PDA

Zobacz pełną wersję : różnica w odbitkach - S17-70 i C17-85 - pytanie do użytkowników

jakkul
20-01-2008, 15:07
Witam

Wiem, że pytań o wybór jednego z dwóch obiektywów było wiele, co sam sprawdziłem za pomocą opcji "szukaj". Mam pytanie o to, co nie pojawiało się raczej w postach.

Czy widać jakiekolwiek różnice między tymi obiektywami na odbitkach 15x21? Czy nie ma sensu zawracać sobie tym głowy.

Szukam obiektywu-zastępcy zamiast kita do 350d. Tak naprawdę to to, czego mi brakuje to trochę szybszy AF, dłuższy długi koniec i możliwość zamontowania polara. Z 17-18mm nie chcę rezygnować, więc obiektywy zaczynające się od 24-28mm odpadają.

Szczególnie interesuje mnie opinia o tym co wychodzi na odbitkach z Canona 17-85 4-5.6/IS po szerokiej stronie. Czy te CA, nad którymi się tak wszyscy wyżywają aż tak strasznie widać po wyjściu z labu? Czy brać sigmę 17-70 2.8-4.5?

Oprócz 350d mam jeszcze 50/1.8 i 430ex.

Pozdrawiam

LepP
20-01-2008, 15:16
Nie wiem jak w sigmie ale w Canonie przy 17mm wychodzi straszna beczka i na widoczkach na przykład morskich z widoczną linią horyzontu jest duży problem. Będzie to bardzo widoczne na odbitkach nawet 9 na 13. To jeden z głównych powodów dlaczego nie mam juz tego szkła.

Jacek Deka
20-01-2008, 15:26
Mam 17-85IS i robiłem już odbitki 20x30 na 17mm, dla mnie rewelacja, aczkolwiek wszystko zależy od warunków w jakich robisz zdjęcia, doświadczenia i umiejętności posługiwania się programem graficznym.
Myślę, że w odbitkach 15x21 nie zobaczysz różnic, nawet jakbyś zrobił kompaktem.
Tak jak mówiłem wszystko zależy od umiejętności i doświadczenia, a nie od obiektywu, ale oczywiście lepszy obiektyw ułatwia pracę, co jednak nie zawsze ma wpływ na jakość zdjęć.

koy
20-01-2008, 15:42
Zapomniales dodac jesszcze jeden istotny aspekt. Bardzo duzo zalezy od warunkow, sa sytuacje ze bez pewnego autofocusa i jasnego szkla sie nie obejdziesz. I nawet umiejetnosci niewiele pomoga.

Wiadomo ze sloneczny widoczek z gor to praktycznie ze wszystkiego wyjdzie, ale chyba to nie wszystko.

Pozdrawiam

jakkul
20-01-2008, 19:13
Dzięki za odpowiedzi.

LepP: beczką jakoś się strasznie nie przejmuję. Kit ma też beczkę, a jakoś mi to nie przeszkadza. Zawsze to jakoś w kompozycji zdjęcia da się ukryć.

Jacek: siedzieć nad gimpem nie lubię - tylko zmieniam rozmiary, żeby w maszynę krzywo nie weszło. Doświadczenie mam słabe i zdaję sobie sprawę że kit na moje umiejętności wystarcza aż nadto :) Chciałbym zmienić obiektyw bo kit przykrótki i się zastanawiam czy kupując jeden z tych dwóch nie wdepnę w kanał, skoro wszyscy prawie na nie narzekają i kupują Lki.