Zobacz pełną wersję : pierscienie manualne makro do Canona
jakby kogos interesowalo:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49606366
calkiem nieglupia alternatywa do zestawow typu Marumi/Soligor kosztujacych 6x tyle. a przy makro brak AF az tak nie boli. jesli tylko jest to jakos starannie wykonane...
teraz tylko niech rodzimi producenci postaraja sie o jakies alternatywne wezyki do 10D/20D, bo cena oryginalow zabija
ech.... "obiektyw musi posiadac pierscien przeslony"... no tak...
niech mi ktos pokaze obiektyw do EOS-a z pierscieniem przeslony, to uwierze, ze takie istnieja
Tomasz Golinski
27-04-2005, 00:13
z opisu mi to wygląda na zwykłe pierścienie M42 i przejściówkami... ciekawa w tym byłaby tylko ta druga przejściówka. Np. możnaby do Zenita L-kę podpiąć :D
z opisu mi to wygląda na zwykłe pierścienie M42 i przejściówkami... ciekawa w tym byłaby tylko ta druga przejściówka. Np. możnaby do Zenita L-kę podpiąć :D
obawiam sie, ze automatyka ostrosci nadal dzialala by wolno ;-) tyle, ze w zenkach z klinowa matowka moznaby robic ostre zdjecia :-)
pytanie tylko, czy ta redukcja nie wyciaga obiektywu za mocno, tj. czy po zalozeniu dalo by sie wyostrzyc na nieskonczonosc. nie jest to oczywiste...
a oceniajac na oko wielkosc gwintu M42 i mocowania EOS to cos mi sie nie widzi to rozwiazanie (poza wlasnie makro)
Tomasz Golinski
27-04-2005, 00:45
skoro przejsciowka m42->eos pozwala ostrzyć na infty, to pewnie eos->m42 by nie pozwalało...