Zobacz pełną wersję : wybor pierwszej lampy
mam okolo 900 zł i chcialbym zakupic lampe do 30D. chce ja zakpuic glownie z zamiarem fotografi slubnej, w plenerze i w zamknietych pomieszczeniach. nie wiem ktora wybrac:
canon 430EX
canon 550EX (w tej cenie to chyba uzywana)
zastanawim sie jeszcze na 580EX albo 580EX II, ale to bede musial poczekac jeszcze troche zeby dozbierac do 1500zł. ( jaka jest różnica pomiedzy 580EX a 580EX II )
na start 430EX bedzie spoko, ale jak masz szanse dozbierac i pomeczyc sie jeszcze bez lampy to bierz 580EX II
A może wydać 799 zł i mieć Metza 48 , czyli lampę o wszystkich możliwościach 430EX + nieco większa moc ?
a czym rozni sie 580exII od 430EX, co jest w niej lepszego?? tak najprosciej :D
aha i co wy na tego Metza 48??
Jacek Deka
21-01-2008, 20:04
Czekamy na test Cichego lamp Metza 48 i 58.
Moim zdaniem to obie są ciekawe, no cena lepsza.
Nawet na forum Nikona te osoby, które porównywały lampy Nikona SB600 i SB800 z Metzem (48 i 58) twierdzą, że te ostatnie są naprawdę rewelacyjne.
Ktoś na CB napisał, że jest możliwość sterowania lampami Canona, to wiele zmienia - masz Canona, sterujesz Canonem; masz Metza, sterujesz Canonem i Metzem.
hmmm.. no jesli Metz 48 lepiej wypadnie od 430ex to chyba skusze sie na niego. poszukam informacji w necie o nim i sie zdecyduje na cos bo lampa to jednak sie przyda. tylko nie wiem czy warto dozbierac do 580exII. nigdy nie korzystalem z lampy doczepianej i nie wiem czy wykorzystam mozliwosci 580, wiec moze 430 mi wystarczy.
paweleverest
22-01-2008, 18:59
Ktoś na CB napisał, że jest możliwość sterowania lampami Canona, to wiele zmienia - masz Canona, sterujesz Canonem; masz Metza, sterujesz Canonem i Metzem.
Potwierdzam steruje bez najmniejszych problemów generalnie polecam Metz'a 58 jako lampe pojedyńcza oraz master - dodatkowo ma tez drugi palnik co naprawde da się wykorzystać w twórczy sposób .