Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [400D] nie otwiera się wbudowany flash

świstak
23-01-2008, 00:14
objawy takie jak w temacie - po śmiganiu z nikonowym SB800 przestal otwierac mi sie wbudowany flash - czyzby aparat strzelil focha? albo myslal ze flash dalej jest w stopce? nie za bardzo wiem co robic i troche bawi mnie ta sytuacja w tym kontekscie, zwlaszcza ze akurat z 3tyg temu skonczyla mi sie gwarancja na puszke :/

Wats0n
23-01-2008, 00:53
Aparat nieczysty. Przedmuchaj okolice stopki/lampy wbudowanej.

Mrush
23-01-2008, 17:13
Wszystko prze tego Nikona :D
Kiedy sie nie otwiera ? Po przycisnieciu z boku ? Co jest na kolku ustawione ?

świstak
24-01-2008, 19:07
po przycisnieciu z boku - brak jakiejkolwiek reakcji mechanizmu (normalnie jest wyczuwalny ruch "bebechow"). Kolko srpawdzlem we wszystkich pozycjach, probowalem tez reset ustawien i jak watson doradzil - przeczyscilem sprezonym powietrzem okolice stopki - bezskutecznie :/

checiu
24-01-2008, 21:35
sprawa jest prosta :) Moja Ania ze swoim 400d miała to samo. Przy próbie włączenia lampy było kilka cyk cyk cyk lampa się nie otwierała i Err aparat trzeba było resetować
Problemem u niej był jakiś kurz który zebrał się w tej szczelinie w lampie co zatrzaskują się ząbki zwalniające.
Podmuchaj, przeczyść i powinno pomóc. Sprawdź też sam ząbek, czy nie jest zabrudzony.
O ile to nie mechanizm zawiódł. Możesz w ogóle otworzyć te lampę? Czy nie chce się otworzyć?
Żeby sprawdzić mechanizm otwierający wystarczy lekko przymyknąć flasha i nacisnąć przycisk z piorunkiem w Av, Tv albo M.
powinno pomóc
z tego co wiem to zdarza się taki problem bo sam jak szukałem jego rozwiązania to google mi kilka takich przypadków wyszukało
pozdr

Cyborg
24-01-2008, 23:39
Były już takie przypadki na forum, ale z innym body - poszukaj.
W stopce, po jednej stronie, jest taki mały trzpień, który sygnalizuje elektronice, że w stopce jest zewnętrzna lampa i żeby nie otwierać wbudowanej. Może po włożeniu Nikona ten trzpień wcisnął się na stałe - sprawdź.

świstak
23-02-2008, 23:28
sprawdziłem trzpień, sprawdziłem stopke z nowonabytą 580 EXII wszystko jest okej. Aparat najzwyczajniej w świecie nie reaguje na wciśnięcie przycisku odpowiedzialnego za podniesienie się lampy, nie reaguje też na bardzo kiepskie warunki światłowe w trybach automatycznych (kiedy to lampa sama powinna się podnieść) - co robić teraz? Przeszukuję forum w poszukiwaniu wspomnianego tematu o innym body z podobnym problemem, ale na razie nic nie widzę...

mch
24-02-2008, 00:22
Moze wyslij do serwisu :)

ps Jakby ci cos gratisowo zepsuli to napisz zawczasu ze im pokazesz 'skad im nogi z du*y powyrastali'...

Bomberp
24-02-2008, 17:57
Sprawdź dobrze stopkę TZN. Po lewej stronie pod sankami jest mały przycisk, który ja jest wciśnięty to blokuje podnoszenie wbudowanej lampy. Prawdopodobnie sanki się trochę opuściły i cały czas jest wciśnięty, wystarczy tylko lewą szynę lekko podnieść do góry.

świstak
24-02-2008, 18:10
okej, to ostatnie pytanie - te przyciski (takie biale)/przelaczniki pod tymi blaszkami po bokach sanek są z obu stron, czy z jednej? bo ja z prawej strony (patrzac obiektywem w przód) mam taki biały przełącznik co się wsuwa jak podłączy się lampe, a z drugiej strony w tym miejscu jest czarna otchłań - otwór. Ile by zajęła naprawa czegoś takiego na żytniej? głupią matówke wymieniali mi 2 tygodnie...

Bomberp
24-02-2008, 18:21
Jest tylko jeden. Ja akurat odwrotnie trzymałem aparat.

trasher
03-03-2008, 18:20
Miałem to samo w 400d po używaniu z 580EX. Poszedł na Żytnią, na gwarancji "naprawa sanek lampy".