwartą lampą" dokonuje się pomiar ttl, pod wizjerem wyświetla się na chwilkę zielone FEL (flash exposure lock) i zapala się znana nam ze zwykłego blokowania ekspozycji gwiazdka. Następnie po naciśnięciu spustu zostaje wykonane zdjęcie z JEDNYM błyskiem, wtedy kiedy należy (podczas otwartej migawki). Proszę o wypowiedzenie się na ten temat innych znawców, gdyż nie jestem pewien co do słuszności mojego spostrzeżenia.
No właśnie wiem, że było, ale jak na razie to natrafiałem tylko na odpowiedzi na "nie". A ja sobie to tak wyobrażam, że robię FEL z lampą zakrytą ręką, ustawiam w aparacie flasha na -2 żeby nie było go widać i walę. Jeszcze raz się pytam : myślę źle?
Aparat na M, gwiazdka robi przedbłysk, czekasz aż się lampy naładują i robisz zdjęcie.
No ale kombinowałem tak, żeby na TTLowy błysk się nie wyzwoliły, bo zawsze te "6 sekund w plecy", i dodatkowo żeby TTL zmierzył błysk tak, żeby ten "oryginalny" błysk nie był tak mocny żeby było go widać. Chyba że w zestawieniu z 2x68Ws i tak go nie widać. Na razie teoretyzuję, bo chcę dokładnie wiedzieć co muszę kupić. Jak widać, zaoszczędziłem jak na razie na stopce 25zł ^^
Jak masz żarówki z wejściem na kabel to nie kombinuj tylko kup stopke.
Jeszcze nie mam, bo nic jeszcze nie kupowałem, ale pieniądze w tym momencie są dla mnie bardzo cenne - prawie żadnych przychodów, a zachcianek tysiąc. Już sobie ładny statyw DIY zmontowałem, jutro pewnie softbox do tego dorobię, a na żarówki przyjdzie pora jak będę miał za dużo kasy.
2x68Ws to mnóstwo światła jak na domowe potrzeby.
Ja kiedyś kupiłem taka zarowke i mimo tego ze uzywalem w ich niemałych pomieszczeniach, swiatla zawsze mialem za duzo, mimo zastosowania softboxa z podwojnym dyfuzorem. No chyba ze chcesz operowac w okolicach f10...
Mam już 2 statywy 2m z gwintami E27, do tego "żyrandole" pomalowane na srebrno sprayem coby światło leciało tylko do przodu (zamiarem zamontowania z przodu softboxów) + statyw z "blendą" z rozwijanej srebrnej folii na przednią szybę samochodu.
Wychodzę z takiego założenia, że jak jest różnica 10% w cenie między ~45 a ~68, to chyba lepiej przyszłościowo ~68 i "gasić" domowymi sposobami. No a F10 też czasami jest fajne ^^.