PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie lamp na fotocelę z wewnętrznego flasha

micles
06-02-2008, 19:23
Nie wiem gdzie napisać, więc napiszę w nowym temacie. Myślę że to jednak możliwe, gdyż przez przypadek zauważyłem, że po wciśnięciu * w 350 z "otwartą lampą" dokonuje się pomiar ttl, pod wizjerem wyświetla się na chwilkę zielone FEL (flash exposure lock) i zapala się znana nam ze zwykłego blokowania ekspozycji gwiazdka. Następnie po naciśnięciu spustu zostaje wykonane zdjęcie z JEDNYM błyskiem, wtedy kiedy należy (podczas otwartej migawki). Proszę o wypowiedzenie się na ten temat innych znawców, gdyż nie jestem pewien co do słuszności mojego spostrzeżenia.

Mutt
06-02-2008, 19:52
Było xxxxx razy:)

micles
06-02-2008, 21:52
No właśnie wiem, że było, ale jak na razie to natrafiałem tylko na odpowiedzi na "nie". A ja sobie to tak wyobrażam, że robię FEL z lampą zakrytą ręką, ustawiam w aparacie flasha na -2 żeby nie było go widać i walę. Jeszcze raz się pytam : myślę źle?

gonzo44
07-02-2008, 10:34
Aparat na M, gwiazdka robi przedbłysk, czekasz aż się lampy naładują i robisz zdjęcie.

micles
07-02-2008, 16:14
No ale kombinowałem tak, żeby na TTLowy błysk się nie wyzwoliły, bo zawsze te "6 sekund w plecy", i dodatkowo żeby TTL zmierzył błysk tak, żeby ten "oryginalny" błysk nie był tak mocny żeby było go widać. Chyba że w zestawieniu z 2x68Ws i tak go nie widać. Na razie teoretyzuję, bo chcę dokładnie wiedzieć co muszę kupić. Jak widać, zaoszczędziłem jak na razie na stopce 25zł ^^

gonzo44
07-02-2008, 16:34
Jak masz żarówki z wejściem na kabel to nie kombinuj tylko kup stopke.

micles
07-02-2008, 17:05
Jeszcze nie mam, bo nic jeszcze nie kupowałem, ale pieniądze w tym momencie są dla mnie bardzo cenne - prawie żadnych przychodów, a zachcianek tysiąc. Już sobie ładny statyw DIY zmontowałem, jutro pewnie softbox do tego dorobię, a na żarówki przyjdzie pora jak będę miał za dużo kasy.

MaciekH
10-02-2008, 16:29
2x68Ws to mnóstwo światła jak na domowe potrzeby.
Ja kiedyś kupiłem taka zarowke i mimo tego ze uzywalem w ich niemałych pomieszczeniach, swiatla zawsze mialem za duzo, mimo zastosowania softboxa z podwojnym dyfuzorem. No chyba ze chcesz operowac w okolicach f10...

micles
11-02-2008, 15:25
Mam już 2 statywy 2m z gwintami E27, do tego "żyrandole" pomalowane na srebrno sprayem coby światło leciało tylko do przodu (zamiarem zamontowania z przodu softboxów) + statyw z "blendą" z rozwijanej srebrnej folii na przednią szybę samochodu.

Wychodzę z takiego założenia, że jak jest różnica 10% w cenie między ~45 a ~68, to chyba lepiej przyszłościowo ~68 i "gasić" domowymi sposobami. No a F10 też czasami jest fajne ^^.