PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe tamrony??

Goomis
31-01-2008, 12:00
Witam!

Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej rodziny(tutaj jakieś literki) i są troszke droższe bo o około 100zł ale sęk w tym, że niby tamron się dogadał z Canonem i produkują teraz szkła z chipami Canonowskimi bo wykupili od nich licencję i że teraz mając równie celny i dokładny AF co elki Canona i są trochę szybsze bo lepiej łapią ostrośc. Chciałem się zapytac czy ktoś coś wie bo na tamron.pl nic nie widziałem a wolałbym nie odgrywac tutaj łatwowiernego debila i dac się skroic na dodatkowe 100zł za niby nowe lepsze szkło a to się okaże, że to to samo a sprzedawca mnie w c..ja zrobił... Może Cichy coś wie jako "dealer"?

P.S. a jak wygląda awaryjnośc tamronów? Bo ten kolo wiem, że sprowadza sprzęt z niemiec bezpośrednio z hurtowni i dlatego ma taniej ale coś podejrzewam, że mogę pomarzyc o gwarancji PL :? Czy może istnieje jakaś możliwośc wykupienia ogólnej gwarancji PL albo tamron w Polsce honoruje jakieś karty gwarancyjne niemieckie? (tak jak Canon teraz musi honorowac gwarancję europejską, bo wiem, że wcześniej się na nią wypinał)

Cichy
31-01-2008, 12:04
Ja wiem, że będzie odświeżona linia obiektywów, ale tu chodzi o Nikona a nie o Canona. Po prosru wsadzą chipy i silniki, bo do tej pory był śrubokręt.

Goomis
31-01-2008, 23:25
No właśnie nie wiem ten kolo twierdzi, że się właśnie tamron dogadał z Canonem i maja chipy Canonowskie te "nowe" tamrony? Lipa jakaś? Na pewnoe mowa o Canonie bo jeszcze właśnie mówił, że tamron sie z CANONEM dogadał a sigma nie i dlatego tego tamrona poleca(bo kumpel sie zastanawiał nad sigmą 17-70) Wierzyc czy nie? Możliwe, że jeżeli wozi od germańców to właśnie ma jakiś dostęp do tej odświeżonej linii? Bo na pewno nie chodzi mu o różnicę między Di I i Di II bo od początku była mowa o 17-50 a on jest tylko Di II przecież :?

Cichy
01-02-2008, 01:13
Ta, wepchają czipy i USM z Canona. UPS, sorki już po dobranocce.

michalab
01-02-2008, 13:10
Myślę, że chodzi raczej o to, że Tamron nie robi tak jak Sigma reversengineering, tylko dogadał się z Canonem w sprawie specyfikacji interfejsu Body-Obiektyw.

Kolekcjoner
01-02-2008, 13:16
Myślę, że chodzi raczej o to, że Tamron nie robi tak jak Sigma reversengineering, tylko dogadał się z Canonem w sprawie specyfikacji interfejsu Body-Obiektyw.

I to raczej już dawno, bo ja nie słyszałem o tym żeby ktoś miał jakieś problemy z Tamronami w stylu Err 99 albo nie domykanie przysłony etc. FF/BF to i canony mają ;).

lynx
01-02-2008, 13:43
Z tego co pamiętam, to Tamron i Tokina od dawna miały wykupioną licencję od Canona, a tylko Sigma kombinowała i kombinuje bez licencji.

michalab
01-02-2008, 15:12
I to raczej już dawno, bo ja nie słyszałem o tym żeby ktoś miał jakieś problemy z Tamronami w stylu Err 99 albo nie domykanie przysłony etc. FF/BF to i canony mają ;).
No właśnie, ale sprzedawca coś pokręcił.

Fajer
01-02-2008, 16:50
Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej rodziny(tutaj jakieś literki) i są troszke droższe bo o około 100zł ale sęk w tym, że niby tamron się dogadał z Canonem i produkują teraz szkła z chipami Canonowskimi bo wykupili od nich licencję i że teraz mając równie celny i dokładny AF co elki Canona i są trochę szybsze bo lepiej łapią ostrośc. Chciałem się zapytac czy ktoś coś wie bo na tamron.pl nic nie widziałem a wolałbym nie odgrywac tutaj łatwowiernego debila i dac się skroic na dodatkowe 100zł za niby nowe lepsze szkło a to się okaże, że to to samo a sprzedawca mnie w c..ja zrobił...
Nie pokręcił, tylko na lewo chciał 100,- na szkle zarobić i tyle...

Kolekcjoner
01-02-2008, 17:59
Z tego co pamiętam, to Tamron i Tokina od dawna miały wykupioną licencję od Canona, a tylko Sigma kombinowała i kombinuje bez licencji.

To czemu niektóre Tokiny też miały problemy?

lynx
01-02-2008, 20:15

O to należy pytać Tokinę, może od Canona otrzymała tylko software, a nie hardware? Różnica jest taka, że nowsze cyfrowe puszki Canona celowo skonstruowane były tak, by nie współpracowały poprawnie z obiektywami Sigmy, a nie Tokiny czy Tamrona. To, że Sigma po jakimś czasie znalazła rozwiązanie tego problemu, przynajmniej teoretycznie, to już inna historia. Niektóre Tokiny wyprodukowane przed rozpoczęciem produkcji 300D mogą z jakiegoś powodu nie współpracować z nowszymi puszkami, ale Sigma to z zasady żadna nie będzie działać poprawnie.

Goomis
02-02-2008, 16:07
Dobra już kupiłem tego Tamrona. W końcu i tak nie od tego kolesia(P.S. Cichy to Twój znajomy był tak w ogóle-podobno nawet razem współpracujecie :D Niejaki Krzysztof-nawet dzwonił do Ciebie w piątek rano czy jesteś bo z jego 3 tamronów wszystkie przejawiały FF jak jasny pierun :P) Pojechaliśmy w końcu do innego sklepu w Poznaniu( www.digital24.pl - jakby kogoś interesowało) i pierwszy przypięty tamron do nowej 40-stki od razu walnął w punkt. W ogóle bo czytałem coś, że niby te 17-50 są "skręcane" w chinach czy coś. Ja mam Japańca - może to w tym tkwi szczegół "poprawności" tamronów?(ale nie wiem jakie były te pierwsze 3 i tamtego faceta-nie sprawdziłem) W każdym razie myślę, że tamronki z dystrybucji PL są "bezpieczne" pod względem poprawności. Tak nawet twierdził koleś z digitala. Mówił, że jak narazie z około 15tamronów jakie sprzedali w styczniu nikt nie zgłaszał błędów ostrości.

michalab
02-02-2008, 23:38
Błędy w implementacji?

boko
31-03-2008, 12:56
Witam!

Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej Bo ten kolo wiem, że sprowadza sprzęt z niemiec bezpośrednio z hurtowni i dlatego ma taniej ale coś podejrzewam, że mogę pomarzyc o gwarancji PL :? Czy może istnieje jakaś możliwośc wykupienia ogólnej gwarancji PL albo tamron w Polsce honoruje jakieś karty gwarancyjne niemieckie? (tak jak Canon teraz musi honorowac gwarancję europejską, bo wiem, że wcześniej się na nią wypinał)

Mam pytanie mieszkam w Bydgoszczy i mam upatrzonego Tamrona.. niestety najbliższy odszukany pzreze mnie sklep mającyw ofercie te obiektywy to Poznań/Gdańsk.
Mogę prosić o jakiś namiar na tego sprzedawcę? Bądź innego (ale z Tamronami)?
PZDR

Cichy
31-03-2008, 15:38
szukaj a znajdziesz :]

Goomis
31-03-2008, 23:32
Mam pytanie mieszkam w Bydgoszczy i mam upatrzonego Tamrona.. niestety najbliższy odszukany pzreze mnie sklep mającyw ofercie te obiektywy to Poznań/Gdańsk.
Mogę prosić o jakiś namiar na tego sprzedawcę? Bądź innego (ale z Tamronami)?
PZDR

Niestety ale ja swojego kupowałem w Poznaniu razem z puchą ;-) Gdyby Cichy był bliżej to bym brał od niego ale, że bliżej od sprzedawcy body był sklep digital24.pl to wziąłem tam z Dystrybucji PL i pierwszy podpięty był ok.