Zobacz pełną wersję : fotografia ślubna - jak się najlepiej zakreklamować
Gringo997
02-02-2008, 18:51
witam.
wybaczcie mi takie głupie pytanie ale mam już dużó róznych pomysłów ale jednak wole poznać opinie "starych wyjadaczy". Nie chodzi mi tutaj o żadne galerie, portfolia itp. Potrzebuje dowiedzieć się czy dobrym pomysłem jest wrzucenie ogłoszenia do gazety (czy ktoś to w ogóle czyta), pogadanie z proboszczem w różnych parafiach, wywieszenie ogłoszeń na drzewach, słupach w okolicach świątyń (mało inteligentne ale może sie sprawdza) itd.
nie robiłem nigdy wcześniej ślubów. teraz już wiem na tyle że mogę zacząć i sprzęt jak na początek i nie jest to jakaś tam hybryda samsunga. nie jestem z tych co mają obiektyw 50mm zmiennoogniskowy. proszę o pomysły a nie naśmiewanie się z mojej nie wiedzy...
Jacek Deka
02-02-2008, 19:20
Obecnie najlepszym sposobem na reklamę to odnawianie znajomości po przez portal nasza-klasa :) , a tam jak wiadomo wszyscy zaglądają (no prawie wszyscy).
nie robiłem nigdy wcześniej ślubów.
Chyba na poczatku polecalbym Ci zrobienie kilku slubow znajomym, (poza "profi" fotografem, nieodplatnie oczywiscie;) 2,3 sluby i bedziesz mial co pokazac... bo w chwili obecnej nie masz pewnie co pokazac przyszlym klientom.
Ja ogłosiłem się na Allegro i muszę przyznać, że 9/10 klientów zdobywam w ten sposób... a terminarz już prawie pełny ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba na poczatku polecalbym Ci zrobienie kilku slubow znajomym, (poza "profi" fotografem, nieodplatnie oczywiscie;) 2,3 sluby i bedziesz mial co pokazac... bo w chwili obecnej nie masz pewnie co pokazac przyszlym klientom.
Ja zrobiłem pierwszy za wódkę weselną, jeszcze Młodej Parze która w ogóle nie chciała ani zdjęć, ani filmu ;) Dlatego czego bym nie zrobił, to i tak pewnie by się podobało ;) Niemniej zdjęcia wyszły całkiem nieźle, i na nie złapałem kilku pierwszych klientów.
Gringo997
02-02-2008, 20:23
to jest dobry pomysł pod warunkiem że ktoś ze znajomych będzie brał ślub;)
LOOK a ja Cie kojarze z forfoto.pl:) mam tam nick Canon(ball)
czyli pamiętaj, robisz 2-3 sezony za wódkę, a potem zostajesz alkoholikiem ,idziesz na leczenie zamknięte i tam poznajesz tatusiow i mamusie potencjalnych swoich klientów.pamiętaj tylko żeby zabrać ze sobą album bo przypuszczam że na takich leczeniach komputerów nie posiadają:)
Co do reklamy na allegro, tak sobie z ciekawości obejrzałem i naprawdę można znaleźć "prawdziwe perełki":wink:
To się nazywa profesjonalizm, zresztą zobaczcie sami:
http://allegro.pl/item304771074_kamerzysta_fotograf_slub_wesele_plen er_601487360.html
Opis aukcji o mało mnie nie zabił ze śmiechu.
mario1275
03-02-2008, 10:06
Co do reklamy na allegro, tak sobie z ciekawości obejrzałem i naprawdę można znaleźć "prawdziwe perełki":wink:
To się nazywa profesjonalizm, zresztą zobaczcie sami:
http://allegro.pl/item304771074_kamerzysta_fotograf_slub_wesele_plen er_601487360.html
Opis aukcji o mało mnie nie zabił ze śmiechu.
już chciałem protestować, że nie powinno się tak .... ale sam o mało nie umarłem.
co do reklamowania się, jeżeli już masz co pokazać, możesz przygotować jakieś ulotki i rozdać je po naukach przedmałżeńskich - co prawda różnie ludzie do tego podchodzą, ale masz pewnosć, że trafiasz do grupy docelowej:) dorym miejscem żęby się reklamować są też wszelkiego rodzaju urzędy - nie wiem na czym to polega ale tam zawsze łatwo znaleść klientów - raz pewnie dla tego, że większość to kobiety (a to one zazwyczaj pierwsze biorą się za organizowanie czego kolwiek;)) a po drugie sporo ludzi te urzędy odwiedza i często ma sporoczasu na czytanie ogłoszeń.
Po sugesti propiego też przejrzałem oferty na allegro... i mam mieszane odczucia... co do poziomu ofert... chyba nawet nie będę sie wstydził ogłościć ewentualnie...
Pomyśl o wszelkiej możliwej reklamie od najtańszej po tą w droższą w miarę możliwości finansowych. Ja szczerze powiedziawszy również borykam się z tym samym problemem co Ty tyle że za granicą. To co mi się nasuwa na myśl to zaznaczenie swojej obecności na wszelkich targach ślubnych w postaci folderów lub choćby wizytówek, strona www, foldery w sklepach z modą ślubną itd, co do gazety to jeżeli są jakieś dodatki o ślubach to myślę że warto.
Gringo997
03-02-2008, 17:25
Pomyśl o wszelkiej możliwej reklamie od najtańszej po tą w droższą w miarę możliwości finansowych. Ja szczerze powiedziawszy również borykam się z tym samym problemem co Ty tyle że za granicą. To co mi się nasuwa na myśl to zaznaczenie swojej obecności na wszelkich targach ślubnych w postaci folderów lub choćby wizytówek, strona www, foldery w sklepach z modą ślubną itd, co do gazety to jeżeli są jakieś dodatki o ślubach to myślę że warto.
rozumiem twój ból ale ty masz już za sobą doświadczenie w ślubach a ja niestety nie bardzo, wiec póki co pewnie pogadam z proboszczami w moim mieście (choć w kilku kościołach) i skorzystam z gazety jak formy reklamy, a oprócz tego jeszcze coś spróbuje wykombinować...
by nie było należe do towarzystwa fotograficznego i współpracuje z portalem internetowym w moim mieście jako fotoreporter - mam nadzieję że potencjalni klienci będą przez to patrzeć na mnie już nieco inaczej :wink:
Co do proboszczów to jak najbardziej ale podszedł bym do tego trochę inaczej bo będzie to trochę dziwnie wyglądała jak proboszcz w Twoim imieniu będzie Cię reklamował młodym. Ja widział bym to tak, zrób mu jakieś zdjęcia do gabloty z jakichś dni ważnych, może załap się na jakąś komunię. Jak ludzie będą widzieli zdjęcia w gablocie z podpisem kto robił to reklamę już masz, kwestia tylko jeszcze jakiejś informacji że robisz też śluby.
Powodzenia
Gringo997
03-02-2008, 20:10
Co do proboszczów to jak najbardziej ale podszedł bym do tego trochę inaczej bo będzie to trochę dziwnie wyglądała jak proboszcz w Twoim imieniu będzie Cię reklamował młodym. Ja widział bym to tak, zrób mu jakieś zdjęcia do gabloty z jakichś dni ważnych, może załap się na jakąś komunię. Jak ludzie będą widzieli zdjęcia w gablocie z podpisem kto robił to reklamę już masz, kwestia tylko jeszcze jakiejś informacji że robisz też śluby.
Powodzenia
dzięki za dobry pomysł!!!!
powiem szczerze że przyszło mi do głowy robienie zdjęć na komuni jakieś 2 tyg do tyłu i jak tylko wyzdrowieje (czyli na dniach) będę kombinował właśnie z ofertą komunijną:)