Zobacz pełną wersję : alternatywa dla 430EX
Witam,
szukając tańszej alternatywy dla lampki 430EX znalazłem na łalegro lampę Exakta DPZ 38AF (http://www.allegro.pl/item305253986_exakta_dpz38af_do_canon_400d_350d_40 d_30d_20d_5d.html)
Czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z tymi lampami? Jedyne opinie znalazłem po niemiecku, a jest mi to obcy język. Będę wdzięczny za jakieś informacje.
Pozdrawiam
Witam,
szukając tańszej alternatywy dla lampki 430EX znalazłem na łalegro lampę Exakta DPZ 38AF (http://www.allegro.pl/item305253986_exakta_dpz38af_do_canon_400d_350d_40 d_30d_20d_5d.html)
Czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z tymi lampami? Jedyne opinie znalazłem po niemiecku, a jest mi to obcy język. Będę wdzięczny za jakieś informacje.
Pozdrawiam
podłączam sie pod pytanie... PS jesli masz jakies strony po niemiecku z opiniami to przeslij na PW dobrze znam ten jezyk jak bede mial chwile czasu to ci napisze mniej wiecej o czym pisza :)
z tego co widać to jest przebrandowany Tumax DPT386AFZ
3972 3973
tu jest główny wątek o tym Tumaxie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=9967
a więcej:
tumax :arrow: http://canon-board.info/search.php
Moja rada - nie szukaj ,,tańszej alternatywy'', będzie później w bólach sprzedawał ją po zakupie EX. Sprawdzone na własnej skórze dawno temu. W mojej okolicy można kupić nówkę 430 za 800 pln.
krzychoo
02-02-2008, 21:33
popieram himi i jego zdanie o zamiennikach... a jako tansza alternatywe dla 430 widzialbym 420. moze troche wolniej sie laduje od 430, ale roznice w naswietlaniu obiema lampami ciezko zauwazyc...
popieram himi i jego zdanie o zamiennikach... a jako tansza alternatywe dla 430 widzialbym 420. moze troche wolniej sie laduje od 430, ale roznice w naswietlaniu obiema lampami ciezko zauwazyc...
biorac pod uwage fakt, ze lampa to "tylko" durny palnik, ktorego moca steruje korpus, to nie wiem jakie mialyby byc roznice w naswietlaniu
roznica pojawia sie w cyfrowych body w taki sposob, ze lampa zaweza kat widzenia dla podawanych przez obiektyw ogniskowych. w niektorych przypadkach daje jej to wiekszy zasieg, a ogolnie powoduje mniejsze zuzycie mocy (bo mniej ladunku idzie na wystrzal)
TommyTheCat
03-02-2008, 01:35
biorac pod uwage fakt, ze lampa to "tylko" durny palnik, ktorego moca steruje korpus, to nie wiem jakie mialyby byc roznice w naswietlaniu
a nie jest to tak, ze wazne jest aby elektronika lampy sterowala moca "durnym palnikiem" jak chce tego body ? :)
bo tu moga byc rozbieznosci :)
mam na mysli sytuacja gdy elektronika lampy nie radzi sobie z regulacja mocy blysku bo to chyba jednak od niej zalezy sila blysku, oczywiscie na podstawie danych z body
A nie lepiej kupic uzywana 420Ex w b.dobrym stanie? Ja kupilem od forumowicza w bardzo przystepnej cenie a cenie sobie ją bardzo i to ze zostalo mi troche gotowki, polecam jesli nie potrzebujesz tego manuala w stand-alone.
a nie jest to tak, ze wazne jest aby elektronika lampy sterowala moca "durnym palnikiem" jak chce tego body ? :)
bo tu moga byc rozbieznosci :)
teoretycznie to co piszesz jest prawda. jak wyglada praktyka tego zagadnienia to nie wiem. niemniej nawet w gronie fanatycznie przeczulonych na punkcie sprzetu onanistow nie slyszy sie, zeby ktos po przesiadce z 420 na 430 zauwazyl roznice w sile blysku. tak ze to chyba nie powinno byc tak zle z tymi rozbieznosciami
mam na mysli sytuacja gdy elektronika lampy nie radzi sobie z regulacja mocy blysku bo to chyba jednak od niej zalezy sila blysku, oczywiscie na podstawie danych z body
to juz nie do mnie pytanie.
aczkolwiek, kontynuujac tradycje mojego sceptyzmu na punkcie Canona - jesli cos dzialalo w 420EX i bylo dobrze (czyt. uzytkownicy nie darli publicznie i masowo japy, ze jest do d...), to prozaiczni japonscy ksiegowi raczej nie przyklepali dodatkowych wydatkow w tym temacie i w 430EX jest dokladnie to samo, z dokladnoscia do kondensatorow, ktore przyplynely z sasiednich Chin :D
Moja rada - nie szukaj ,,tańszej alternatywy'', będzie później w bólach sprzedawał ją po zakupie EX. Sprawdzone na własnej skórze dawno temu. W mojej okolicy można kupić nówkę 430 za 800 pln.
a w mojej za 600... :)
od czasu do czasu warto przeszukać allegro, ja kupiłem 580EX II stan igła za 1100 PLN, gwarancja biegła od 2 tygodni a ktoś ją sprzedawał tylko dlatego "że była za mocna" :razz:
Jeżeli mam doradzić, 480Ex to bardzo dobry wybór i raczej nie znajdziesz alternatywy, nie kombinuj bo może być tylko gorzej... ;)))
lubię takie aukcje 8-)
posiadam Tumaxa 386AF (cena 450pln).Jako amator jestem w pełni zadowolony. Bdb pracuje z moim 350D i nie miałem jeszcze(odpukać) awarii/przygody :) ...wybór padł na ten sprzęt z powodu ubogiego budrzetu i nie żałuję....jedeny minus to trochę irytujaca praca a dokladniej świst z lampy wrrr :]
Różnica między 420 a 430 jest zauważalna w szybkości ładowania. Poza tym dostosowanie do cropa to nie jakiś bezsensowny ficzer, ale przydatna rzecz. Ja puszczałem jakiś czas temu 420 ze stofenem za 450 o ile pamiętam . Mówiąc, że w okolicy mam 430 za 800 nie mówiłem o allegro, ale o nówce w sklepie. Bez papierów.
A może METZ 48 AF-1? Liczba przewodnia wyższa od 430EX, więc może on jest dobrą alternatywą?
pozdrawiam,
Marcin
Witam,
Pozdrawiam
Niedawno kupiłem Tumaxa 386AF z wyglądu bliźniaczo podobna.
Nie jest to super lampa ale jest o połowę tańsza od 430EX.
Miałem okazje ją porównać właśnie z 430EX i kilka spostrzeżeń:
1. Tumax nie ma synchronizacji z szybkimi czasami
2. Przy podobnych warunkach i tych samych parametrach(tzn tryb M) na 400D Tumax zrobił 4 klatki a 430EX 11 klatek (w Tumaxsie nowo naładowane baterie)
3. Przy zięciach seryjnych widać, że każde następne zdjęcie jest trochę ciemniejsze.
4. Przy odchylonym palniku pionowo w górę trzeba zwiększyć siłę błysku o 1EV więcej niż w 430EX
5. W trybie M ma znaczenie wartość ISO. Wydawało mi się, że w M aparat dobiera do ustawionych parametrów odpowiednią siłę błysku. A z doświadczenia z moją lampą widzę, że im mniejsze ISO tym większą trzeba dać korekcję EV, A moc lampy jeszcze ma zapas (w trybie manual 1/1 zdjęcie jest przepalone).
6. Nie można na lampie zmienić korekty EV.
To tyle moich spostrzeżeń. Podsumowując powiem że nie jest to zły wybór, ale kupując trzeba znać jej wady, żeby nie być zaskoczonym, że coś nie działa jak by się chciało. Można nią robić dobre zdjęcia, porównywalne z 430EX ale lampą Canaona jest zdecydowanie łatwiej i przyjemniej.
Używana 420 i jest oki. Myślę ze lepiej będzie niż z jakimiś wynalazkami.
Również polecam 420ex - tyle, że w moim przypadku jest pewne ograniczenie - mam 300D i nie mogę regulować siły błysku z poziomu aparatu (jakoś nie mogę się przekonać do zmiany firmware na Wasie albo undutchables), co np. w połączeniu z optyką m42 jest bardzo kłopotliwe (a wręcz uniemożliwia współdziałanie). Ale gen. świetna lampa i z czystym sumieniem mogę polecić.
MacGyver
04-02-2008, 17:24
...(jakoś nie mogę się przekonać do zmiany firmware na Wasie albo undutchables)...
Śmiało zmieniaj, jak ci się nie spodoba zawsze możesz wrócić do softu oryginalnego.