Zobacz pełną wersję : iść do serwisu ?
michal_sokolowski
02-02-2008, 02:44
witam;
mam od pewnego czasu 50 mm 1.8
Zacząłem zauważać że AF nie trafia tam gdzie powinien...
Nie wiem czy mam iść na Żytnią w Wawie do serwisu ? 350D mam od 2 lat, bez gwarancji, obiektyw jest na gwarancji... Wyregulują mi body czy obiektyw ?
Jeżeli wyregulują body, to czy z innymi obiektywami będzie OK ?
Poniżej link do fotki testowej, przysłona 1.8, z lampą błyskową i statywem.
ostrość ustawiona na ostrzu noża, natomiast na zdjęciu bardziej ostre jest pudełko po lewej stronie (przednia ścianka....).
Czy AF aż tak się może mylić ? Ustawiam zawsze centralnym punktem AF, słychać "pip" więc powinno być OK.... a tu lipa, ustawia w innym miejscu ostrość.
Jeżeli skalibrują mi body, to czy wezmą kasę ? (body bez gwarancji).
Jeszcze jedno - może lamerskie pytanie: czy jak zrobię upgrade mojego softu w 350 D to sytuacja się może zmienić ?
dzięki i pozdrawiam.
http://img126.imageshack.us/my.php?image=mg8763copyox6.jpg
MacGyver
02-02-2008, 03:14
ISO 800, 1/60s, f/1.8. za jasno to tam nie było, więc w tym szkiełku może. One już tak mają po prostu.
michal_sokolowski
02-02-2008, 03:21
a jeśli to wina puszki ? bo w puszce też może być FF/BF (tak czytałem).
nie wiem czy ryzykować oddanie do serwisu.....
MacGyver
02-02-2008, 04:59
A jak z innymi szkłami ? Jeśli ok to masz odpowiedź.
michal_sokolowski
02-02-2008, 10:49
z innymi jest lepiej - np. z KITEM. To znaczy częściej trafia w punkt.
TAk czy owak pojadę chyba na Żytnią - niech zajrzą do tej puszki i obiektywu. Bo już mnie zaczyna frustrować to pieprzenie się z AF - czy trafia czy nie trafia.
Ostatnio robiłem dziecku foty - tak jak poniżej.
Ustawiłem ostrość na oczy - dziecko w tym momencie się nie ruszało, więc nie mogło uciec z punktu ostrości. I kupa...
Ostrość jest na tym zdjęciu, ale na dłoni mojego dziecka.... gdzieś na palcach, czyli w płaszczyźnie przed oczami. Robiłem tę fotkę z 430 EX, ona wspomaga AF więc nie powinno nie trafić w punkt AF.
Z tego, co widać na obydwu zdjęciach to AF trafia przed obiektem, czyli FF.
MacGyver
02-02-2008, 11:18
Popsuć nie popsują a z tą 50-tka to rzeczywiście ewidentny ff wieć warto się udać do serwisu.
MalFunkTion
02-02-2008, 11:23
no wlasnie, nie widze roznicy w AF na obu zdjeciach, na jednym trafia Ci w kant pudelka, czyli FF, na drugim na dlon ze szczotka, czyli tez FF jak juz kolega wspomnial
Miałem podobnie, tzn cały czas obiektyw mi łapał ostrość przed obiektem, odesłałem do serwisu, wyregulowali obiektyw do puszki, teraz jest lepiej, AF się co prawda myli, bo się musi mylić za te kase :P, ale już nie łapie ewidentnie ostrości przed obiektem. jak nie trafi to raz za a raz przed ;-)
Dodam że puszka jest raczej OK, ostatnio kupiłem 85 1.8 i strzela w punkt :D
michal_sokolowski
02-02-2008, 11:37
dzięki za szybki odzew.
w portretach ten FF czy BF jest szczególnie upierdliwy, bo oczy są nieostre i cholera człowieka bierze jak portret przez to jest popsuty.
myślę, że jakbym robił widoczki/architekturę tylko to bym tego być może nie zauważył (głębia ostrości).
no OK, jadę do serwisu.
A powiedzcie mi - oni mi wyregulują szkło pod puszkę, tak ?
Więc może być tak, że jak będę miał inną puszkę, to to wyregulowane szkiełko nie będzie z tą nową dobrze działać ?
kupić osełkę i naostrzyć nóż (pierwsze zdjęcie)...:mrgreen: a poważnie jeśli na obu obiektywach masz tę sytuację powtarzalną to na 90% puszka ma FF...
Sprawdziłbym jeszcze z jakimś innym szkłem najlepiej jasnym na pełnej dziurce na statywie i jesli będzie tak samo to z puszką na Żytnią (i tak ze 4 razy:mrgreen: ). Chyba, że akurat ich wzorcowa 85-tka wróci z kalibracji z Niemiec to możesz mieć szczęście. Ja miałem pecha i ich wzorcowy miał BF a przyznał się do tego technik... Ciekawe czemu w takim razie musiałem im wysyłać swoje szkła z puszką??
Sorki za OT..
Sprawdziłbym jeszcze z jakimś innym szkłem najlepiej jasnym na pełnej dziurce na statywie i jesli będzie tak samo to z puszką na Żytnią (i tak ze 4 razy:mrgreen: ). Chyba, że akurat ich wzorcowa 85-tka wróci z kalibracji z Niemiec to możesz mieć szczęście. Ja miałem pecha i ich wzorcowy miał BF a przyznał się do tego technik... Ciekawe czemu w takim razie musiałem im wysyłać swoje szkła z puszką??
Sorki za OT..
Kiedy kalibrowałeś body na Żytniej, bo ja na początku listopada 2007 i zauważyłem że z innymi szkłami niż to kalibrowane z body mam FF a mój kit na innym body ma BF. Może wiesz kiedy ostatnio oni swoją 85-tkę kalibrowali.
Mnie serwis zaproponował żeby wysłać im razem puszkę i 50 1.8
I do mojej puszki była strojona 50tka :)
michal_sokolowski
02-02-2008, 16:11
czyli co mam zrobić ? :-)
powiedzieć im, żeby skalibrowali tylko szkło ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wiem co zrobię - założę 50 1.8 na canona 1Ds mark II.... ciekawe czy będzie FF... jeśli tak to sprawa jasna.
zastanwiam się tylko czy oni nie powinni też pomimo tego sprawdzić mojej puszki
350D... chyba jest jakiś sposób żeby ustawić /skalibrować puszkę - do wszystkich szkieł (uniwersalnie) ?
Wyjscia nie masz, tak czy inaczej powiedza Ci bys wysylal komplet wiec forumowe dywagacje nic tu nie zmienia:), pakuj sprzet i wsylaj nie zapominajac o telefonicznym nekaniu serwisu :D
czyli co mam zrobić ? :-)
powiedzieć im, żeby skalibrowali tylko szkło ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wiem co zrobię - założę 50 1.8 na canona 1Ds mark II.... ciekawe czy będzie FF... jeśli tak to sprawa jasna.
zastanwiam się tylko czy oni nie powinni też pomimo tego sprawdzić mojej puszki
350D... chyba jest jakiś sposób żeby ustawić /skalibrować puszkę - do wszystkich szkieł (uniwersalnie) ?
serwis canona może wykalibrować też puszkę do referencyjnego szkła, tylko że taka impreza kosztuje 122zł(jeśli już nie masz gwarancji), ja miałem tylko obiektyw na gwarancji więc udało się wysłać wszytko w 1 paczce na serwis na ich koszt :) i stroiłem tylko szkło do puszki.
dzięki za szybki odzew.
w portretach ten FF czy BF jest szczególnie upierdliwy, bo oczy są nieostre i cholera człowieka bierze jak portret przez to jest popsuty.
myślę, że jakbym robił widoczki/architekturę tylko to bym tego być może nie zauważył (głębia ostrości).
no OK, jadę do serwisu.
A powiedzcie mi - oni mi wyregulują szkło pod puszkę, tak ?
Więc może być tak, że jak będę miał inną puszkę, to to wyregulowane szkiełko nie będzie z tą nową dobrze działać ?
Według mnie regulują jedno i drugie do modelu referencyjnego, żeby po zmianie sprzętu wszystko pasowało.
swnw