Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie 580ex II za pomocą lampy wbudowanej do aparatu
Witam,
posiadam aparat Canon 350 D i lampe 580ex II i nie wiem jak ją wyzwolić za pomocą lampy wbudowanej w aparacie ( czy w ogóle się da ). Ustawiłem lampe w trybie Slave, ustawiłem blisko żeby fotocela była skierowana prosto na błysk z aparatu , pstrykam i błysk z 580 się nie wyzwala. Wiem ze np w SB 600 cos takiego funkcjonuje bez problemu.
Orientuje sie ktoś czy 580ex II ma taką funkcje i czemu mi to nie działa ?
Pozdrawiam!
posiadam aparat Canon 350 D i lampe 580ex II i nie wiem jak ją wyzwolić za pomocą lampy wbudowanej w aparacie ( czy w ogóle się da ).
nie da się.
Orientuje sie ktoś [...] czemu mi to nie działa ?
bo Canon chce, abyś kupił drugą lampę zewnętrzną albo sterownik ST-E2 za 700 stów :evil:
Witajcie, wiecie jak ustawić lampę jak w tytule aby błysk z body 350d ją wyzwalał? nie posiadam instrukcji i mam z tym problem.
A może nie jest to możliwe?
nie da się.. albo drugą lampą typu 550/580 albo transmiterem st-2
Karoollapy
02-05-2008, 13:14
Albo kupując fotocelę na allegro za 20zł.
a propos, ponoć 450 wyzwala zdalnie, prawda? sprawdzał ktoś?
mor_feusz
02-05-2008, 14:24
NIE - nie wyzwala. Nikon tylko tak ma. W canonie trzeba albo kolejna lampe z funkcja Master albo ST-2 albo fotocela albo "kabelkami"
NIE - nie wyzwala. Nikon tylko tak ma.
Sony / Minolta też i to od dawna...
mor_feusz
02-05-2008, 15:29
A tego nie wiedzialem (nie interesowalem sie)
Prawda ... ale marketingowa.
40D też wyzwala zdalnie lampy zewnętrzne *
* po podłączeniu sterownika ST-E2
I taki właśnie maczek gdzieś tam jest na pudełku/w specyfikacji czy instrukcji.
Oczywiście w reklamach/specyfikacjach internetowych to nie jest maczek tylko jeden z punktów.
A ludzie łykają jak kaczka śrut i potem pretensje "a bo 40D/450D wyzwala" .
he he wlasnie tez zakupilem 580 II i kombinuje bo chcialem ja i sigme dg500 super wyzwalaczem na podczerwien wyzwalac, a tu d..a :(
Tak się zastanawiam czy ST-E2 byłoby przydatne jako droższa alternatywa kabla? Próbował ktoś tego (tzn. w ręku lampa)?
outofcontroll
06-10-2008, 14:30
Witam, a ktos moze polecic jakas fotocele z allegro w takie rozsadnej cenie, ktora wyzwoli mi 403 ex z canona 40d?
pozdrawiam
Tomek
problem z fotocelą jest taki, że może się wyzwalać na przedbłysk TTL - dlatego nie nada się "pierwsza lepsza"
więcej niestety nie wiem