Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Magnum Photos] Chernobyl Legacy

Robin
30-01-2008, 01:08
Niezły reportaż:

http://inmotion.magnumphotos.com/essays/chernobyl.aspx

rene
30-01-2008, 04:55
Rany boskie...

Chyba najmocniejszy reportaż jaki w życiu widziałem... tego nie wyreżyserowałby nawet Lynch...

terminator
30-01-2008, 07:40
Niezły reportaż:

http://inmotion.magnumphotos.com/essays/chernobyl.aspx

Przerażające. Chce się powiedzieć "Ludzie ludziom zgotowali ten los".

Drozdi
30-01-2008, 11:28
Strasznie smutne :sad:

iczek
30-01-2008, 15:27
Kurcze... nie chce sie załadowac...:(

Kubaman
30-01-2008, 16:31
dosyć tendencyjne

wiadomo jakie spustoszenia uczynił Czarnobyl i jaki wpływ miała ta katastrofa na społeczeństwa i środowisko. Jednak nie wywołała drastycznego wzrostu takiego typu powikłań, wyniki badań są znane. Najczęstszym następstwem jest rak tarczycy u dzieci, białaczka i rak skóry. Najbardziej szokujące to liczne poronienia i zniekształcone płody - które jednak umierają.

Przekazem tego reportażu jest jak dla mnie histeria i wypaczony obraz skutków katastrofy. Zrobiono go tak aby szokował i budził lęk i przerażenie. No bo dziecko z rakiem trzustki wygląda mniej dramatycznie niż dziecko z chorobą słoniowatość. Jest dla mnie nierzetelny.

Fakt, że został wykonany w białoruskim sierocińcu dla dzieci umysłowo chorych rodem z koszmaru tylko potęguje ten osąd. Zdjęcia przyzwoite.

rene
30-01-2008, 16:46
No widzisz Kuba, ale może takie było zamierzenie autora? Może właśnie on chciał pokazać ekstremalne przypadki? Przecież nigdzie nie sugerowano: typowe białoruskie miasteczko po eksplozji elektrowni atomowej.

Też się nie zgodzę z "wiadomo jakie spustoszenia uczynił Czarnobyl i jaki wpływ miała ta katastrofa na społeczeństwa i środowisko". Gdyby to było takie oczywiste to te fotografie by nie szokowały. Bo co wiadomo o Czarnobylu? Był wybuch, były skażenia... jasne, fajnie, ale widziałeś kiedykolwiek zdjęcie ukazujące dziecko z mózgiem poza czaszką?

Ja nie, i bez bicia przyznaję się że nie miałem pojęcia do jakich makabrycznych mutacji doprowadził ten wybuch, a nie jestem kimś kto Ukrainę zna tylko z nazwy.

Mam nadzieję że nie odbierzesz tego jako ataku, po prostu nie do końca zgadzam się w Twoją opinią

Pozdrawiam

Kubaman
30-01-2008, 18:51
nie odbieram jako ataku

moja opinia na temat znanej agencji fotograficznej jest kiepska, kiedy ta agencja wypuszcza wyciskacza łez tudzież materiał po którym zbiera na wymioty w stylu wygrywającym WPP - bez zasadniczego związku z realiami. To manipulacja.

I taka uwaga: ja nie napisałem, że dla każdego spustoszenia Czarnobyla są "oczywiste'. Napisałem, zę są znane, czyli są dostępne materiały badawcze i statystyczne. I wskazują jak pisałem na problemy z tarczycą, a nie hordy potworów z trzema nogami.

Uwaga druga: fotografie szokują i tego nie kwestionuję, ale z katastrofą związek mają stosunkowo niewielki, i o to mi właśnie chodzi. Należało by to raczej zatytułować: "III świat w sercu Europy, tudzież "jaskiniowe metody opieki społecznej i medycznej na Białorusi" ewentualnie - "rezultaty zaniedbań opieki zdrowotnej uczyniły z dzieci potwory". Bo pewnie z połowa tych pokazanych pokrzywionych twarzy z katastrofą nie ma nic wspólnego. Podobne dzieci można oglądać i w Polsce, tylko otoczone opieką i miłością, ubrane i w kolorze.

rene
30-01-2008, 22:52
Ja po prostu podszedłem do tego w ten sposób, że mutacje na zdjęciach są wynikiem skażenia.

Ale być może właśnie Twoja wersja jest prawdziwa, wtedy faktycznie ten reportaż mocno by stracił w moich oczach

Pikczer
31-01-2008, 00:01
Kurcze - czy wszedzie nalezy sie doszukiwac "piekna artystycznego" i logiki fotoreporterskiej ????
Kuba - z calym szacunkiem, ale krytykowanie i ocenianie w taki sposob "jakosci" tegoz fotoreportazu jest... ryzykowne? :roll:

Nie wnikam i nie chce wnikac w to, co artysta mial na mysli tworzac go, jednak jako zupelnie niezalezny odbiorca moge powiedziec - dowiedzialem sie i zobaczylem cos, czego nie zobaczylbym pewnie nigdy sam i co uswiadomilo mnie o tym kataklizmie. I to chyba powinien byc jedyny cel oraz odbior tegoz fotoreportazu. :|

Skakun
31-01-2008, 13:36
Kurcze - czy wszedzie nalezy sie doszukiwac "piekna artystycznego" i logiki fotoreporterskiej ????
Kuba - z calym szacunkiem, ale krytykowanie i ocenianie w taki sposob "jakosci" tegoz fotoreportazu jest... ryzykowne? :roll:

Nie wnikam i nie chce wnikac w to, co artysta mial na mysli tworzac go, jednak jako zupelnie niezalezny odbiorca moge powiedziec - dowiedzialem sie i zobaczylem cos, czego nie zobaczylbym pewnie nigdy sam i co uswiadomilo mnie o tym kataklizmie. I to chyba powinien byc jedyny cel oraz odbior tegoz fotoreportazu. :|

a ja zgadzam sie z Kuba i nie chodzi tu o "piekno artystyczne" czy logike
nie chodzi takze o to jak znany jest autor zdjec czy agencja prasowa
chodzi o rzetelnosc i nazywanie rzeczy po imieniu
to tak jakby zrobic reportaz z polskiej wsi ale takiej zabitej dechami i zwalic ze to wina komunizmu albo 2 wojny swiatowej - pewnie w jakims stopniu tak ale przeciez niekoniecznie

sam reportaz jest bardzo ciekawy i fotografie sa w wiekszosci dobre
ale poco nazywac go w taki sposob zeby dodatkowo zwiekszac emocje u odbiorcy - bo pewnie to bylo na celu nawiazujac do Czarnobyla
skoro to nie koniecznie musi byc skutkiem tego co sie tam wydazylo

Korean
31-01-2008, 13:44
nie odbieram jako ataku

moja opinia na temat znanej agencji fotograficznej jest kiepska, kiedy ta agencja wypuszcza wyciskacza łez tudzież materiał po którym zbiera na wymioty w stylu wygrywającym WPP - bez zasadniczego związku z realiami. To manipulacja.

I taka uwaga: ja nie napisałem, że dla każdego spustoszenia Czarnobyla są "oczywiste'. Napisałem, zę są znane, czyli są dostępne materiały badawcze i statystyczne. I wskazują jak pisałem na problemy z tarczycą, a nie hordy potworów z trzema nogami.

To nie jest atak na twoją osobę, to tylko wyrażenie obaw o twoim człowieczeństwie.

A i nie obraź się, ale obraz fotografa ptaszków amatora( żeby była jasność dobrego) oceniającego agencje magnum jest trochę śmieszny.

Jeżeli uważasz że "materiały badawcze i statystyczne" oddadzą tragedie ludzi których to dotknęło to masz strasznie dziwny tok rozumowania(po za tym proponuje Tobie jeszcze zwrócić uwagę na to kto przeprowadzał dane badania, i czy przypadkiem nie miał interesów żeby zaniżyć liczbę ofiar, powikłań). Jasne że w większości następstwami były wspomniane przez Ciebie problemy z tarczycą. Tylko te chordy potworów z trzema nogami jak nazwałeś istoty ludzkie których dotknęła tragedia też były. Powstały na ich temat filmy dokumentalne których zapewne nie widziałeś, w których lekarze stwierdzają ze jest to bezpośrednie następstwo promieniowania. No ale po co tam jakieś filmy skoro raporty są opublikowane.

Fotoreportaż nigdy nie był nie jest ani nie będzie obiektywny, to po prostu nie możliwe. Pokazuje on tylko wycinek prawdy, w tym wypadku dotyczącej być może tylko 1% chorób wywołanych przez promieniowanie, ale nadal prawdy.

Kubaman
31-01-2008, 14:10
Pikczer, zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Nie powiedziałem przecież złego ani słowa o tragedii tych ludzi czy o moim stosunku do niej. Krytyka dotyczy tylko i wyłącznie manipulacji agencji, polegającej na wykorzystaniu ludzkich nieszczęść do budowania sensacji i sprzedawania jej. Dlatego wolałbym gdyby magnum zrobiło reportaż o nieludzkim traktowaniu upośledzonych dzieci na Białorusi. Bohaterowie ci sami, tylko więcej w tym rzetelności i prawdy kosztem chwytliwej sensacji.

Korean, proponuję zanim zaczerpniesz powietrza przed następną tyradą - pomyśl. Myślenie nie boli. Na podstawie tylko tutaj wyrażonych opinii nie ważył bym się osądzać czyjegoś człowieczeństwa, mogę natomiast z pewną dozą prawdopodobieństwa wnioskować czy ktoś umie czytać ze zrozumieniem i logicznie myśleć. Czy gdyby agencja Magnum pokazała rozjechanego przez pociąg człowieka, pokawałkowanego, z urwaną głową, bebechami na wierzchu, którego wnętrzności zbiera opłakująca rodzina - i podpisała: "oto rezultat dopuszczenia do stosowania kolei" nie miałby prawa jako człowiek, jako amator od ptaszków powiedzieć, że to manipulacja? Bez ŻADNEJ oceny skali tragedii? Pomyśl.

Korean
31-01-2008, 15:14
"i podpisała: "oto rezultat dopuszczenia do stosowania kolei"

Jeżeli by tak to podpisała to nazywała by sie Super Expres/Fakt a nie agencja magnum. Trochę dziwne jest twoje porównanie.

"Bo pewnie z połowa tych pokazanych pokrzywionych twarzy z katastrofą nie ma nic wspólnego. Podobne dzieci można oglądać i w Polsce, tylko otoczone opieką i miłością, ubrane i w kolorze."

Twoje wszystkie zarzuty opierają sie na "Bo pewnie". Sorry ale jak już komuś zarzucasz manipulacje to podał byś bardziej rzeczowe argumenty.

Wiele agencji jest faktycznie nierzetelnych naciąga informacje, źle podpisuje zdjęcia. Historią agencji magnum interesuje sie od ponad roku, i nigdy nie spotkałem sie z tym żeby manipulowała informacjami. Pomyłki sie zdarzają, i faktycznie jest prawdopodobieństwo że jedno z tych dzieci mogła cierpieć na chorobę nie wywołaną chorobą popromienną. Tylko pytanie czy takie coś można nazwać manipulacja.

Chyba faktycznie mam problemy z czytaniem i rozumieniem.
W takim razie wytłumacz mi jak najściślej możesz jakie masz uwagi do tego materiału. Zarzucasz ze jest to manipulacja i nikt tam nic nie ma wspólnego z chorobą popromienna czy po prostu żalisz się na dzisiejsze media ?

Kubaman
31-01-2008, 16:08
Odchodzisz od tematu.

Ja nie muszę niczego udowadniać, wyraziłem jedynie subiektywną opinię na temat reportażu. Mam takie prawo. Nie prowadzę dochodzenia, więc nie będę cytował raportów, filmów dokumentalnych itp. Sprawdź chociażby w Wikipedii.

Odwrócę to pytanie: skąd wiesz, że prezentowane obrazy dzieci chorych psychicznie, niedorozwiniętych, czasami zdeformowanych mają związek z katastrofą w Czarnobylu? Moja opinia wywołała u ciebie ostrą reakcję i już chciałeś mnie pozbawiać człowieczeństwa - nota bene kompletnie bez związku z moimi wypowiedziami - pytam więc na jakiej podstawie.

Agencja taka jak Magnum powinna, według mojej skromnej opinii amatora od ptaszków, wnikać nieco głębiej w tematykę, a nie ślizgać się po powierzchni. Podjąć próbę oceny sytuacji przed wybuchem do stany dzisiejszego. Oszacować fatalny wpływ traktowania ludzi upośledzonych jak zwierzęta, sprawdzić co się dzieje z ludźmi żyjącymi poza sierocińcami, często w strefie gdzie ich być nie powinno. Wyczuć psychologiczne oddziaływanie skutków katastrofy. Reportaż dla mnie powinien przedstawiać obiektywnie sytuację, a nie ferować łatwych, a jakże dobrze się sprzedających wniosków na podstawie wizyty w szpitalu psychiatrycznym i na podstawie powszechnych przesądów.

Pikczer
31-01-2008, 16:48
Pikczer, zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Nie powiedziałem przecież...
Ok - rozumiem.