Zobacz pełną wersję : Zniknęło część menu (40D)
Witam, mam nadzieję, że ktoś z użytkowników forum mi pomoże.
Otóż dzisiaj udałem się do pracy wyjąłem sprzęt z plecaka, podpiąłem szkło i okazało się, że aparat zaczyna wariować. Tzn. nie mogłem ustawić wartości przysłony, migawki, iso itp. Wszedłem więc w menu i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że zniknęła część dostępnych opcji. Zamiast 7 pozycji mam tylko 4, m.in. nie ma tej z formatowaniem ustawień aparatu, a w zakładce jakość nie mogę ustawić RAW.
Wie ktoś co mogło się stać?
Nie denerwuj się jeśli głupie, ale nie ustawiłeś tak przypadkiem na "głupawkę" - taki zielony prostokącik. Wtedy te opisane przez Ciebie opcje są niedostępne
Właśnie, nie:( Mogła mu zaszkodzić temperatura?
I jeszcze jedno pytanie, jak wyjąć baterię podtrzymującą napięcie?
No to może jak w windowsie - jakiś reset. Powyciągaj baterie (wszystkie)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Acha , a w archiwum szukałeś?
Bo za chwilę jakiś z większym stażem Cię ochrzani jeśli było :-)
No to może jak w windowsie - jakiś reset. Powyciągaj baterie (wszystkie)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Acha , a w archiwum szukałeś?
Bo za chwilę jakiś z większym stażem Cię ochrzani jeśli było :-)
Szukałem, gościu miał podobny problem, ale z 300D. Jemu pomogła zmiana firmweare. To rzeczywiście wygląda tak jakby mi się zepsuło pokrętło nastaw, bo objawy są takie jakby cały czas był w trybie auto:?
Może wyłącz aparat i energicznie pokręć kółkiem zmiany trybów?
Objaw jakby nie łączyło właśnie to kółko i zatrzymało sie na trybie zielonym...
Po tym ustaw tryb np. P włącz aparat i zobacz czy coś się zmieniło.
I jeszcze jedno pytanie, jak wyjąć baterię podtrzymującą napięcie?
Znajdź na forum instrukcję, znajdź w instrukcji odpowiedź na to pytanie.
Jeśli "ci sie nie chce" to tylko odpowiem że to trwa krócej niż napisanie dwuzdaniowego posta na forum :p , więc dziwne by było twoje marnotrastwo swojego czasu...
Jacek Deka
02-02-2008, 19:40
A mnie się coś wydaje, że ustawiłeś pokrętło na auto, a tam praktycznie nie ma za dużo opcji. Można jeszcze zrestartować ustawienia, albo zrobić upgrade firmware'u.
Jeśli "ci sie nie chce" to tylko odpowiem że to trwa krócej niż napisanie dwuzdaniowego posta na forum :p , więc dziwne by było twoje marnotrastwo swojego czasu...
Dzięki, czytam to forum od jakiegoś czasu i z twojej strony akurat nie oczekiwałem innej odpowiedzi:roll: Zresztą wspomniał już o tym "BX19TRD".
Swojego czasu miałem podobny problem w Nikonie D2Hs, zmiana softu i po problemie...
No albo rzeczywiście w Twoim przypadku "auto" mogło "zadziałać" ;)
Dzięki, czytam to forum od jakiegoś czasu i z twojej strony akurat nie oczekiwałem innej odpowiedzi:roll: Zresztą wspomniał już o tym "BX19TRD".
Od czegoś mam ten podpis pod nickiem "zło konieczne" 8) .
Ale wybacz, bo zapomniałem zrobić jeszcze jedną rzecz należną leniuchom - przeniosłem do "dla początkujących" .
.
.
.
.
.
I tu następuje flejm na temat abuse władzy.