Zobacz pełną wersję : synchronizacja 420EX z 300D
Cze
Wlasnie uslilowalem kupic lampe do 300D, mial to byc model 420ex, ale juz przy ladzie ogrnely mnie pewne watpliwosci, ostatecznie nie kupilem, i jestem kopletnie zagubiony w tematyce lamp blyskowych i ich synchronizacji z aparatem.
Zatem do rzeczy kilka lamerskich pytan.
1. czy ex420 moze sie synchronizowac z 300D poprzez blysk (czy podczerwien ?) bez udzialu innych urzadzen takich jak transmitery, czy tez inne drozsze lampy (580 i 550 bodajdze moga sterowac)
2. jesli 420ex nie moze to jaka moze.
3. jesli zadna nie moze to z jakim innym canonem i jaka lampa moze sie synchoronizowac.
Moj kolega ma nikona d70 i lmpe sigmy, ustawia sobie lampe na statywie i lampa bezprzewodowo wspolpracuje z aparatem, chodzi mi o osiagniecie podobnego efektu ala z 300D, lub jakims wyzszym modelem canona.
dzieki za pomoc
kysio
KuchateK
02-05-2005, 16:03
No niestety Canon w tym temacie lezy :D Nie ma tak latwo... Albo jakas lampa jako master albo ten sterownik... Z wbudowanej lampki nie posterujesz z zadnego body zadna lampa z zachowaniem automatyki...
Tylko jedna jako master (lub sterownik) i do niej lampy jako slave.
ad 1) nie może
ad 2) żadna
ad 3) z żadnym.
Nie iwem jak nikony, ale słyszałem, że ze swoimi SaBinami działają ładnie nawet bezprzewodowo, ale wiem, że minolta Dynax z lampą do minlty dedykowaną potrafi również błyskiem małej lampki w aparacie namówić tą dużą do prawidłowej współpracy zdalnej.
W canonie pozostaje użycie lamp z własnym pomiarem (metz?), lub lamp, w których można manualnie ustawiać moc (dowonla studyjna lub dowolna aparatowa, jeśli canona to model wyzej niż 420) i fotoceli / kabla / transmitera radiowego lub podczerwonego (-:
coś ktoś słyszał , coś ktoś wie ......
Wydaje mi się , że żle podchodzisz do tematu , albo Ciebie nie rozumiem (kysio)
Ex580 założona na body Eos350D lub Eos20D moze sterować lampami zewnetrznymi na podczerwień w trybie slave jest to opisane w instrukcji lampy od strony 46.....
Prawdo podobnie dotyczy to również Ex550 ale w tej nie można wyłączyć lampy master.
minek napisał "ale słyszałem, że ze swoimi SaBinami" .....nie wiem jakie modele bo D70 napewno nie , i mysle że body Minolty nie ma takiej funkcji ( to kwestia wbudowania nadajnika podczerwieni , a w akcesoriach Minolty jest transmiter )
Pozatym aby sterować lampami w studio są na to 2 metody , kabel i podczerwień
i wcale nie potrzeba lamp z własnym pomiarem ani regulowanych , ja stosuję 2 silne lampy z parasolkami (ale ja to nie specjalista w temacie ) i ustawiam do błysku "zastanego" ( przydatny światłomierz)
przecież to aparat się ustawia do słońca a nie słońce do aparatu ....
Znalazłem tu ( Forum ) informacji z tym związanych , napisanych bardzo ciekawie
np.http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=2488
pozdrawiam
KuchateK
02-05-2005, 19:04
Przeciez kysio pisal ze bez zadnych extra urzadzen ani lamp na body... W systemie Canon'a nie ma takiej mozliwosci... W innych systemach jest...
Ot, stawiasz lampke, ustawiasz w body odpowiednia funkcje i za pomoca wbudowanej lampy body steruje lampami obok...
A w studio mozna jeszcze radiowo i wlasnie tak jak komunikuja sie lampy... za pomoca blyskow...
sterowanie lamp odbywa sią za pomocą podczerwieni , jaki aparat (body) ma nadajnik podczerwieni ? D70 , niema .....już nie mówię o radiowych
radzę poczytać na forum jest o tym , i w instrukcji 580EX od strony 46....
pozdrawiam
...Ex580 założona na body Eos350D lub Eos20D moze sterować lampami zewnetrznymi na podczerwień w trybie slave jest to opisane w instrukcji lampy od strony 46.....
Prawdo podobnie dotyczy to również Ex550 ale w tej nie można wyłączyć lampy master....
pozdrawiam
to moze dla uscislenie:
ex420 moze pracowac tylko jako slave
ex550 moze pracowac zarowno w trybie master jak i slave (ma przelacznik tryvu pracy)
Pozdrawiam
CYNIG
KuchateK
02-05-2005, 19:49
Mam instrukcje do 580'tki przed oczami (niestety tylko pl) i slowa nie ma w opisie sterowania bezprzewodowego o podczerwieni.
Za to tutaj:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-580ex-E-TTL-2-Speedlite-Flash-Review.aspx
http://photonotes.org/articles/eos-flash/index2.html#multipleunits
i pewnie na paru innych stronach wyraznie jest napisane ze lampy sa sterowane za pomoca serii krotkich blyskow.
Tak, mozna sterowac podczerwienia (sterownik tak robi), poniewaz fotocele i czujniki czesto sa w stanie swietnie odbierac blyski w podczerwieni ktorych oko nie lapie, ale nie znaczy to ze trzeba do tego extra odbiornika i nadajnika... D70 korzysta z wbudowanej lampki do sterowania takim sb800 dla przykladu (aparat ustawia sie w commander mode, bleble... nie to forum :mrgreen: ). W pentax'ach rownierz jest taka mozliwosc... Nie tylko w nich zreszta. Canon jako jeden z niewielu nie posiada takiej funkcji w swoich body... Zapewne ze wzgledu na posiadanie sterownika st-e2 ktory ktos wkoncu musi kupowac :D
Mam instrukcje do 580'tki przed oczami (niestety tylko pl) i slowa nie ma w opisie sterowania bezprzewodowego o podczerwieni.
.....
.... Canon jako jeden z niewielu nie posiada takiej funkcji w swoich body... Zapewne ze wzgledu na posiadanie sterownika st-e2 ktory ktos wkoncu musi kupowac :D
Nie pamietam w tej chwili na 100% (a do lamp mam okolo 3000km:) ) ale wydaje mi sie ze komunikacja nastepuje poprzez "czerwone lampki" umieszczone pod glowica. Nie jest to oczywiscie IR ale i tez nie jest to swiecenie czy blyskanie palnikami.
A ze tak to jest rozwiazane?
moze wyszli z zalozenia ze zdalne sterowanie ma praktyczny sens przy minimum 2 lampach a wszystkie nowe lampy canonowskie maja juz to w sobie:)
CYNIG
KuchateK
02-05-2005, 20:16
Moja sigma blyska czerwona lampka, ale jest to jedynie sygnalizacja naladowania a nie sterowanie. Jest to ta sama lampka ktora wspomaga AF'a, i moim zdaniem jest to zdecydowanie za waska i za slaba wiazka zeby dalo sie za jej pomoca sterowac lampami. Zreszta sigma dziala w/g systemu Canon'a. W kilku opisach ktore kiedys przerabialem bylo za to napisane, ze jest to bardzo szybka seria blyskow... Tak samo ciezko zauwazyc jak i przedblysk... Gdzies w domu mam te opisy i jeszcze sprawdze...
Pozatym sprawa sie rozbija tez o nikona... On nie ma w body czerwonej lampki a mimo to dziala bezprzewodowo :D
Oczywiście, że najlepiej stosować lampy ustawiane manualnie. Potem zmierzyć błysk, dostosować przysłonę, skorygować ewentualnie poziom błysku w jednej czy paru i już.
Ale nie o tym.
Co do minolty - to body z lampą dogadują się chyba w przedbłysku. Jak dokładnie - nie wiem. Ale wiem, że to działa, bo widziałem.
KuchateK
02-05-2005, 20:34
Jest to jedna seria razem z blyskiem glownym. Ciezko zauwazyc.
napisałem "sterowanie lamp odbywa sią za pomocą podczerwieni" i tu popełniłem błąd , sterowanie odbywa się za pomoca serii krotkich błyskow.
Za co przepraszam.....
w ten sposób mozna wyzwalać inne lampy...i dalej tak jak napisałem
W EX580 mozna wyłaczyć błysk własny lampy kiedy steruje innymi.
tego błysku sterującego właściwe nie widać , ale wyzwala inne lampy.
Jesli lampy slave to Canony EX lub inne współpracujące ( ja mam takie studyjne żarówki )to mozna używac w trybie automatycznym
pozdrawiam
i jeszcze raz przepraszam za błąd
Czerwona migajaca lampka pod glowica (wspomagacz AF) miga przy wlaczonym trypie slave by dac znac, ze sie naladowala (przelaczcie sobie na slave i wyzwolcie blysk recznie, zacznie migac dopiero jak sie naladuje). A bezprzedodowo lampki IMHO wyzwalane sa poprzez radio a nie podczerwien.
AD "ktos" nie pamietam, Kto to pisal. Od kiedy podczerwien jest widoczna dla ludzkiego oka ??:)
gmoszkow
04-05-2005, 22:55
coś ktoś słyszał , coś ktoś wie ......
minek napisał "ale słyszałem, że ze swoimi SaBinami" .....nie wiem jakie modele bo D70 napewno nie
Oj z prawdą się mijasz człowieku bo akurat D70 pięknie bezprzewodowo steruje dwoma lampami nikona (SB 600 i SB 800) oraz Sigmą (DG 500 Super). Więc to chyba ty coś uszłyszałeś i coś wiesz....
Pozdrawiam
Happy D70 User :smile: 8)
KuchateK
04-05-2005, 23:38
Tutaj tez?
Zadnym radyjkiem...
Pilota do telewizora tez masz radiowego? No niby przewodu nie ma :D
Masz wybor... Albo seria blyskow (d70 raczej nie ma nadajnika podczerwieni a jedynie wbudowana lampke)...
Albo seria blyskow w podczerwieni (taki st-e2 canon'a... ten sam odbiornik bedzie dzialal, tyle ze nie widac)...
gmoszkow
05-05-2005, 01:13
Kuchatek, żadnym radyjkiem, chyba że Radyjkiem Maryja bo to już mocy nadprzyrodzonych by potrzeba.
Może jeszcze przez bluetooth albo wifi - może za parę lat i to wprowadzą.
Seria przedbłysków i tyle. Jak ktoś sobie życzy to mogę większe szczegóły podać jak lampa z aparatem rozmawia (ale to nikon więc się nie wychylam).
A te przedbłyski są widoczne - choć są bardzo skumulowane z głównym błyskiem.
Grzegorz
KuchateK
05-05-2005, 02:55
gmoszkow, przepraszam, akurat calosc tego wywodu odnosila sie do poprzednika o pseudonimie miszka... Jakos tak leniwie nie chcialo mi sie zacytowac :mrgreen:
Cze
Moj kolega ma nikona d70 i lmpe sigmy, ustawia sobie lampe na statywie i lampa bezprzewodowo wspolpracuje z aparatem, chodzi mi o osiagniecie podobnego efektu ala z 300D, lub jakims wyzszym modelem canona.
dzieki za pomoc
kysio
Kysio nie napisał dokładnie jak jest sterowana lampa przez D70. Niektóre modele sigmy mają wbudowane fotocele, czyli mogą być wyzwalane błyskiem innej lampy. Według mnie może tak być właśnie w przypadku tego Nikona D70, który lampą wewnętrzną "odpala" sigmę.