Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : softbox do 580ex II

puello
04-02-2008, 17:47
Witam,

niedawno zakupilem lampe 580ex II do mojej 350 i zacząłem jej używać do portretu w studio łazienka lub studio biała ściana ;) Zastanawiam sie czy dałoby rade podpiąć tą lampe do softboxa, a jeżeli tak to jaki najbardziej optymalny byłby rozmiar softboxa ? Oczywiście zdaje sobie sprawe że muszę kupić kabel z kostką synchro bo tego dziadostwa nie da sie wyzwaląc za pomocą zwykłej lampy w aparacie. Czy takiego softboxa da się zamontować na zwykłym statywie czy trzeba kupić jakiś specjalny?

No i pytanie dodatkowe, czy nie lepiej kupić np parasolki tylko znowu pytanie pozostaje jakiej ? rozpraszającej czy odbijającej :) ?

Jesli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie to będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

pawelxx
04-02-2008, 20:01
Witam.
Nie ma takich bajerow zeby sie tak dalo zrobic.

Mi takie cos zrobic znajomy:

Tutaj mozesz zobaczy zdjecia http://canon-board.info/showthread.php?t=29887

Jutro zamieszcze z zainstalowanym softboxem.

Jak cos to moge zamowic u niego - cena 55 zl termin czekania 3 dni.

Pozdrawiam
Pawel

MaciekH
04-02-2008, 20:26
Dla Ty znajomy takie coś zrobić za 55zl? Jak za kawalek stali to lekkie przegięcie...

Goomis
04-02-2008, 21:14
Oczywiście zdaje sobie sprawe że muszę kupić kabel z kostką synchro

Nie koniecznie. Nie wiem jak 350D ale wiem, że na pewno xxD Mają z boku body takie fajne gniazdo które równiez znajduje się w lamoie(na pewno 580EXII) i wystarczy jeden kabelek do wyzwalania. Zestaw ELFO wyzwala się w taki sam sposób(przynajmniej ten z którym mam stycznośc)

MaciekH
04-02-2008, 22:49
Nie koniecznie. Nie wiem jak 350D ale wiem, że na pewno xxD Mają z boku body takie fajne gniazdo które równiez znajduje się w lamoie(na pewno 580EXII) i wystarczy jeden kabelek do wyzwalania. Zestaw ELFO wyzwala się w taki sam sposób(przynajmniej ten z którym mam stycznośc)

To jest właśnie wyższość serii xxD :mrgreen:

ripek
05-02-2008, 00:22
Masz lampę droższą od body :D

Goomis
05-02-2008, 00:41
Masz lampę droższą od body :D

Ja przez pewien czas miałem 580EXII wraz z... 300D :-P i to w momencie kiedy w Polsce EXII stała po 1899zł :-P Kolega puello ma lampę jedynie troszkę droższą od body ja miałem 2razy xD

To jest właśnie wyższość serii xxD :mrgreen:

No cóż podejrzewałem, że 350D tego nie ma... Cóż dlatego sam teraz zamiast kupowac 350D wziąłbym używane 20D ew. dołożył jeszcze i używane 30D :-P Wyższośc xxD nad xxxD jest ogromna i warta tych wydanych złotówek :-D

puello
05-02-2008, 01:09
Widzę że trochę odbiegamy od tematu...

Nie żałuje swojego wyboru bo to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka która mi w zupełności wystarcza i nie uważam że im droższa rzecz tym lepsza. Porównałem parametry które mnie interesowały między 350 d i 30 d i wyszło że nie warto jak dla mnie płacić ponad tysiąc więcej bo za ta kasę mam nowe szkło. Poza tym body nie kupiłem na wieczność i pewno za 2, 3 lata będę zmieniał a lampy już raczej nie ( najwyżej dokupię więcej ) tak samo jak ze szkłem.

Wolę nowy sprzęt , dlatego nie kupiłem używanego 20d, ani żadnego innego.

MaciekH
10-02-2008, 17:06
Widzę że trochę odbiegamy od tematu...

Nie żałuje swojego wyboru bo to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka która mi w zupełności wystarcza i nie uważam że im droższa rzecz tym lepsza. Porównałem parametry które mnie interesowały między 350 d i 30 d i wyszło że nie warto jak dla mnie płacić ponad tysiąc więcej bo za ta kasę mam nowe szkło. Poza tym body nie kupiłem na wieczność i pewno za 2, 3 lata będę zmieniał a lampy już raczej nie ( najwyżej dokupię więcej ) tak samo jak ze szkłem.

Wolę nowy sprzęt , dlatego nie kupiłem używanego 20d, ani żadnego innego.

No i wszystko spoko, ciesz sie z dobrego (dla Ciebie) wyboru, uzywaj jak najlepiej potrafisz i powiekszaj portfolio, bo o nic wiecej nie chodzi;)

A co do samego tematu, to dedykowanego softa nie znajdziesz, jesli juz to rozne (wg mnie nie warte swojej wysokiej ceny) lamiquesty...
Spróbuj samemu sobie zmontowac z kartonu i folii aluminiowej, bedzie najdokładniej zaspokajał Twoje potrzeby jesli go sobie do nich dobrze dopasujesz. Tutoriale do takich DIY chyba i na naszym forum są...

koraf
10-02-2008, 19:08
Do tej lampy używam softbox Lumiquest i jest całkiem OK.
Mocowanie na rzepy do lampy jest trwałe i łatwo sie zdejmuje/zakłada.
Do póki nie kupię lamp z prawdziwego zdarzenia całkiem dobry substytut.

schabu
10-02-2008, 20:48
no ale lumiquesty i inny szajs - czyli nasadki na lampę - za przeproszeniem, nie daje takiego miękkiego światła i nie daje się tak kierować jak w sofcie. a chyba właśnie o to chodzi i szczerze mówiąc ja pewnie swoje lampy sprzedam i kupie takie softy do ex-ów jak są:)

PS - nie wiem o jakie autorowi wątku softy chodzi, ale mi o takie ok 50x50 cm albo większe.

koraf
10-02-2008, 21:30
no ale lumiquesty i inny szajs - czyli nasadki na lampę - za przeproszeniem, nie daje takiego miękkiego światła i nie daje się tak kierować jak w sofcie. a chyba właśnie o to chodzi i szczerze mówiąc ja pewnie swoje lampy sprzedam i kupie takie softy do ex-ów jak są:)

PS - nie wiem o jakie autorowi wątku softy chodzi, ale mi o takie ok 50x50 cm albo większe.

Jasne ,że tak .... dlatego napisałem substytut softb:wink: xa . Ale dopóki nie ma się co lubi , lubi się co ma :mrgreen:

Cukier
21-04-2008, 17:56
Witam - mam do Was pytanie, czy spotkaliście się z takim sprytnym wynalazkiem jak Lastolite EzyBox Hotshoe.
http://www.lastolite.com/ezybox-hotshoe-kits.php

Potrzbuję czegoś dobrego do rozpraszania swiatła lampy do portretu - a nie chcę małego softboxa, takiego jak Lumi Quest, bo miałem taki dwa dni pożyczony od kolegi i byl po prostu za mały.

Generalnie ma to być do zdęc i w plenerze i w domowym Quasi studio. Mam nadzieję, że da mi to podwaliny w przyszłości do zabawy w bardziej powazny portret, ale jak na razie na Broncolor to sobie nie pozwolę :grin:

Może ktoś z Was miał już z tym wynalazkiem styczność.

Dodam, że nie chcę się bawić w chińskie żarówki błyskowe :)

adam_k
21-04-2008, 21:22
pomóc nie pomogę ale dodam tylko że dystrybucja tych EzyBox i całej firmy
Lastolite to totalna porażka. Kiedyś chciałem kupić w Krakowie taki EzyBox
u przedstawiciela Lastolite ale chciałem go najpierw zobaczyć i pomacać dlatego że parę miesięcy wcześniej kupiłem parasolkę box Lastolite i wyrób ten okazał się kompletnym szajsem za kilkaset złotych. Parasolka połamała się na wietrze bo w środku pręciki były cieniutkie a parasolka pokryta dość ciężkim materiałem. Dla porównania dodam że chińczyki na tej samej sesji
bez problemów przetrwały ten sam wiatr.
Wracając do tematu wybrałem tego największego EzyBoxa za sporo ponad 1k zł ale niestety Lastolite nie ma możliwości zaprezentowania tego boxa :shock: możesz jedynie zapłacić poczekać i dostać. Niestety bałem się zaryzykować bo po tej parasolce straciłem zaufanie do Lastolite
więc jak chcesz EzyBox to tylko w ciemno :roll:

Może rozważ proste rozwiązanie
parasolka taka (http://www.allegro.pl/item348192931_parasolka_softbox_rozpraszajaco_odb_ 102cm_3miasto.html)

a jeszcze lepiej podobna ale wewnętrzna czyli odwrotna
do tego solidny uchwyt przegubowy do połączenia statywu parasola i lampy najlepiej manfrotto za ok 100zł
potem można to rozbudować o radio i dopałkę (dodatkowe zasilanie)
do lampy Canon CP-E3.

Oczywiście lepiej będzie jak zapodasz do tej parasolki lub boxa 2 lampy :-)

Cukier
22-04-2008, 20:24
W Warszawie w Dicam mają bardzo duży wybór lastolite'a. Dzisiaj nawet byłem w ich studio pokazowym, ale niestety wspomniany wczesniej softbox nie spełnił moich oczekiwań. Za mały jest i juz.
Jednak prawdą jest, że do małych lamp najlepsze są parasolki.

tomko66
22-04-2008, 20:44
http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm tu facet pokazuje jak zrobić sobie softboxa. wymiary do 420 i 550 ale dobry punkt wyjścia