Zobacz pełną wersję : [śląsk] kto pożyczy jasnego zooma na 15 maja ??:)
witajcie,
15 maja mam do sfocenia chrzest syna kolegi. kosciol jest w miare widny i jasny, ale z moimi szkielkami, ktore zaczynaja sie od 5-6 gdzie trzeba przymknac do 7-8 zeby bylo ostro, nie mowiac juz o pobawieniu sie GO.
inny fotograf robil mu w tym samym kosciele slub, tyle ze mial eleczke, nie wiem jaka, czy z is czy bez i czy 4 czy 2.8 ale elka to elka ;)
no i pytanie czy Ktos z Was ma i moglby pozyczyc na pare godzin jakiegos jasnego zoooma ?
pozdrawiam,
mikolaj
inny fotograf robil mu w tym samym kosciele slub, tyle ze mial eleczke, nie wiem jaka, czy z is czy bez i czy 4 czy 2.8 ale elka to elka ;)
Nie ma eLek w krotkim zakresie (28-70 itp) z IS :roll: , a watpie by slub robil szklem 70-200 2.8 IS L :lol:
no i pytanie czy Ktos z Was ma i moglby pozyczyc na pare godzin jakiegos jasnego zoooma ?
Jesli nikt sie nie znajdzie to:
1) 50 1.8 i troszke biegania
2) rob kitem w trybie M , f 5.6 , czas 1/50 , iso400 albo 800 (ew odszumianie) i reszte swiatla z lampy blyskowej wezmiesz (choc wyswietlacz bedzie pokazywal niedoswietlanie to bez obaw - mierzy bez uwzglednienia lampy).
Tylko o stosowaniu FEL (najlepiej na twarze) nie zapomnij.
Nie ma eLek w krotkim zakresie (28-70 itp) z IS :roll: , a watpie by slub robil szklem 70-200 2.8 IS L :lol:
Nie musi byc IS, jak bedzie miala 2.8 czy nawet 4 to bez IS'a sie obedzie.
Jesli nikt sie nie znajdzie to:
1) 50 1.8 i troszke biegania
A skad ja ja wezme ??:):D
2) rob kitem w trybie M , f 5.6 , czas 1/50 , iso400 albo 800 (ew odszumianie) i reszte swiatla z lampy blyskowej wezmiesz (choc wyswietlacz bedzie pokazywal niedoswietlanie to bez obaw - mierzy bez uwzglednienia lampy).
Tylko o stosowaniu FEL (najlepiej na twarze) nie zapomnij.
Hm... o ile dobrze pamietam, fel (*) blokuje ekspozycje i zmienia tryb mierzenia swiatla na punktowy zgodny z aktualnym punktem AF ?
Jezeli tak to moje pytanie brzmi.
Czym zablokowanie ekspozycji polaczone z przekadrowywaniem rozni sie od zlapania ostrosci i przekadrowania ?
KuchateK
28-04-2005, 16:44
Tym ze e-ttl jest scisle powiazany z aktywnym punktem AF a pomiar blysku jest standardowo wykonywany tuz przed otwarciem migawki... juz po przekadrowaniu... A jak juz przekadrujesz i Ci ten centralny (zwykle) wypadnie gdzies na ciemne tlo to zapomnij ze bedziesz mial na wydrukowanym zdjeciu sukienke z jakims detalem na tym slubie :mrgreen:
FEL blokuje ekspozycje dla flasza w danym punkcie... Punktowy to tam przy zastanym jest...
A skad ja ja wezme ??:):D
Kup... przeciez to grosze w porownaniu z zadowoleniem z jakosci fotek jakie daje... tym bardziej z jedynej w czyims zyciu takiej "imprezy" :roll: .
Albo pozycz jak nikt nie bedzie mial/chcial.
Albo kup w porzadnym sklepie internetowym, uzyj a pozniej zwroc - polskie prawo pozwala zwracac towar zakupiony wysylkowo bez podania przyczyn w ciagu bodajze 10dni o ile towar nie wykazuje wyraznych sladow zuzycia przez kupujacego.
Czym zablokowanie ekspozycji polaczone z przekadrowywaniem rozni sie od zlapania ostrosci i przekadrowania ?
Blokujesz ekspozycja z lampa - mierzy ona wtedy tam gdzie zablokujesz i prawidlowo to doswietla (np twarz)... jesli tylko zlapiesz ostrosc i przekadrujesz to lampa zmierzy ci ekspozycje i swoja sile blysku tam gdzie wycelujesz po przekadrowaniu... czyli np poprawnie naswietli czarny garnitur, czarne tlo, biala suknie... czyli przeswietli/niedoswietli.