Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy MacBook Air - pytanie o dysk

snowboarder
17-01-2008, 19:12
Jak pewnie niektorzy wiedza, Apple wypuscil nowy gadzet -
wyjatkowo cienki laptop: http://www.apple.com/macbookair/
W wersji podstawowej udalo im sie tam tylko zmiescic dysk z iPoda -
1.8" 80GB 4200 rpm. Czy taki dysk w ogole nada sie
by uzywac PS? Nie mowie o intensywnym uzywaniu, ale powiedzmy
zgrubna obrobka zdjec na wyjezdzie. Chodzi mi o swap i o ciagle
krecenie takim malym dyskiem przez pare godzin.
Niby jest w MBA 2GB RAM-u wiec moze CS3 nie swapowalby non-stop,
ale pewnie nadal uzywalby ten maly dyszczek dosc intensywnie...
Co myslicie? Pozostale opcje MBA sa moim zdaniem swietne na taki
wlasnie wyjazdowy komputerek, niezly i spory ekran, choc glossy,
niezly procesor no i jest naprawde lekki.

Jest mozliwosc wstawienia SSD, ale za 64GB compact flash dysk
Apple chce $1000 wiecej...

Bahrd
17-01-2008, 19:21
Co myslicie? Pozostale opcje MBA sa moim zdaniem swietne na taki
wlasnie wyjazdowy komputerek, niezly i spory ekran, choc glossy,
niezly procesor no i jest naprawde lekki.

Jest mozliwosc wstawienia SSD, ale za 64GB compact flash dysk
Apple chce $1000 wiecej...

Myślę, że poczekałbym - po pierwszych ochach i achach nad niekwestionowaną urodą przychodzą do głowy myśli bardziej racjonalne.
Kwestionuje się np. podany czas życia na baterii, wytrzymałość w podróży - na pierwsze opinie 'hands-on' pewnie nie przyjdzie długo czekać.

A SSD stosunkowo niedrogie - tyle, że ich ceny będą dalej lecieć w tym roku...

snowboarder
17-01-2008, 19:26
Masz absolutna racje. Dojda do tego prawdopodobnie problemy
z grzaniem sie, ciekawe czy w ogole da sie to trzymac na kolanach...
SSD z pewnoscia beda taniec, dlatego kupno 64GB za $1K
to kompletnie wyrzucone pieniadze. Wlasnie dlatego ciekawi mnie co sadzicie
o 1.8" 4200 dysku i uzywaniu na nim swapujacego PS...

Bahrd
17-01-2008, 19:29
Nowe małe HP mają taki sam dysk: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3905
Ale jak to się przekłada na PS, to nie wiem.

obserwator
17-01-2008, 19:40
Ludzie wyluzujcie... dopiero wyszedł ten mac... Ale po pierwsze... Następuje trendowy podział na dwie linie w notebookach na świecie:
- pierwsza - notebooki ultralekkie i tablety... Aby "zawsze być" online, mieć go przy sobie i go prawie nie czuć...Internet, office itp.., długi czas pracy na baterii - wszystko kosztem wydajności... i inne bzdety...
- druga - notebooki o wielkiej mocy - odwrotność proporcjonalna :) tych pierwszych...

Tak więc snowborder - Ty jesteś "blisko koryta" i raczej pierwszy go kupisz :)
I nam opiszesz co się nie da, a co da się pomimo wszystko.
Choć ja osobiście mam luz (aperture będą musieli przeprogramować;) ) i jak na razie na świecie prócz Steve'a nikt porządnie tej maszynki nie przetestował - a Ty tu wyjeżdżasz z takimi pytaniami ;)
Czas pokaże...

tmaciak
17-01-2008, 19:46
I pytanie, czy się martwisz o wydajność, czy o wytrzymałość?

Jeśli chodzi o wytrzymałość to MTBF dysków 1.8" nie odbiega od 2.5".

Jeśli chodzi o wydajność to... no cóż po 4200 obrotów to cudów nie ma co oczekiwać, ale tragedii też raczej nie odczujesz.

Tym niemniej z moich laptopowych doświadczeń wynika, że przy obróbce dużej ilości danych różnica pomiędzy dyskiem 4200 obrotów a 5400 obrotów jest wyczuwalna.

snowboarder
17-01-2008, 20:26
Jeśli chodzi o wytrzymałość to MTBF dysków 1.8" nie odbiega od 2.5".

o ta informacje mi wlasnie chodzilo. Dzieki.

Adam Kasprzak
17-01-2008, 20:47
nie czytałem poprzednich wypowiedzi, ale od razu gdy usłyszałem o nowym macbooku to pomyślałem "o nie, na pewno to nie będzie do zdjęć.."

Sam pracuję*od 1,5 roku na macbooku (CD 2GHz), tylko, że dysk wymienilem i dowaliłem 2GB ramu. Powiem krótko - wolno jest... szczególnie przy dużych plikach... Jak do obróbki to imac lub macpro.

minek
17-01-2008, 23:54
Jak pewnie niektorzy wiedza, Apple wypuscil nowy gadzet -
wyjatkowo cienki laptop
(...)
Co myslicie?

Co myślę?
Otóż ma dwie wady:
Po pierwsze - jest to cienki komputer.
Po drugie (co wynika z pierwszego) pewnie łatwo go złamać, nawet przypadkiem (-:

MSPANC (-:

esteper
18-01-2008, 00:05
Myślę że ten dysk nie będzie wielką przeszkodą przy ogólnej obróbce zdjęć, myślę że 2GB RAMu ratuje sytuację.
A co do budowy, aluminium to nie kartka papieru więc podróże spokojnie powinien wytrzymać, głowy nie dam sobie uciąć, bo nie miałem okazji testować tego cudeńka, ale skoro plastikowy MB wytrzymuje i nie pęka to tym bardziej aluminiowy MBA wytrzyma.

Adam Kasprzak
18-01-2008, 00:19
A co do budowy, aluminium to nie kartka papieru więc podróże spokojnie powinien wytrzymać, głowy nie dam sobie uciąć, bo nie miałem okazji testować tego cudeńka, ale skoro plastikowy MB wytrzymuje i nie pęka to tym bardziej aluminiowy MBA wytrzyma.

Spróbuj wygjąć 2mm blaszkę*aluminium i porównaj to z 1cm plastikiem ;)
Ale raczej złamać się*nie złamie - przecież*mam bebechy....

Ale ogólnie zależy o jakiej obróbce mowimy?
Mowimy o kimś kto obrabia (suwaczki przy ew. wywoływaniu raw) 30 zdjęć*ze spaceru z Canona 30D?
Czy mówimy o kimś, kto przywozi 1500 Rawów z 5D(1Ds) o wielkości 13mb każdy i wszysto przepuszcza przez AdobeBridge, dodatkowo głęboko obrabiając w photoshopie na wartwach i na końcu zapisuje do 90mb Tiffa?

snowboarder
18-01-2008, 02:04
Oczywiscie, ze nie mowimy o MBA jako twoim podstawowym
komputerze do obrobki zdjec. Raczej o czyms, co wsuwasz do zewnetrznej
kieszeni torby fotograficznej i nawet nie czujesz, ze masz ze soba...
W hotelu przegrywasz zdjecia, przegladasz, otwierasz kilka RAW-ow,
zadne bajery... A ze przy okazji mozesz go w samolocie uzyc
i jest dwa razy lzejszy niz MacBook Pro to tez nie szkodzi...

Adam Kasprzak
18-01-2008, 09:02
Oczywiscie, ze nie mowimy o MBA jako twoim podstawowym
komputerze do obrobki zdjec. Raczej o czyms, co wsuwasz do zewnetrznej
kieszeni torby fotograficznej i nawet nie czujesz, ze masz ze soba...
W hotelu przegrywasz zdjecia, przegladasz, otwierasz kilka RAW-ow,
zadne bajery... A ze przy okazji mozesz go w samolocie uzyc
i jest dwa razy lzejszy niz MacBook Pro to tez nie szkodzi...

Do takich zastosowań mz idealny ;)

rene
18-01-2008, 11:07
Mi tam 3 cm i kilogram w jedną stronę różnicy nie robią, a cena jaką apple chce za to "cudo" - tak. Poza tym niezależnie od designu, presji otoczenia żeby być trendy i mieć maca, jedno wejście usb i brak cd kompletnie go dyskwalifikuje.

Co mi się podoba to touchpad, zdecydowanie dobre patenty

esteper
18-01-2008, 12:48
Mi tam 3 cm i kilogram w jedną stronę różnicy nie robią, a cena jaką apple chce za to "cudo" - tak. Poza tym niezależnie od designu, presji otoczenia żeby być trendy i mieć maca, jedno wejście usb i brak cd kompletnie go dyskwalifikuje.

Co mi się podoba to touchpad, zdecydowanie dobre patenty

Teraz mogę zacytować słowa z forum japca.
"Czyli MBA nie jest komputerem dla Ciebie" :D
Ja osobiście już nie pamiętam kiedy użyłem napędu optycznego, chyba tylko gdy instalowałem Aperture i Adobe.
Mysz mam na BT, drukarkę można sparować przez WiFi.
MBA ma być ultra lekkim laptopem, mobilnym (WiFi, BT 2.1) i takim jest.
Czy 1800$ dolarów to dużo ? W polskich warunkach nie jest to mało, jednak jeśli skusimy się na to maleństwo w USA, to cena jest na prawdę do przyjęcia i jest nawet niższa od stylowych lapków konkurencji :)

Bahrd
18-01-2008, 13:02
Ja osobiście już nie pamiętam kiedy użyłem napędu optycznego, chyba tylko gdy instalowałem Aperture i Adobe.
Mysz mam na BT, drukarkę można sparować przez WiFi.

Co do CD/DVD - zgoda - u nas, "pecetowców", to laptopy nawet system mają do instalacji na dysku ;)
Nie ma dużo drukarek z kartą sieciową na pokładzie (a atramentowych chyba jeszcze mniej), więc zwykle trzeba "żebrać o dostęp u stacjonarnych". Za to - jak się pojawi wreszcie Wireless-USB, to ten Air dostanie skrzydeł.

No i - ponieważ już dawno nie wybrzydzałem - to napiszę: nie dotykałem, ale nie podoba mi się klawiatura, :mrgreen:, nie ma czerwonego pipoka, :mrgreen:, nie ma sanek Ultrabay'a na drugi dysk wewnętrzny albo ekstra baterię, :mrgreen:.
A serio - PB G4 12'' pozostaje najpiękniejszym lapciakiem świata ;)

FStyl
18-01-2008, 13:23
Witam!
Wiele wypowiedzi na temat MBA zamieszczono pod tym linkiem:
http://appleblog.pl/macbook-air-opis

esteper
18-01-2008, 13:44
A serio - PB G4 12'' pozostaje najpiękniejszym lapciakiem świata ;)

MB Pro moim skromnym zdaniem, pomimo że posiadam MB (white)

Bahrd
18-01-2008, 13:55
MB Pro moim skromnym zdaniem, pomimo że posiadam MB (white)

No ale nie ma niestety MBP w tym rozmiarze...

Robert_Ploch
18-01-2008, 15:20
Ja mam macbooka (2GHz, 2GB ramu) i wedle mnie jest szybko... Moze dlatego, ze wczesniej obrabialem na PieCu... Ale wywolanie RAW i zapisanie go do TIFFA zajmuje chwilke, obrobka takiego TIFFA z kilkoma warstwami przebiega plynnie i szybko, nawet z CS3.

rene
18-01-2008, 16:48
Teraz mogę zacytować słowa z forum japca.
"Czyli MBA nie jest komputerem dla Ciebie" :D
Ja osobiście już nie pamiętam kiedy użyłem napędu optycznego

Mac zdecydowanie nie jest komputerem dla mnie, zwłaszcza gdy reklamuje mi go 45 latek w czarnym obcisłym puloverku :)

Natomiast ja napędu optycznego używam całkiem często, póki co ciężko o legalne oprogramowanie i muzykę na innym nośniku, oraz o dysk twardy który pomieści ilość fotografii zrobioną w ciągu roku przez średnio zaangażowanego fotoreportera-hobbystę.

Muszę się nauczyć żyć bez maka :)

Pozdrawiam

wojkij
18-01-2008, 17:08
czyli ps szybciej chodzi na macOSie niz xp?(przy identycznym procesorze)

Bahrd
18-01-2008, 17:19
Mac zdecydowanie nie jest komputerem dla mnie, zwłaszcza gdy reklamuje mi go 45 latek w czarnym obcisłym puloverku :)

Ja nieodmiennie w takich przypadkach polecam wybrać się na Sun Developers Days - tam to dopiero odchodzi młócka psychologiczna: goście od Javy zwą się ewangelistami i zanim zaczną mówić zalega ciemność, cisza, potem punktowy reflektor na głowę i ramiona, gość podnosi ręce - jak nie przymierzając Mojżesz na górze Horeb... "kreszczendo i klajmaks" normalnie ;)

Ale skoro to działa dobrze na sprzedaż... - to trudno się obrażać ;)

PS
I tak dobrze, że Jobs nie ma wersji z zameczkiem ;)

esteper
18-01-2008, 18:06
czyli ps szybciej chodzi na macOSie niz xp?(przy identycznym procesorze)

OS X inaczej zarządza pamięcią RAM niż Windows, bardziej oszczędnie, no i to się*przekłada na szybszą pracę.

Jobs owszem czarny pulowerek, ale widzisz Macówki są inne, to i Jobs inaczej się prezentuje przed "publiką".
Poza tym czy to ważne jak on się ubiera ? Dla mnie ważne jest to, jakie produkty od jego firmy wychodzą.

Do backupu to powstało Time Capsule, które działa po WiFi i może służyć jako back-up albo dysk zewnętrzny, więc duże ilości zdjęć to też nie problem.
A jak się uprzeć to w ofercie Apple razem z MB Air pojawił się*zewnętrzny napęd optyczny (USB).

rene
18-01-2008, 18:24
Do backupu to powstało Time Capsule, które działa po WiFi i może służyć jako back-up albo dysk zewnętrzny, więc duże ilości zdjęć to też nie problem.
A jak się uprzeć to w ofercie Apple razem z MB Air pojawił się*zewnętrzny napęd optyczny (USB).

Ok, tylko w tym momencie to się przekłada na dodatkowe $$$, ale co najważniejsze - w tym momencie cała idea lekkiego, przenośnego air macbooka idzie w p****, bo zamiast po ludzku wypalić płytkę w laptopie, mam na sznurku dodatkowe pudełko w postaci napędu. Mało to poręczne, a chyba taka była idea tego cudu.

Ale jak już ustaliliśmy, mac nie jest komputerem dla mnie ;)

esteper
18-01-2008, 18:29
Ale chyba przy jednej akcji fotoreportersko-hobbystycznej nie robisz dajmy na to 60GB zdjęć ?
Napęd leży sobie w domku i jak jest potrzebny to wtedy się*wypala zdjęcia na płytach.
Z resztą mniejsza o większość - nie do wszystkich jest kierowany MBA :D

Adam Kasprzak
18-01-2008, 19:01
marudzicie :P
Apple ma teraz w odercie 3 latopy. Jeszcze za mało?
To chyba taka pozostałość po budowaniu sobie PCta. Każdy chciałby zbudować swój, wybrać obudowę i wiatraczki....

to jest zupełnie inna filozofia...

esteper
18-01-2008, 19:26
Ja nie marudzę, ja wiem jaki jest target dla każdego lapka i dla każdego kompa od ugryzionego japca, więc staram się to podkreślić :)

Malin
18-01-2008, 20:25
Poza tym laptop nie jest dostępny w Polsce i w najbliższym miesiącu sie to nie zmieni, a wy stałe ''za" i ''przeciw'' nie znając nic więcej o MBA ....

rene
18-01-2008, 20:45
Poza tym laptop nie jest dostępny w Polsce i w najbliższym miesiącu sie to nie zmieni, a wy stałe ''za" i ''przeciw'' nie znając nic więcej o MBA ....

I właśnie po to powstają prezentacje aby przybliżyć potencjalnemu klientowi zalety nowego produktu. Oczekujesz że najpierw muszę go kupić żeby się o nim wypowiedzieć? Czy argument w stylu "zrób lepszy jak jesteś taki mądry"?

kadr.org.pl
18-01-2008, 22:14
O mamo... ilu uczestników dyskusji, tyle poglądów na to czy MBA cacy czy MBA bee, a tak na prawdę to 3 linia notebooków spod znaku jabłuszka (więc jest w czym wybierać) - pod tytułem nie chcesz nie kupuj, kup inny, a jak Ci się*nie podoba, to świat PeCe jest u Twych stóp i tam masz miliony konfiguracji...
Nigdy nie będzie idealnej maszyny dla Wszystkich - to chore :)
Pozdrawiam

Bahrd
18-01-2008, 22:27
O mamo... ilu uczestników dyskusji, tyle poglądów na to czy MBA cacy czy MBA bee, a tak na prawdę to 3 linia notebooków spod znaku jabłuszka (więc jest w czym wybierać) - pod tytułem nie chcesz nie kupuj, kup inny, a jak Ci się*nie podoba, to świat PeCe jest u Twych stóp i tam masz miliony konfiguracji...
Nigdy nie będzie idealnej maszyny dla Wszystkich - to chore :)
Pozdrawiam

O tato... Jak ktoś mimo "aż" trzech linii nie znalazł się "w targecie", to musi mieć gdzie się wyżalić, nie? ;)

Robert_Ploch
19-01-2008, 00:32
ale na tym MB Air moga sie przejechac... Jaki sens kupowac to to za 1800 dolkow, jak dokladasz jeszcze 200 i masz porzadnego MB Pro, z wiekszym LCD, dyskiem, szybszym procem, lepsza grafika na ktora pociagniesz tez final cut'a etc... ze niby troche mniejszy i lzejszy... przeciez to nie jest roznica miedzy 20 kg a 5 kg :)
zanim poznalem ceny, to stwierdzilem, ze moglbym za MBA dac gora 700 dolkow :)

mor_feusz
19-01-2008, 01:08
Nie no panowie nie tak do konca. Sam uzywam "mobilnych" lapciakow - 11-13". Tutaj nie chodzi o taka roznice ze doloze 200 i mam super wypas.
Moim zdaniem super ten MBA. Chodzi o to ze jest to to przeznaczone dla uzytkownikow biznesowych lub bardzo mobilnych. Ladujesz baterie, idzieszz i wiesz ze pare godzin bedzie ci to dzialalo, podlaczysz sie do sieci, odbierzesz maile, poprawisz prezentacje - wymienisz sie arkuszmi - w FOTO przypadki - podlaczysz aparat - zrzucisz zdjecia, zaimportujesz - pokazesz wgladowke klientowi, tudziesz 1wsza selekcja - potem do domu i spokoj.
Bardzo mi sie podoba MBA i moim zdaniem wlasnie takiego czegos brakowalo w ofrecie jabluszek. Szkoda ze SSD takie drogie.

esteper
19-01-2008, 01:20
Trzeba mieć nadzieję że ceny dysków SSD polecą*w dól, to wtedy znów masa troszku poleci w dół, oraz podatność na uszkodzenia mechaniczne się*zmniejszy :)

mor_feusz
19-01-2008, 01:39
...................
1.8" 80GB 4200 rpm. Czy taki dysk w ogole nada sie
by uzywac PS? Nie mowie o intensywnym uzywaniu, ale powiedzmy
zgrubna obrobka zdjec na wyjezdzie. Chodzi mi o swap i o ciagle
krecenie takim malym dyskiem przez pare godzin.
.........................

Powiem Ci tak
Dell Lattitude (12.1" ekran, Pentium M 1.83GHz, 2GB Ram i 60GB/4200RPM) z zainstalowanym PS SC3 trial jakos smiga (Windows XP) - rawy wywoluje (skonczyl mi sie trial na lightrooma a glownego mamna swoim laptopie) i nie jest tak zle - w tym tygodniu wymienie na WD Scorpio 80GB 54000 RPM (poniewaz mam i lezy na polce i sie kurzy) i bedzie lepiej.
Da sie pracowac - dysk pracuje i jakos nie jest zle z cieplem - aczkolwiek da sie go czuc.
Niestety tez nie mam CD/DVD - jest dolaczony dodatkowy na USB (zeby bylo smieszniej specjalne usb z dodatkowym wejsciem) i powiem tak - podlaczamjak cos trzeba z CD/DVD uruchomic. Poniewaz nie lubie oryginalnie napagowanego go**em systemu (Dell jest mistrzem pakowania go**a) tak wiec podlaczylem raz podczas instalowania swiezej kopii systemu i potem nic. Obraz przez siec (musialem podlaczyc kabelek poniewaz Acronis dziala w sieci bezprzewodowej) i to w sumie koniec. Jesli cos potrzeba to sobie udostepniam a mam w domu NAS tak wiec wszystko po sieci - zreszta jak cos potrzeba (jakis trial czy cokolwiek) zawsze mam dostep do sieci/internetu. No i jeszcze raz cos na szybko wypalilem jakis 1 CD ze zdjeciami i to koniec - mam male (z dyskami 2.5") dyski USB i to w sumie co potrzeba. Gdyby nie koniecznosc "initial system rebuild" to wogole bym go nie potrzebowal.
Nie ma sie czym przejmowac - SSD jest kuszace tylko kurcze te 800funciakow czy 1000+$ to troche duzo jak na dzien dzisiejszy
Jesli chcesz to podzuc mi RAWa i powiedz dokladnie co mam z tym zrobic a ja powiem Ci ile czasu mi to zajmuje na powyzszej konfiguracji.

snowboarder
19-01-2008, 02:41
Dzieki wielkie za oferte pomocy!
Ja mam aktualnie MBP 15" i szczerze, prawie nigdzie nie chce mi sie go brac.
A na wyjazd fotograficzny to w ogole to odpada. Zrzucam zdjecia z kart
na przenosny dysk i to jest w zasadzie moja jedyna kopia. Troche mnie
to zwykle meczy, bo gdyby ten dysk szlag trafil, to moje zdjecia tez...
Zwykly MacBook wazy prawie identycznie tyle ile MBP. I jest gruby.
Tak cienki laptop jak MBA mozna po prostu wszedzie wsunac,
nie wymaga to specjalnej torby/plecaka ze specjalna przegroda na laptop.
W wypadku plecaka/torby fotograficznej specjalna przegroda na laptop
robi z czegos takiego juz spory bagaz. Z drugiej strony ograniczenia
bagazy podrecznych w samolocie i generalnie zaczyna sie decyzja -
laptop czy dodatkowy obiektyw lub dwa.
A posiadanie laptopa na wyjezdzie ma swoje zalety - chocby wstepny
przeglad/wybor/kasownie, mozliwosc prawdziwej oceny jakosci,
bedac nadal gdzies tam mozna od biedy dane zdjecie powtorzyc itd...
Jeden port USB absolutnie wystarcza do wgrania zdjec.
Jednoczesnie zdjecia bylyby na moim przenosnym dysku i na laptopie,
a to juz daje poczucie bezpieczenstwa...
I szczerze zgadzam sie z Apple'm, ze MBA bedac wiekszym ale o wiele
cienszym jest duzo bardziej przenosny niz np 12" PB G4. Poza tym ma
calkiem normalny ekran, choc szkoda, ze glossy.
Zobaczymy jakiego rodzaju wpadki sie zdarza z nim. To totalnie nowa
konstrukcja, kto wie, co zacznie sie grzac, palic, wybuchac...
Ale jako koncept, tego typu laptop wydaje mi sie calkiem uzyteczny
w "podrozy fotograficznej".
Ciekawi mnie, ktory to konkretnie dysk jest. Toshiba robie dyski
do iPod'ow, ale te sa 80GB 3600 rpm, wiec to chyba nie to...

tmaciak
19-01-2008, 09:33
Toshiba robie dyski
do iPod'ow, ale te sa 80GB 3600 rpm, wiec to chyba nie to...

Toshiba robi całkiem sporo dysków 1.8": http://sdd.toshiba.com/main.aspx?Path=HardDrivesOpticalDrives/1.8-inchHardDiskDrives.

mor_feusz
19-01-2008, 12:37
A posiadanie laptopa na wyjezdzie ma swoje zalety - chocby wstepny
przeglad/wybor/kasownie, mozliwosc prawdziwej oceny jakosci,
bedac nadal gdzies tam mozna od biedy dane zdjecie powtorzyc itd...
Jeden port USB absolutnie wystarcza do wgrania zdjec.
Jednoczesnie zdjecia bylyby na moim przenosnym dysku i na laptopie,
a to juz daje poczucie bezpieczenstwa...

Ten maly laptop wazy nieco ponad 1Kg (nie mam tak dokladnej wagi). Wielka zaleta (moim zdaniem) to ze nie trzeba miec super hiper torby na aparat/laptop. Bierzesz z soba, zrzucasz zdjecia na databank, idziesz do hotelu z databanka na laptopa wstepna selekcja (czyli u mnie jak zwykle kasowanie 1000000000 ujec tego samego - wybor wzglednie najlepszych :)). Jest wygoda jak cholera, no i czas pracy (baterie) w porownaniu z innymi laptopami o niebo lepszy. Wlaczasz, podlaczasz, selekcjonujesz, kopiujesz i jest spoko. O baterie sie nie martwisz. Wazy tyle co 2x 24-105 tak wiec jak jest w "normalym" plecaku to jak kilka buteleczek picia - rowno rozlozony - nic nie uwiera w plecy. Jedyny mankament to to, ze w pelnym sloncu niewiele widac (ale to extremalne warunki np. lato - hiszpania - pelne slonce - nie ma sily).

Zobaczymy jakiego rodzaju wpadki sie zdarza z nim. To totalnie nowa konstrukcja, kto wie, co zacznie sie grzac, palic, wybuchac...

E........ moim zdaniem tak zle nie bedzie

Ale jako koncept, tego typu laptop wydaje mi sie calkiem uzyteczny
w "podrozy fotograficznej".

Jak najbardziej. Sprawdzone i polecone. Ja mysle o sobie ale zonie sie spodobal (nawet bardzo) i te reklamowki na www.apple.com. Nie mam czasu zeby pojsc do (jak ja to nazywam) iPod'owni i dotknac ot cudo - zreszta jak mniemam na poczatku "nie bede sie w stanie dopchac". Moze w tygodniu pojde to dam znac

snowboarder
19-01-2008, 18:25
Dzieki zdjeciom na appleinsider.com widac, ze dysk to 5mm Samsung:

http://www.samsung.com/global/business/hdd/productmodel.do?group=72&type=60&subtype=68&model_cd=306&ppmi=1160#

wydaje sie nieco szybszy niz Toshiba i ma 2x wieksza wytrzymalosc
(przynajmniej tak podaje Samsung)...

Robert_Ploch
19-01-2008, 18:35
do MBA musisz byc bardzo "bezprzewodowy" ;) jeden port USB... podlaczysz aparat i baw sie touchpadem... nie dla mnie :) nie przekonuje mnie tez twierdzenie, ze do MBA nie trzeba torby na lapciaka... zwyklego MB tez wsuniesz gdzie chcesz, ale po kilku takich transportach bedzie wygladal jak kupa zlomu :)
wiadomo, ze kazdy ma swoja racje i nie chce sie tu z nikim spierac o wyzszosci MBA nad MB lub MBPro, mi chodzi tylko o to, ze jest to tylko dorgi gadzet, ktorego ja bym na bank nie kupil...
amen :)

esteper
19-01-2008, 18:43
do MBA musisz byc bardzo "bezprzewodowy" ;) jeden port USB... podlaczysz aparat i baw sie touchpadem...

A po co bawić się*na Touchpadzie ? Skoro jest np. Wirelles Mighty Mouse ? :D

tmaciak
19-01-2008, 18:46
ma 2x wieksza wytrzymalosc
(przynajmniej tak podaje Samsung)...

Samsung podaje ilość cykli parkowania głowicy, a Toshiba czas pracy, więc nie za bardzo to można wprost porównywać ;) ale tak czy inaczej, raczej wytrzymałość dysku nie powinna być wielkim problemem.

Bahrd
19-01-2008, 18:57
Samsung podaje ilość cykli parkowania głowicy, a Toshiba czas pracy, więc nie za bardzo to można wprost porównywać ;) ale tak czy inaczej, raczej wytrzymałość dysku nie powinna być wielkim problemem.

Samego dysku? - nie powinna... ;)
Zastanawiam się jednak, czy problem chłodzenia przy cięższej pracy nie będzie tutaj bardziej istotny niż cała reszta?
Żeberek nie widać, o wiatrakach w MB* od dawna ani słychu... a w takiej CA to bywa chyba ciepło i bez pracy.

esteper
19-01-2008, 19:04
Na zdjęciach dolnej części MBA widać*otwory wentylacyjne, poza tym pewnie będzie tak jak w MB, czyli część ciepła wydostaje się*przez klawiaturę.

tmaciak
19-01-2008, 19:06
Samego dysku? - nie powinna... ;)
Zastanawiam się jednak, czy problem chłodzenia przy cięższej pracy nie będzie tutaj bardziej istotny niż cała reszta?
Żeberek nie widać, o wiatrakach w MB* od dawna ani słychu... a w takiej CA to bywa chyba ciepło i bez pracy.

Czas pokaże... ja nie kupuję, to się nie przejmuję :D

Bahrd
19-01-2008, 19:08
Czas pokaże... ja nie kupuję, to się nie przejmuję :D

Ja też nie - ale jak zwykle kibicuję inżynierom! ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Na zdjęciach dolnej części MBA widać*otwory wentylacyjne, poza tym pewnie będzie tak jak w MB, czyli część ciepła wydostaje się*przez klawiaturę.

Niby tak, ale MBA unosi się tylko w reklamach, a w realu będzie jednak musiał dotykać stołu, kolan, koca, dywanu, etc...

"Kto nie dotknął ziemi ni razu,
Ten nigdy nie może być w niebie."

;)

esteper
19-01-2008, 19:41
Ojj tam :p W MacBook'u przy otwartej "klapie" otwory wentylacyjne też są*zakryte, tak więc myślę że i MBA nie będzie miał problemów :)
Przekonamy się pewnie już niedługo.

zby
19-01-2008, 20:00
no.ale po co zeberka skoro bedzie oddawal cieplo calym soba, jak MBP. w lecie to masakra jest, ale w zimie - nie powiem - calkiem mily sposob ogrzania dloni :)

Bahrd
19-01-2008, 20:09
no.ale po co zeberka skoro bedzie oddawal cieplo calym soba, jak MBP. w lecie to masakra jest, ale w zimie - nie powiem - calkiem mily sposob ogrzania dloni :)

Żeberka właśnie po to, żeby bez wiatraka mógł oddać więcej ciepła (więcej żeberek - większa powierzchnia - więcej ciepła dla nas)!
Co do ogrzewania zimą - dmuchawy były w PRL szczytem marzeń - a słoneczka prawie u każdego... ;)

zby
19-01-2008, 21:13
a moze on nie bedzie grzal?:> no w sumie to przeciez tylko luksusowy notatnik:>

snowboarder
19-01-2008, 21:18
mi chodzi tylko o to, ze jest to tylko drogi gadzet...

A moze spojrzec na to z odrobine innej perspektywy...
10 stycznia 2006 Apple pokazal nowy model MBP w dwoch wersjach:

1.67 Core Duo - $1999
Ships: February
15.4-inch TFT display with 1440x900 resolution
1.67GHz Intel Core Duo processor with 2MB shared L2 Cache
667MHz frontside bus
512MB (single SO-DIMM) 667MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300)
80GB 5400rpm Serial ATA hard drive
Slot-load SuperDrive (DVD±RW/CD-RW)
ATI Mobility Radeon X1600 with 128MB GDDR3 memory
iLife 06

1.83 Core Duo - $2499
Ships: February
15.4-inch TFT display with 1440x900 resolution
1.83GHz Intel Core Duo processor with 2MB shared L2 Cache
667MHz frontside bus
1GB (single SO-DIMM) 667MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300)
100GB 5400rpm Serial ATA hard drive
Slot-load SuperDrive (DVD±RW/CD-RW)
ATI Mobility Radeon X1600 with 256MB GDDR3 memory
iLife 06

2 lata temu. Robilem juz wtedy zdjecia Canonem 5D ;-)
MBA ma o wiele szybszy procesor, szybszy bus, wiecej RAM-u...
PS, ktory nie wykorzystuje karty graficznej bedzie chodzil na tym
"gadzecie" szybciej niz na topowym MBP 2 lata temu...
Jak dla mnie, to calkiem niezle jak na gadzet.
Brak portow i bezprzewodowosc absolutnie pasuje do tego
komputera. W moim MBP kabla ethernet nie uzylem nigdy, ostatni
raz jakis dysk wlozylem do niego z rok temu... Jeden USB akurat
wystarczy na zewnetrzny dysk przenosny...

Bahrd
20-01-2008, 11:32
Dla mnie już wszystko jasne: ThinkPad X300 (http://forum.notebookreview.com/showthread.php?p=2892632)!

Yippee ki yay - MBA! :twisted: :twisted:

Malin
20-01-2008, 12:37
Dla mnie już wszystko jasne: ThinkPad X300 (http://forum.notebookreview.com/showthread.php?p=2892632)!

Yippee ki yay - MBA! :twisted: :twisted:

Teraz już kwestia doboru systemu - kto jaki woli.... Ale fakt to fakt, 3 porty USB, santa rosa 2.0 przemawia na dodatkowy plus za lenovo.
Ciekawy mają slogan o MBA - "There's something in the air" co w wolnym tłumaczeniu "coś wisi w powietrzu" ;)

Robert_Ploch
20-01-2008, 15:05
A po co bawić się*na Touchpadzie ? Skoro jest np. Wirelles Mighty Mouse ? :D

no to przeciez mowie, ze musisz byc bardzo bezprzewodowy: mysz, siec etc... jest to droga zabawka moim zdaniem :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
snowboarder... czemu porownujesz MBP sprzed 2 lat?
ta dyskusja jest rownie dobra, jak o wyzszosci wielkanocy nad bozym narodzeniem :)
powtorze: dla mnie to drogi gadzet i nic wiecej

Bahrd
31-01-2008, 23:59
Pierwsze testy: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4228
Bateria jednak nie "na piątkę"...

rene
01-02-2008, 00:26
Jak widać nie tylko bateria nie na piątke... w zasadzie poza designem nic nie na piątkę

Bahrd
15-02-2008, 17:01
ThinkPad X300 (artykuł prezentuje legendę laptopa, którego jeszcze nie ma...)
http://www.businessweek.com/magazine/content/08_08/b4072042350389.htm?chan=magazine+channel_top+stori es
Swoją drogą, trudno będzie się mu oprzeć kiedy już stanieją SSD...