Zobacz pełną wersję : Nowy MacBook Air - pytanie o dysk
snowboarder
17-01-2008, 19:12
Jak pewnie niektorzy wiedza, Apple wypuscil nowy gadzet -
wyjatkowo cienki laptop: http://www.apple.com/macbookair/
W wersji podstawowej udalo im sie tam tylko zmiescic dysk z iPoda -
1.8" 80GB 4200 rpm. Czy taki dysk w ogole nada sie
by uzywac PS? Nie mowie o intensywnym uzywaniu, ale powiedzmy
zgrubna obrobka zdjec na wyjezdzie. Chodzi mi o swap i o ciagle
krecenie takim malym dyskiem przez pare godzin.
Niby jest w MBA 2GB RAM-u wiec moze CS3 nie swapowalby non-stop,
ale pewnie nadal uzywalby ten maly dyszczek dosc intensywnie...
Co myslicie? Pozostale opcje MBA sa moim zdaniem swietne na taki
wlasnie wyjazdowy komputerek, niezly i spory ekran, choc glossy,
niezly procesor no i jest naprawde lekki.
Jest mozliwosc wstawienia SSD, ale za 64GB compact flash dysk
Apple chce $1000 wiecej...
Co myslicie? Pozostale opcje MBA sa moim zdaniem swietne na taki
wlasnie wyjazdowy komputerek, niezly i spory ekran, choc glossy,
niezly procesor no i jest naprawde lekki.
Jest mozliwosc wstawienia SSD, ale za 64GB compact flash dysk
Apple chce $1000 wiecej...
Myślę, że poczekałbym - po pierwszych ochach i achach nad niekwestionowaną urodą przychodzą do głowy myśli bardziej racjonalne.
Kwestionuje się np. podany czas życia na baterii, wytrzymałość w podróży - na pierwsze opinie 'hands-on' pewnie nie przyjdzie długo czekać.
A SSD stosunkowo niedrogie - tyle, że ich ceny będą dalej lecieć w tym roku...
snowboarder
17-01-2008, 19:26
Masz absolutna racje. Dojda do tego prawdopodobnie problemy
z grzaniem sie, ciekawe czy w ogole da sie to trzymac na kolanach...
SSD z pewnoscia beda taniec, dlatego kupno 64GB za $1K
to kompletnie wyrzucone pieniadze. Wlasnie dlatego ciekawi mnie co sadzicie
o 1.8" 4200 dysku i uzywaniu na nim swapujacego PS...
Nowe małe HP mają taki sam dysk: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3905
Ale jak to się przekłada na PS, to nie wiem.
obserwator
17-01-2008, 19:40
Ludzie wyluzujcie... dopiero wyszedł ten mac... Ale po pierwsze... Następuje trendowy podział na dwie linie w notebookach na świecie:
- pierwsza - notebooki ultralekkie i tablety... Aby "zawsze być" online, mieć go przy sobie i go prawie nie czuć...Internet, office itp.., długi czas pracy na baterii - wszystko kosztem wydajności... i inne bzdety...
- druga - notebooki o wielkiej mocy - odwrotność proporcjonalna :) tych pierwszych...
Tak więc snowborder - Ty jesteś "blisko koryta" i raczej pierwszy go kupisz :)
I nam opiszesz co się nie da, a co da się pomimo wszystko.
Choć ja osobiście mam luz (aperture będą musieli przeprogramować;) ) i jak na razie na świecie prócz Steve'a nikt porządnie tej maszynki nie przetestował - a Ty tu wyjeżdżasz z takimi pytaniami ;)
Czas pokaże...
I pytanie, czy się martwisz o wydajność, czy o wytrzymałość?
Jeśli chodzi o wytrzymałość to MTBF dysków 1.8" nie odbiega od 2.5".
Jeśli chodzi o wydajność to... no cóż po 4200 obrotów to cudów nie ma co oczekiwać, ale tragedii też raczej nie odczujesz.
Tym niemniej z moich laptopowych doświadczeń wynika, że przy obróbce dużej ilości danych różnica pomiędzy dyskiem 4200 obrotów a 5400 obrotów jest wyczuwalna.
snowboarder
17-01-2008, 20:26
Jeśli chodzi o wytrzymałość to MTBF dysków 1.8" nie odbiega od 2.5".
o ta informacje mi wlasnie chodzilo. Dzieki.
Adam Kasprzak
17-01-2008, 20:47
nie czytałem poprzednich wypowiedzi, ale od razu gdy usłyszałem o nowym macbooku to pomyślałem "o nie, na pewno to nie będzie do zdjęć.."
Sam pracuję*od 1,5 roku na macbooku (CD 2GHz), tylko, że dysk wymienilem i dowaliłem 2GB ramu. Powiem krótko - wolno jest... szczególnie przy dużych plikach... Jak do obróbki to imac lub macpro.
Jak pewnie niektorzy wiedza, Apple wypuscil nowy gadzet -
wyjatkowo cienki laptop
(...)
Co myslicie?
Co myślę?
Otóż ma dwie wady:
Po pierwsze - jest to cienki komputer.
Po drugie (co wynika z pierwszego) pewnie łatwo go złamać, nawet przypadkiem (-:
MSPANC (-:
Myślę że ten dysk nie będzie wielką przeszkodą przy ogólnej obróbce zdjęć, myślę że 2GB RAMu ratuje sytuację.
A co do budowy, aluminium to nie kartka papieru więc podróże spokojnie powinien wytrzymać, głowy nie dam sobie uciąć, bo nie miałem okazji testować tego cudeńka, ale skoro plastikowy MB wytrzymuje i nie pęka to tym bardziej aluminiowy MBA wytrzyma.
Adam Kasprzak
18-01-2008, 00:19
A co do budowy, aluminium to nie kartka papieru więc podróże spokojnie powinien wytrzymać, głowy nie dam sobie uciąć, bo nie miałem okazji testować tego cudeńka, ale skoro plastikowy MB wytrzymuje i nie pęka to tym bardziej aluminiowy MBA wytrzyma.
Spróbuj wygjąć 2mm blaszkę*aluminium i porównaj to z 1cm plastikiem ;)
Ale raczej złamać się*nie złamie - przecież*mam bebechy....
Ale ogólnie zależy o jakiej obróbce mowimy?
Mowimy o kimś kto obrabia (suwaczki przy ew. wywoływaniu raw) 30 zdjęć*ze spaceru z Canona 30D?
Czy mówimy o kimś, kto przywozi 1500 Rawów z 5D(1Ds) o wielkości 13mb każdy i wszysto przepuszcza przez AdobeBridge, dodatkowo głęboko obrabiając w photoshopie na wartwach i na końcu zapisuje do 90mb Tiffa?
snowboarder
18-01-2008, 02:04
Oczywiscie, ze nie mowimy o MBA jako twoim podstawowym
komputerze do obrobki zdjec. Raczej o czyms, co wsuwasz do zewnetrznej
kieszeni torby fotograficznej i nawet nie czujesz, ze masz ze soba...
W hotelu przegrywasz zdjecia, przegladasz, otwierasz kilka RAW-ow,
zadne bajery... A ze przy okazji mozesz go w samolocie uzyc
i jest dwa razy lzejszy niz MacBook Pro to tez nie szkodzi...
Adam Kasprzak
18-01-2008, 09:02
Oczywiscie, ze nie mowimy o MBA jako twoim podstawowym
komputerze do obrobki zdjec. Raczej o czyms, co wsuwasz do zewnetrznej
kieszeni torby fotograficznej i nawet nie czujesz, ze masz ze soba...
W hotelu przegrywasz zdjecia, przegladasz, otwierasz kilka RAW-ow,
zadne bajery... A ze przy okazji mozesz go w samolocie uzyc
i jest dwa razy lzejszy niz MacBook Pro to tez nie szkodzi...
Do takich zastosowań mz idealny ;)
Mi tam 3 cm i kilogram w jedną stronę różnicy nie robią, a cena jaką apple chce za to "cudo" - tak. Poza tym niezależnie od designu, presji otoczenia żeby być trendy i mieć maca, jedno wejście usb i brak cd kompletnie go dyskwalifikuje.
Co mi się podoba to touchpad, zdecydowanie dobre patenty
Mi tam 3 cm i kilogram w jedną stronę różnicy nie robią, a cena jaką apple chce za to "cudo" - tak. Poza tym niezależnie od designu, presji otoczenia żeby być trendy i mieć maca, jedno wejście usb i brak cd kompletnie go dyskwalifikuje.
Co mi się podoba to touchpad, zdecydowanie dobre patenty
Teraz mogę zacytować słowa z forum japca.
"Czyli MBA nie jest komputerem dla Ciebie" :D
Ja osobiście już nie pamiętam kiedy użyłem napędu optycznego, chyba tylko gdy instalowałem Aperture i Adobe.
Mysz mam na BT, drukarkę można sparować przez WiFi.
MBA ma być ultra lekkim laptopem, mobilnym (WiFi, BT 2.1) i takim jest.
Czy 1800$ dolarów to dużo ? W polskich warunkach nie jest to mało, jednak jeśli skusimy się na to maleństwo w USA, to cena jest na prawdę do przyjęcia i jest nawet niższa od stylowych lapków konkurencji :)
Ja osobiście już nie pamiętam kiedy użyłem napędu optycznego, chyba tylko gdy instalowałem Aperture i Adobe.
Mysz mam na BT, drukarkę można sparować przez WiFi.
Co do CD/DVD - zgoda - u nas, "pecetowców", to laptopy nawet system mają do instalacji na dysku ;)
Nie ma dużo drukarek z kartą sieciową na pokładzie (a atramentowych chyba jeszcze mniej), więc zwykle trzeba "żebrać o dostęp u stacjonarnych". Za to - jak się pojawi wreszcie Wireless-USB, to ten Air dostanie skrzydeł.
No i - ponieważ już dawno nie wybrzydzałem - to napiszę: nie dotykałem, ale nie podoba mi się klawiatura, :mrgreen:, nie ma czerwonego pipoka, :mrgreen:, nie ma sanek Ultrabay'a na drugi dysk wewnętrzny albo ekstra baterię, :mrgreen:.
A serio - PB G4 12'' pozostaje najpiękniejszym lapciakiem świata ;)
Witam!
Wiele wypowiedzi na temat MBA zamieszczono pod tym linkiem:
http://appleblog.pl/macbook-air-opis
A serio - PB G4 12'' pozostaje najpiękniejszym lapciakiem świata ;)
MB Pro moim skromnym zdaniem, pomimo że posiadam MB (white)
MB Pro moim skromnym zdaniem, pomimo że posiadam MB (white)
No ale nie ma niestety MBP w tym rozmiarze...
Robert_Ploch
18-01-2008, 15:20
Ja mam macbooka (2GHz, 2GB ramu) i wedle mnie jest szybko... Moze dlatego, ze wczesniej obrabialem na PieCu... Ale wywolanie RAW i zapisanie go do TIFFA zajmuje chwilke, obrobka takiego TIFFA z kilkoma warstwami przebiega plynnie i szybko, nawet z CS3.
Teraz mogę zacytować słowa z forum japca.
"Czyli MBA nie jest komputerem dla Ciebie" :D
Ja osobiście już nie pamiętam kiedy użyłem napędu optycznego
Mac zdecydowanie nie jest komputerem dla mnie, zwłaszcza gdy reklamuje mi go 45 latek w czarnym obcisłym puloverku :)
Natomiast ja napędu optycznego używam całkiem często, póki co ciężko o legalne oprogramowanie i muzykę na innym nośniku, oraz o dysk twardy który pomieści ilość fotografii zrobioną w ciągu roku przez średnio zaangażowanego fotoreportera-hobbystę.
Muszę się nauczyć żyć bez maka :)
Pozdrawiam
czyli ps szybciej chodzi na macOSie niz xp?(przy identycznym procesorze)
Mac zdecydowanie nie jest komputerem dla mnie, zwłaszcza gdy reklamuje mi go 45 latek w czarnym obcisłym puloverku :)
Ja nieodmiennie w takich przypadkach polecam wybrać się na Sun Developers Days - tam to dopiero odchodzi młócka psychologiczna: goście od Javy zwą się ewangelistami i zanim zaczną mówić zalega ciemność, cisza, potem punktowy reflektor na głowę i ramiona, gość podnosi ręce - jak nie przymierzając Mojżesz na górze Horeb... "kreszczendo i klajmaks" normalnie ;)
Ale skoro to działa dobrze na sprzedaż... - to trudno się obrażać ;)
PS
I tak dobrze, że Jobs nie ma wersji z zameczkiem ;)
czyli ps szybciej chodzi na macOSie niz xp?(przy identycznym procesorze)
OS X inaczej zarządza pamięcią RAM niż Windows, bardziej oszczędnie, no i to się*przekłada na szybszą pracę.
Do backupu to powstało Time Capsule, które działa po WiFi i może służyć jako back-up albo dysk zewnętrzny, więc duże ilości zdjęć to też nie problem.
A jak się uprzeć to w ofercie Apple razem z MB Air pojawił się*zewnętrzny napęd optyczny (USB).
Do backupu to powstało Time Capsule, które działa po WiFi i może służyć jako back-up albo dysk zewnętrzny, więc duże ilości zdjęć to też nie problem.
A jak się uprzeć to w ofercie Apple razem z MB Air pojawił się*zewnętrzny napęd optyczny (USB).
Ok, tylko w tym momencie to się przekłada na dodatkowe $$$, ale co najważniejsze - w tym momencie cała idea lekkiego, przenośnego air macbooka idzie w p****, bo zamiast po ludzku wypalić płytkę w laptopie, mam na sznurku dodatkowe pudełko w postaci napędu. Mało to poręczne, a chyba taka była idea tego cudu.
Ale jak już ustaliliśmy, mac nie jest komputerem dla mnie ;)
Ale chyba przy jednej akcji fotoreportersko-hobbystycznej nie robisz dajmy na to 60GB zdjęć ?
Napęd leży sobie w domku i jak jest potrzebny to wtedy się*wypala zdjęcia na płytach.
Z resztą mniejsza o większość - nie do wszystkich jest kierowany MBA :D
Adam Kasprzak
18-01-2008, 19:01
marudzicie :P
Apple ma teraz w odercie 3 latopy. Jeszcze za mało?
To chyba taka pozostałość po budowaniu sobie PCta. Każdy chciałby zbudować swój, wybrać obudowę i wiatraczki....
to jest zupełnie inna filozofia...
Ja nie marudzę, ja wiem jaki jest target dla każdego lapka i dla każdego kompa od ugryzionego japca, więc staram się to podkreślić :)
Poza tym laptop nie jest dostępny w Polsce i w najbliższym miesiącu sie to nie zmieni, a wy stałe ''za" i ''przeciw'' nie znając nic więcej o MBA ....
Poza tym laptop nie jest dostępny w Polsce i w najbliższym miesiącu sie to nie zmieni, a wy stałe ''za" i ''przeciw'' nie znając nic więcej o MBA ....
I właśnie po to powstają prezentacje aby przybliżyć potencjalnemu klientowi zalety nowego produktu. Oczekujesz że najpierw muszę go kupić żeby się o nim wypowiedzieć? Czy argument w stylu "zrób lepszy jak jesteś taki mądry"?
kadr.org.pl
18-01-2008, 22:14
O mamo... ilu uczestników dyskusji, tyle poglądów na to czy MBA cacy czy MBA bee, a tak na prawdę to 3 linia notebooków spod znaku jabłuszka (więc jest w czym wybierać) - pod tytułem nie chcesz nie kupuj, kup inny, a jak Ci się*nie podoba, to świat PeCe jest u Twych stóp i tam masz miliony konfiguracji...
Nigdy nie będzie idealnej maszyny dla Wszystkich - to chore :)
Pozdrawiam
O mamo... ilu uczestników dyskusji, tyle poglądów na to czy MBA cacy czy MBA bee, a tak na prawdę to 3 linia notebooków spod znaku jabłuszka (więc jest w czym wybierać) - pod tytułem nie chcesz nie kupuj, kup inny, a jak Ci się*nie podoba, to świat PeCe jest u Twych stóp i tam masz miliony konfiguracji...
Nigdy nie będzie idealnej maszyny dla Wszystkich - to chore :)
Pozdrawiam
O tato... Jak ktoś mimo "aż" trzech linii nie znalazł się "w targecie", to musi mieć gdzie się wyżalić, nie? ;)
Robert_Ploch
19-01-2008, 00:32
ale na tym MB Air moga sie przejechac... Jaki sens kupowac to to za 1800 dolkow, jak dokladasz jeszcze 200 i masz porzadnego MB Pro, z wiekszym LCD, dyskiem, szybszym procem, lepsza grafika na ktora pociagniesz tez final cut'a etc... ze niby troche mniejszy i lzejszy... przeciez to nie jest roznica miedzy 20 kg a 5 kg :)
zanim poznalem ceny, to stwierdzilem, ze moglbym za MBA dac gora 700 dolkow :)
mor_feusz
19-01-2008, 01:08
Nie no panowie nie tak do konca. Sam uzywam "mobilnych" lapciakow - 11-13". Tutaj nie chodzi o taka roznice ze doloze 200 i mam super wypas.
Moim zdaniem super ten MBA. Chodzi o to ze jest to to przeznaczone dla uzytkownikow biznesowych lub bardzo mobilnych. Ladujesz baterie, idzieszz i wiesz ze pare godzin bedzie ci to dzialalo, podlaczysz sie do sieci, odbierzesz maile, poprawisz prezentacje - wymienisz sie arkuszmi - w FOTO przypadki - podlaczysz aparat - zrzucisz zdjecia, zaimportujesz - pokazesz wgladowke klientowi, tudziesz 1wsza selekcja - potem do domu i spokoj.
Bardzo mi sie podoba MBA i moim zdaniem wlasnie takiego czegos brakowalo w ofrecie jabluszek. Szkoda ze SSD takie drogie.
Trzeba mieć nadzieję że ceny dysków SSD polecą*w dól, to wtedy znów masa troszku poleci w dół, oraz podatność na uszkodzenia mechaniczne się*zmniejszy :)
mor_feusz
19-01-2008, 01:39
...................
1.8" 80GB 4200 rpm. Czy taki dysk w ogole nada sie
by uzywac PS? Nie mowie o intensywnym uzywaniu, ale powiedzmy
zgrubna obrobka zdjec na wyjezdzie. Chodzi mi o swap i o ciagle
krecenie takim malym dyskiem przez pare godzin.
.........................
Powiem Ci tak
Dell Lattitude (12.1" ekran, Pentium M 1.83GHz, 2GB Ram i 60GB/4200RPM) z zainstalowanym PS SC3 trial jakos smiga (Windows XP) - rawy wywoluje (skonczyl mi sie trial na lightrooma a glownego mamna swoim laptopie) i nie jest tak zle - w tym tygodniu wymienie na WD Scorpio 80GB 54000 RPM (poniewaz mam i lezy na polce i sie kurzy) i bedzie lepiej.
Da sie pracowac - dysk pracuje i jakos nie jest zle z cieplem - aczkolwiek da sie go czuc.
Niestety tez nie mam CD/DVD - jest dolaczony dodatkowy na USB (zeby bylo smieszniej specjalne usb z dodatkowym wejsciem) i powiem tak - podlaczamjak cos trzeba z CD/DVD uruchomic. Poniewaz nie lubie oryginalnie napagowanego go**em systemu (Dell jest mistrzem pakowania go**a) tak wiec podlaczylem raz podczas instalowania swiezej kopii systemu i potem nic. Obraz przez siec (musialem podlaczyc kabelek poniewaz Acronis dziala w sieci bezprzewodowej) i to w sumie koniec. Jesli cos potrzeba to sobie udostepniam a mam w domu NAS tak wiec wszystko po sieci - zreszta jak cos potrzeba (jakis trial czy cokolwiek) zawsze mam dostep do sieci/internetu. No i jeszcze raz cos na szybko wypalilem jakis 1 CD ze zdjeciami i to koniec - mam male (z dyskami 2.5") dyski USB i to w sumie co potrzeba. Gdyby nie koniecznosc "initial system rebuild" to wogole bym go nie potrzebowal.
Nie ma sie czym przejmowac - SSD jest kuszace tylko kurcze te 800funciakow czy 1000+$ to troche duzo jak na dzien dzisiejszy
Jesli chcesz to podzuc mi RAWa i powiedz dokladnie co mam z tym zrobic a ja powiem Ci ile czasu mi to zajmuje na powyzszej konfiguracji.
snowboarder
19-01-2008, 02:41
Dzieki wielkie za oferte pomocy!
Ja mam aktualnie MBP 15" i szczerze, prawie nigdzie nie chce mi sie go brac.
A na wyjazd fotograficzny to w ogole to odpada. Zrzucam zdjecia z kart
na przenosny dysk i to jest w zasadzie moja jedyna kopia. Troche mnie
to zwykle meczy, bo gdyby ten dysk szlag trafil, to moje zdjecia tez...
Zwykly MacBook wazy prawie identycznie tyle ile MBP. I jest gruby.
Tak cienki laptop jak MBA mozna po prostu wszedzie wsunac,
nie wymaga to specjalnej torby/plecaka ze specjalna przegroda na laptop.
W wypadku plecaka/torby fotograficznej specjalna przegroda na laptop
robi z czegos takiego juz spory bagaz. Z drugiej strony ograniczenia
bagazy podrecznych w samolocie i generalnie zaczyna sie decyzja -
laptop czy dodatkowy obiektyw lub dwa.
A posiadanie laptopa na wyjezdzie ma swoje zalety - chocby wstepny
przeglad/wybor/kasownie, mozliwosc prawdziwej oceny jakosci,
bedac nadal gdzies tam mozna od biedy dane zdjecie powtorzyc itd...
Jeden port USB absolutnie wystarcza do wgrania zdjec.
Jednoczesnie zdjecia bylyby na moim przenosnym dysku i na laptopie,
a to juz daje poczucie bezpieczenstwa...
I szczerze zgadzam sie z Apple'm, ze MBA bedac wiekszym ale o wiele
cienszym jest duzo bardziej przenosny niz np 12" PB G4. Poza tym ma
calkiem normalny ekran, choc szkoda, ze glossy.
Zobaczymy jakiego rodzaju wpadki sie zdarza z nim. To totalnie nowa
konstrukcja, kto wie, co zacznie sie grzac, palic, wybuchac...
Ale jako koncept, tego typu laptop wydaje mi sie calkiem uzyteczny
w "podrozy fotograficznej".
Ciekawi mnie, ktory to konkretnie dysk jest. Toshiba robie dyski
do iPod'ow, ale te sa 80GB 3600 rpm, wiec to chyba nie to...
Toshiba robie dyski
do iPod'ow, ale te sa 80GB 3600 rpm, wiec to chyba nie to...
Toshiba robi całkiem sporo dysków 1.8": http://sdd.toshiba.com/main.aspx?Path=HardDrivesOpticalDrives/1.8-inchHardDiskDrives.
mor_feusz
19-01-2008, 12:37
A posiadanie laptopa na wyjezdzie ma swoje zalety - chocby wstepny
przeglad/wybor/kasownie, mozliwosc prawdziwej oceny jakosci,
bedac nadal gdzies tam mozna od biedy dane zdjecie powtorzyc itd...
Jeden port USB absolutnie wystarcza do wgrania zdjec.
Jednoczesnie zdjecia bylyby na moim przenosnym dysku i na laptopie,
a to juz daje poczucie bezpieczenstwa...
Ten maly laptop wazy nieco ponad 1Kg (nie mam tak dokladnej wagi). Wielka zaleta (moim zdaniem) to ze nie trzeba miec super hiper torby na aparat/laptop. Bierzesz z soba, zrzucasz zdjecia na databank, idziesz do hotelu z databanka na laptopa wstepna selekcja (czyli u mnie jak zwykle kasowanie 1000000000 ujec tego samego - wybor wzglednie najlepszych :)). Jest wygoda jak cholera, no i czas pracy (baterie) w porownaniu z innymi laptopami o niebo lepszy. Wlaczasz, podlaczasz, selekcjonujesz, kopiujesz i jest spoko. O baterie sie nie martwisz. Wazy tyle co 2x 24-105 tak wiec jak jest w "normalym" plecaku to jak kilka buteleczek picia - rowno rozlozony - nic nie uwiera w plecy. Jedyny mankament to to, ze w pelnym sloncu niewiele widac (ale to extremalne warunki np. lato - hiszpania - pelne slonce - nie ma sily).
Zobaczymy jakiego rodzaju wpadki sie zdarza z nim. To totalnie nowa konstrukcja, kto wie, co zacznie sie grzac, palic, wybuchac...
E........ moim zdaniem tak zle nie bedzie
Ale jako koncept, tego typu laptop wydaje mi sie calkiem uzyteczny
w "podrozy fotograficznej".
Jak najbardziej. Sprawdzone i polecone. Ja mysle o sobie ale zonie sie spodobal (nawet bardzo) i te reklamowki na www.apple.com. Nie mam czasu zeby pojsc do (jak ja to nazywam) iPod'owni i dotknac ot cudo - zreszta jak mniemam na poczatku "nie bede sie w stanie dopchac". Moze w tygodniu pojde to dam znac
snowboarder
19-01-2008, 18:25
Dzieki zdjeciom na appleinsider.com widac, ze dysk to 5mm Samsung:
http://www.samsung.com/global/business/hdd/productmodel.do?group=72&type=60&subtype=68&model_cd=306&ppmi=1160#
wydaje sie nieco szybszy niz Toshiba i ma 2x wieksza wytrzymalosc
(przynajmniej tak podaje Samsung)...
Robert_Ploch
19-01-2008, 18:35
do MBA musisz byc bardzo "bezprzewodowy" ;) jeden port USB... podlaczysz aparat i baw sie touchpadem... nie dla mnie :) nie przekonuje mnie tez twierdzenie, ze do MBA nie trzeba torby na lapciaka... zwyklego MB tez wsuniesz gdzie chcesz, ale po kilku takich transportach bedzie wygladal jak kupa zlomu :)
wiadomo, ze kazdy ma swoja racje i nie chce sie tu z nikim spierac o wyzszosci MBA nad MB lub MBPro, mi chodzi tylko o to, ze jest to tylko dorgi gadzet, ktorego ja bym na bank nie kupil...
amen :)
do MBA musisz byc bardzo "bezprzewodowy" ;) jeden port USB... podlaczysz aparat i baw sie touchpadem...
A po co bawić się*na Touchpadzie ? Skoro jest np. Wirelles Mighty Mouse ? :D
ma 2x wieksza wytrzymalosc
(przynajmniej tak podaje Samsung)...
Samsung podaje ilość cykli parkowania głowicy, a Toshiba czas pracy, więc nie za bardzo to można wprost porównywać ;) ale tak czy inaczej, raczej wytrzymałość dysku nie powinna być wielkim problemem.
Samsung podaje ilość cykli parkowania głowicy, a Toshiba czas pracy, więc nie za bardzo to można wprost porównywać ;) ale tak czy inaczej, raczej wytrzymałość dysku nie powinna być wielkim problemem.
Samego dysku? - nie powinna... ;)
Zastanawiam się jednak, czy problem chłodzenia przy cięższej pracy nie będzie tutaj bardziej istotny niż cała reszta?
Żeberek nie widać, o wiatrakach w MB* od dawna ani słychu... a w takiej CA to bywa chyba ciepło i bez pracy.
Na zdjęciach dolnej części MBA widać*otwory wentylacyjne, poza tym pewnie będzie tak jak w MB, czyli część ciepła wydostaje się*przez klawiaturę.
Samego dysku? - nie powinna... ;)
Zastanawiam się jednak, czy problem chłodzenia przy cięższej pracy nie będzie tutaj bardziej istotny niż cała reszta?
Żeberek nie widać, o wiatrakach w MB* od dawna ani słychu... a w takiej CA to bywa chyba ciepło i bez pracy.
Czas pokaże... ja nie kupuję, to się nie przejmuję :D
Czas pokaże... ja nie kupuję, to się nie przejmuję :D
Ja też nie - ale jak zwykle kibicuję inżynierom! ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na zdjęciach dolnej części MBA widać*otwory wentylacyjne, poza tym pewnie będzie tak jak w MB, czyli część ciepła wydostaje się*przez klawiaturę.
Niby tak, ale MBA unosi się tylko w reklamach, a w realu będzie jednak musiał dotykać stołu, kolan, koca, dywanu, etc...
"Kto nie dotknął ziemi ni razu,
Ten nigdy nie może być w niebie."
;)
Ojj tam :p W MacBook'u przy otwartej "klapie" otwory wentylacyjne też są*zakryte, tak więc myślę że i MBA nie będzie miał problemów :)
Przekonamy się pewnie już niedługo.
no.ale po co zeberka skoro bedzie oddawal cieplo calym soba, jak MBP. w lecie to masakra jest, ale w zimie - nie powiem - calkiem mily sposob ogrzania dloni :)
no.ale po co zeberka skoro bedzie oddawal cieplo calym soba, jak MBP. w lecie to masakra jest, ale w zimie - nie powiem - calkiem mily sposob ogrzania dloni :)
Żeberka właśnie po to, żeby bez wiatraka mógł oddać więcej ciepła (więcej żeberek - większa powierzchnia - więcej ciepła dla nas)!
Co do ogrzewania zimą - dmuchawy były w PRL szczytem marzeń - a słoneczka prawie u każdego... ;)
a moze on nie bedzie grzal?:> no w sumie to przeciez tylko luksusowy notatnik:>
snowboarder
19-01-2008, 21:18
mi chodzi tylko o to, ze jest to tylko drogi gadzet...
A moze spojrzec na to z odrobine innej perspektywy...
10 stycznia 2006 Apple pokazal nowy model MBP w dwoch wersjach:
1.67 Core Duo - $1999
Ships: February
15.4-inch TFT display with 1440x900 resolution
1.67GHz Intel Core Duo processor with 2MB shared L2 Cache
667MHz frontside bus
512MB (single SO-DIMM) 667MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300)
80GB 5400rpm Serial ATA hard drive
Slot-load SuperDrive (DVD±RW/CD-RW)
ATI Mobility Radeon X1600 with 128MB GDDR3 memory
iLife 06
1.83 Core Duo - $2499
Ships: February
15.4-inch TFT display with 1440x900 resolution
1.83GHz Intel Core Duo processor with 2MB shared L2 Cache
667MHz frontside bus
1GB (single SO-DIMM) 667MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300)
100GB 5400rpm Serial ATA hard drive
Slot-load SuperDrive (DVD±RW/CD-RW)
ATI Mobility Radeon X1600 with 256MB GDDR3 memory
iLife 06
2 lata temu. Robilem juz wtedy zdjecia Canonem 5D ;-)
MBA ma o wiele szybszy procesor, szybszy bus, wiecej RAM-u...
PS, ktory nie wykorzystuje karty graficznej bedzie chodzil na tym
"gadzecie" szybciej niz na topowym MBP 2 lata temu...
Jak dla mnie, to calkiem niezle jak na gadzet.
Brak portow i bezprzewodowosc absolutnie pasuje do tego
komputera. W moim MBP kabla ethernet nie uzylem nigdy, ostatni
raz jakis dysk wlozylem do niego z rok temu... Jeden USB akurat
wystarczy na zewnetrzny dysk przenosny...
Dla mnie już wszystko jasne: ThinkPad X300 (http://forum.notebookreview.com/showthread.php?p=2892632)!
Yippee ki yay - MBA! :twisted: :twisted:
Dla mnie już wszystko jasne: ThinkPad X300 (http://forum.notebookreview.com/showthread.php?p=2892632)!
Yippee ki yay - MBA! :twisted: :twisted:
Teraz już kwestia doboru systemu - kto jaki woli.... Ale fakt to fakt, 3 porty USB, santa rosa 2.0 przemawia na dodatkowy plus za lenovo.
Ciekawy mają slogan o MBA - "There's something in the air" co w wolnym tłumaczeniu "coś wisi w powietrzu" ;)
Robert_Ploch
20-01-2008, 15:05
A po co bawić się*na Touchpadzie ? Skoro jest np. Wirelles Mighty Mouse ? :D
no to przeciez mowie, ze musisz byc bardzo bezprzewodowy: mysz, siec etc... jest to droga zabawka moim zdaniem :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
snowboarder... czemu porownujesz MBP sprzed 2 lat?
ta dyskusja jest rownie dobra, jak o wyzszosci wielkanocy nad bozym narodzeniem :)
powtorze: dla mnie to drogi gadzet i nic wiecej
Pierwsze testy: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4228
Bateria jednak nie "na piątkę"...
Jak widać nie tylko bateria nie na piątke... w zasadzie poza designem nic nie na piątkę
ThinkPad X300 (artykuł prezentuje legendę laptopa, którego jeszcze nie ma...)
http://www.businessweek.com/magazine/content/08_08/b4072042350389.htm?chan=magazine+channel_top+stori es
Swoją drogą, trudno będzie się mu oprzeć kiedy już stanieją SSD...