Zobacz pełną wersję : Nowe tamrony??
Witam!
Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej rodziny(tutaj jakieś literki) i są troszke droższe bo o około 100zł ale sęk w tym, że niby tamron się dogadał z Canonem i produkują teraz szkła z chipami Canonowskimi bo wykupili od nich licencję i że teraz mając równie celny i dokładny AF co elki Canona i są trochę szybsze bo lepiej łapią ostrośc. Chciałem się zapytac czy ktoś coś wie bo na tamron.pl nic nie widziałem a wolałbym nie odgrywac tutaj łatwowiernego debila i dac się skroic na dodatkowe 100zł za niby nowe lepsze szkło a to się okaże, że to to samo a sprzedawca mnie w c..ja zrobił... Może Cichy coś wie jako "dealer"?
P.S. a jak wygląda awaryjnośc tamronów? Bo ten kolo wiem, że sprowadza sprzęt z niemiec bezpośrednio z hurtowni i dlatego ma taniej ale coś podejrzewam, że mogę pomarzyc o gwarancji PL :? Czy może istnieje jakaś możliwośc wykupienia ogólnej gwarancji PL albo tamron w Polsce honoruje jakieś karty gwarancyjne niemieckie? (tak jak Canon teraz musi honorowac gwarancję europejską, bo wiem, że wcześniej się na nią wypinał)
Ja wiem, że będzie odświeżona linia obiektywów, ale tu chodzi o Nikona a nie o Canona. Po prosru wsadzą chipy i silniki, bo do tej pory był śrubokręt.
No właśnie nie wiem ten kolo twierdzi, że się właśnie tamron dogadał z Canonem i maja chipy Canonowskie te "nowe" tamrony? Lipa jakaś? Na pewnoe mowa o Canonie bo jeszcze właśnie mówił, że tamron sie z CANONEM dogadał a sigma nie i dlatego tego tamrona poleca(bo kumpel sie zastanawiał nad sigmą 17-70) Wierzyc czy nie? Możliwe, że jeżeli wozi od germańców to właśnie ma jakiś dostęp do tej odświeżonej linii? Bo na pewno nie chodzi mu o różnicę między Di I i Di II bo od początku była mowa o 17-50 a on jest tylko Di II przecież :?
Ta, wepchają czipy i USM z Canona. UPS, sorki już po dobranocce.
michalab
01-02-2008, 13:10
Myślę, że chodzi raczej o to, że Tamron nie robi tak jak Sigma reversengineering, tylko dogadał się z Canonem w sprawie specyfikacji interfejsu Body-Obiektyw.
Kolekcjoner
01-02-2008, 13:16
Myślę, że chodzi raczej o to, że Tamron nie robi tak jak Sigma reversengineering, tylko dogadał się z Canonem w sprawie specyfikacji interfejsu Body-Obiektyw.
I to raczej już dawno, bo ja nie słyszałem o tym żeby ktoś miał jakieś problemy z Tamronami w stylu Err 99 albo nie domykanie przysłony etc. FF/BF to i canony mają ;).
Z tego co pamiętam, to Tamron i Tokina od dawna miały wykupioną licencję od Canona, a tylko Sigma kombinowała i kombinuje bez licencji.
michalab
01-02-2008, 15:12
I to raczej już dawno, bo ja nie słyszałem o tym żeby ktoś miał jakieś problemy z Tamronami w stylu Err 99 albo nie domykanie przysłony etc. FF/BF to i canony mają ;).
No właśnie, ale sprzedawca coś pokręcił.
Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej rodziny(tutaj jakieś literki) i są troszke droższe bo o około 100zł ale sęk w tym, że niby tamron się dogadał z Canonem i produkują teraz szkła z chipami Canonowskimi bo wykupili od nich licencję i że teraz mając równie celny i dokładny AF co elki Canona i są trochę szybsze bo lepiej łapią ostrośc. Chciałem się zapytac czy ktoś coś wie bo na tamron.pl nic nie widziałem a wolałbym nie odgrywac tutaj łatwowiernego debila i dac się skroic na dodatkowe 100zł za niby nowe lepsze szkło a to się okaże, że to to samo a sprzedawca mnie w c..ja zrobił...
Nie pokręcił, tylko na lewo chciał 100,- na szkle zarobić i tyle...
Kolekcjoner
01-02-2008, 17:59
Z tego co pamiętam, to Tamron i Tokina od dawna miały wykupioną licencję od Canona, a tylko Sigma kombinowała i kombinuje bez licencji.
To czemu niektóre Tokiny też miały problemy?
O to należy pytać Tokinę, może od Canona otrzymała tylko software, a nie hardware? Różnica jest taka, że nowsze cyfrowe puszki Canona celowo skonstruowane były tak, by nie współpracowały poprawnie z obiektywami Sigmy, a nie Tokiny czy Tamrona. To, że Sigma po jakimś czasie znalazła rozwiązanie tego problemu, przynajmniej teoretycznie, to już inna historia. Niektóre Tokiny wyprodukowane przed rozpoczęciem produkcji 300D mogą z jakiegoś powodu nie współpracować z nowszymi puszkami, ale Sigma to z zasady żadna nie będzie działać poprawnie.
Dobra już kupiłem tego Tamrona. W końcu i tak nie od tego kolesia(P.S. Cichy to Twój znajomy był tak w ogóle-podobno nawet razem współpracujecie :D Niejaki Krzysztof-nawet dzwonił do Ciebie w piątek rano czy jesteś bo z jego 3 tamronów wszystkie przejawiały FF jak jasny pierun :P) Pojechaliśmy w końcu do innego sklepu w Poznaniu( www.digital24.pl - jakby kogoś interesowało) i pierwszy przypięty tamron do nowej 40-stki od razu walnął w punkt. W ogóle bo czytałem coś, że niby te 17-50 są "skręcane" w chinach czy coś. Ja mam Japańca - może to w tym tkwi szczegół "poprawności" tamronów?(ale nie wiem jakie były te pierwsze 3 i tamtego faceta-nie sprawdziłem) W każdym razie myślę, że tamronki z dystrybucji PL są "bezpieczne" pod względem poprawności. Tak nawet twierdził koleś z digitala. Mówił, że jak narazie z około 15tamronów jakie sprzedali w styczniu nikt nie zgłaszał błędów ostrości.
michalab
02-02-2008, 23:38
Błędy w implementacji?
Witam!
Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej Bo ten kolo wiem, że sprowadza sprzęt z niemiec bezpośrednio z hurtowni i dlatego ma taniej ale coś podejrzewam, że mogę pomarzyc o gwarancji PL :? Czy może istnieje jakaś możliwośc wykupienia ogólnej gwarancji PL albo tamron w Polsce honoruje jakieś karty gwarancyjne niemieckie? (tak jak Canon teraz musi honorowac gwarancję europejską, bo wiem, że wcześniej się na nią wypinał)
Mam pytanie mieszkam w Bydgoszczy i mam upatrzonego Tamrona.. niestety najbliższy odszukany pzreze mnie sklep mającyw ofercie te obiektywy to Poznań/Gdańsk.
Mogę prosić o jakiś namiar na tego sprzedawcę? Bądź innego (ale z Tamronami)?
PZDR
Mam pytanie mieszkam w Bydgoszczy i mam upatrzonego Tamrona.. niestety najbliższy odszukany pzreze mnie sklep mającyw ofercie te obiektywy to Poznań/Gdańsk.
Mogę prosić o jakiś namiar na tego sprzedawcę? Bądź innego (ale z Tamronami)?
PZDR
Niestety ale ja swojego kupowałem w Poznaniu razem z puchą ;-) Gdyby Cichy był bliżej to bym brał od niego ale, że bliżej od sprzedawcy body był sklep digital24.pl to wziąłem tam z Dystrybucji PL i pierwszy podpięty był ok.