Zobacz pełną wersję : obiektyw makro do D350
denveroza
05-02-2008, 16:05
mam takie pytanie, chciałabym kupić tanio obiektyw, ktorym mogę robić też makro, zastanawiałam się nad sigmą 70-300 i tamronem 28-200. czy ktoś może i coś polecić? z tego, co slyszałam to sigma i tak przy 300 jest niezbyt ostra, więc w sumie ma możliwości jeżeli chodzi o dobrą jakość 200, ale tak tylko slyszałam, więc proszę o radę :) z góry dziękuję
mam takie pytanie, chciałabym kupić tanio obiektyw, ktorym mogę robić też makro, zastanawiałam się nad sigmą 70-300 i tamronem 28-200. czy ktoś może i coś polecić? z tego, co slyszałam to sigma i tak przy 300 jest niezbyt ostra, więc w sumie ma możliwości jeżeli chodzi o dobrą jakość 200, ale tak tylko slyszałam, więc proszę o radę :) z góry dziękuję
Do 350D. D350 to nie wymyślony model z czarnego forum.
Mam SIGME 70-300 ale nawet po przełączeniu na tryb macro nie daje dużych zbliżeń bo odległość od obiektu jest za duża...
Ostatnio gdzies widziałem zdjęcia 50mm 1.8 + pierścienie pośrednie i całkiem niezle zblizenia daje i dobra jakość zdjęć ale przy wszystkich pierścieniach przykręconych (o ile pamiętam ok 56mm pierścieni) ostrość lapal od 5cm... więc troche blisko trzeba podchodzić przy pająkach czy czyms takim to nie bedzie problem ale jakies koniki polne czy cos to może zacząć uciekać wiec imho coś dluzszego by sie przydalo... canon 100 f/2.8 macro napewno jest dobry ale to juz koszty rzędu 1600zl... ponoć niezly tez jest tamron 90 f/2.8 macro... nigdy nie używałem tych obiektywów ale napewno są dobre patrz optyczne.pl ;)
Denveroza jeżeli choć trochę myślisz poważnie o macro to zaproponowane przez Cienie obiektyw nie nadają się, macro to jest 1:1 i tu poleciłbym w kolejności : canon 100/2.8 , tamron/90/2.8 lub sigmę 105/2.8 . Nie są niestety tanie :? Jeżeli chcesz z dalszej odległości macro ok. 0,5m - 1m to polecam sigmę 150/2.8 jest super :mrgreen: ale to już wydatek (nówka) 2,5 k.
zbyszekjan
05-02-2008, 20:05
Canon EF-S 60 f/2.8 Macro USM
lub po najmniejszej linii oporu: mieszek i jakis obiektyw manualny np. zeissa 50 mm
Mam canona 100 f/2.8 macro i bardzo go polecam. Jeżeli nie masz tyle pieniędzy to doskładaj, bo lepiej poczekać i mieć później to co dobre niż wcześniej coś co nie spełni do końca twoich oczekiwań. Ja też na początku próbowałem jakieś tanie rozwiązania (np soczewka +4), ale jeżeli chcesz się tym głębiej zająć to i tak się skończy na droższym obiektywie (po co dwa razy kupować jak można raz). Polecam również tego tamrona 90 f/2.8 ale jego znam tylko z lektur, a canona z praktyki. Sigm nie polecam do korpusu canona bo wiadomo, że AF lubi działać nie do końca poprawnie.
Sigma 70-300 się nadaje do macro jak pies do orki. Tylko przy dużej odległości od przedmiotu (co się czasami przydaje) można ją sensownie wykorzystać przy 200 mm (skala 1:3 na pełnej klatce), na 300 mm szanse na ostre zdjęcie dramatycznie spadają. Poza tym wielkie to, ciężkie i nieporęczne dla przeciętnych zdjęć macro.
Dobra alternatywą jest Sigma 28-135/3,8-5,6 IF Macro- skala 1:2 przy 135mm na FF, (ale tak naprawdę, ze względu na wewn. ogniskowanie te 135 mm sprawuje się jak ca. 100 mm). Obiektyw w macro jest naprawdę znakomity od pełnej dziury f/5,6.
Stałki macro Canona, Tamrona i Sigmy są znakomite i drogie, ale mają znacznie tańszą alternatywę przy nieznacznie niższej rozdzielczości: Cosina 3,5/100 macro:-D . Mam Tamrona 2,8/90 mm i tę Cosinę w wersji MF oraz jej klona w wersji AF (Vivitara), miałem Kirona 2,8/105 mm, i jestem fanem Cosiny. Ma zalety, których nie posiada konkurencja (mała, lekka, 1:1 z soczewką asferyczną-więc bez straty jasności na podwójnym wyciągu tubusa), dorównuje rozdzielczością, jest znakomita do portretu, ma świetny bokeh i odwzorowanie barw. Wersja AF jest trochę gorsza optycznie od MF (centrowanie). Do plastikowości można się przyzwyczaić. AF jest w macro mało przydatny a ostrzenie ręczne trochę niekomfortowe, ale da się z tym żyć. Zdjęcia wynagradzają wszelkie trudy:-D
Stałki macro Canona, Tamrona i Sigmy są znakomite i drogie, ale mają znacznie tańszą alternatywę przy nieznacznie niższej rozdzielczości: Cosina 3,5/100 macro:-D .
tak, jeśli ma być dobrze i umiarkowanie tanio to jest chyba najlepsze rozwiazanie.
kiedyś zebrałem trochę materiału o tym obiektywie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=9085
Jedyny problem, to troche trudno go kupić.
Polski dystrubutor ma go wprawdzie w cenniku:
http://www.cosina.pl/Cosina_obiektywy_cennik.xls
ale nie wiem, czy to jest aktualne, a po drugie 800zł to dość drogo, choć i tak połowę taniej, niz pozostałe setki macro.
Najlepiej uzbroic się w cierpliwość i "upolować" sobie ten obiektyw na Allegro w cenie 400-500zł.
Parę sampli z Cosiny znajdziesz na mojej (byle jakiej) galerii, gdzie wsadziłem zdjęcia tylko po to, aby zademonstrować bokeh różnych szkieł.
http://www.pbase.com/atsf/galleries
Na ebay jeszcze rok temu można było kupić nową Cosinę AF za ca 150 Euro, ale nagle zdrożały i stoją ponad 200, a poza tym przeważnie są niedostępne. Trzeba szukać pod brandami Cosina, Voigtlander, Vivitar, Phoenix i Soligor. Co by nie mówić, ten obiektyw szalenie rzadko zmienia właściciela, co dobitnie świadczy o jego zaletach. I swietnie się sprawuje na FF. Pożyczałem swojego Vuivitara koledze, który ma 5D i był zachwycony jakością zdjęć. Trochę mniej autofokusem:wink:
Ja używałem sigmy 70-300 do macro, potem dokupiłem raynoxa dcr-250 do tej sigmy.
Zestawem można robić zdjęcia makro, ale trzeba mieć dobry statyw oraz odrobinę samozaparcia. Jeśli obiekty są dość duże, a bardzo płochliwe to
skala 1:2 przy 90cm ( z tego co pamiętam ) jest bardzo przydatna.
Obecnie mam EF-S 60mm Macro.
Zajrzyj do mojego wątku ze zdjęciami, przy niektórych zdjęciach masz info o tym czym i jak je robiłem.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2904
na początek polecam coś na m42 MC WOŁNE 9 50 mm f2.8 cena około 250 pln, albo industary 61 lz na m42 młodszy brat wołny albo industar 61 na m39
(widzialem na allegro ostatnio za 35 pln) ale ten trzeci to tylko i wyłącznie do macro bo ostrzy do 20 cm. Fajny jest jeszcze jupiter 11 na m39 f4
tego przykłady na
digital-m42.com
przykład z wołny:
http://www.dhost.info/checiu/fotki/IMG_3273_b.jpg
albo
http://www.dhost.info/checiu/fotki/IMG_4593_b.jpg
do tego mieszek albo pierścienie
a później to 100 f2.8 macro plus mieszek :twisted:
pozdro