Zobacz pełną wersję : Krzywe linie na krawędziach
piotrek101
30-01-2008, 20:25
Witam.
Z czego się biorą krzywe linie na krawędziach kadru? Słyszałem, że powodem może być crop.
Foty robione aparatem z cropem 1,6 (30D) z obiektywem 17-85. Niestety żadnych teraz nie mam.
Z kolei jakby nie było cropa to bym pomyślał, że rybie oko mi się robi :), ale mnożnik daje chyba całkiem sporą ogniskową.
Pozdrawiam
Piotrek
mattnick
30-01-2008, 20:28
chodzi o dystorsję
chodzi o dystorsję, która jest cechą obiektywu i nie ma nic wspólnego z cropem.
piotrek101
30-01-2008, 20:37
Dzięki za odpowiedź.
A wystarczyło tylko przeczytać rozdział testu o dystorsji na optyczne.pl. Jest jak wół napisane, że ten obiektyw ma całkiem sporą dystorsję beczkową.
Pozdrawiam
Piotrek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Najlepsze jest to, że o tym cropie usłyszałem od profesjonalnego fotografa :/
, która jest cechą obiektywu i nie ma nic wspólnego z cropem.
Hmm... Cechą? Raczej wadą optyczną:(
Obiektywy stałoogniskowe i niektóre dobre zoomy (zwykle o mnijeszejkrotności zooma) dystorsji praktycznie nie mają.
mattnick
30-01-2008, 21:45
przy rybim też jest wadą ?
przy rybim też jest wadą ?
No fakt - tutaj jest cechą.
Najlepsze jest to, że o tym cropie usłyszałem od profesjonalnego fotografa :/
Słowo "profesjonalny" jest przereklamowane, zużyte i wymiętoszone.
Hmm... Cechą? Raczej wadą optyczną:(
Każda wada też jest cechą. Bo cecha to pojęcie ogólniejsze niż wada. Zresztą, jak ktoś słusznie zwrócił uwagę, nie zawsze jest to wada.
Jasne, że może być cechą, tak jak winietowanie lub silne zbiegi perspektywiczne (choć te w zasadzie nie zaliczają sie do błędów optycznych).
Słowo "profesjonalny" jest przereklamowane, zużyte i wymiętoszone.
i dużą dystorsją :)
Każda wada też jest cechą. Bo cecha to pojęcie ogólniejsze niż wada. Zresztą, jak ktoś słusznie zwrócił uwagę, nie zawsze jest to wada.
Zgoda, zgoda, zgoda :)
Chciałem tylko zwrócić uwagę (nie wprost :) ), że dystorsja jest cechą nie pozytywną (znaczy jest wadą) (z pominięciem wspomnianego wyżej rybiego oka). Biorąc pod uwagę wspomiany 17-85IS ma on dużą beczkę przy 17 mm (-4 -5,7% zależy kto testuje...) i jest chyba rekordzistą w tym zakresie, gdy 10-22 przy 17mm ma tą cechę na poziomie niższym niż 0,1% (poduszka) ...
Reasumując wolę tą cechę w 10-22 :)