Zobacz pełną wersję : pomocy w odszumieniu
witam wszystkich co sadzicie o szumach tego zdjecia i jak mozna by je usunac. niestety narazie jestem noga w tym i potrzebuje pomocy. Dzieki
mattnick
16-01-2008, 00:33
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/4733/1filterednu4.jpg)
a jakiego programu uzywarz? i czy mozna to zrobic troche mniej plastikowe?
dzieki
Ja polecam Noise Ninja do odszumiania. Po prostu działa.
Jacek Deka
16-01-2008, 15:43
Lepsze efekty uzyskuję korzystając z Neat Image (w porównaniu do Noise Ninja) lub po prostu rozmyciem gausowskim
DoMiNiQuE
16-01-2008, 15:46
Ja tam na tym pierwszym zdjeciu zadnego szumu nie widze. Nie wiem co Wy chcecie odszymiac.
tak jak Dominique nie widze tam zadnych szumow - chyba bardziej fota jest nie ostra niz zaszumiona
MalFunkTion
16-01-2008, 17:44
są pionowe pasy szumów, wyrażnie widoczne, najlepiej widac je na spodniach koszykarki
Ściągnij Neat Image i wybierz opcję odszumiania z wyostrzaniem.
są pionowe pasy szumów, wyrażnie widoczne, najlepiej widac je na spodniach koszykarki
moze ma sztruksy? ;) bo ja tez nic nie widze, a swiatla mi sie gasic nie chce :)
michalab
17-01-2008, 00:10
Jakiś tam szum jest, ale mnie prawdę mówiąc nie przeszkadza, na oryginalnym zdjęciu widać, że to Street Ball, a to odszumione to wygląda ma reklamę proszku do prania.
Zobaczcie co się stało z ręką, która trzyma piłkę
Tego zdjęcia nie ma po co odszumiać, no i podobnie jak michalab - zauważam co dzieje się z reką po odszumieniu. Szum w oryginale jest minimalny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Lepsze efekty uzyskuję korzystając z Neat Image (w porównaniu do Noise Ninja) lub po prostu rozmyciem gausowskim
Neat nie używałem, ale co do gaussa to niby jak możesz uzyskać lepsze efekty, skoro rozmycie czy to w domenie koloru czy luminancji kaszani detale?
Jacek Deka
20-01-2008, 20:03
Neat nie używałem, ale co do gaussa to niby jak możesz uzyskać lepsze efekty, skoro rozmycie czy to w domenie koloru czy luminancji kaszani detale?
Przecież Neat Image i Noise Ninja korzystają z podobnych algorytmów, które posiada PS, tyle, że Gausian Blur trzeba używać umiejętnie i najlepiej na maskach, a wtedy mniej kaszani niż te drogie pluginy.
Przecież Neat Image i Noise Ninja korzystają z podobnych algorytmów, które posiada PS, tyle, że Gausian Blur trzeba używać umiejętnie i najlepiej na maskach, a wtedy mniej kaszani niż te drogie pluginy.
Hm... ale powiedz mi, jak odszumisz np. czarnobiałe zdjęcie trawy przy użyciu gaussa? :P
michalab
22-01-2008, 13:16
Hm... ale powiedz mi, jak odszumisz np. czarnobiałe zdjęcie trawy przy użyciu gaussa? :P
Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.
Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.
Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.
Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.
Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania :shock:
Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.
michalab
23-01-2008, 19:16
Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania :shock:
Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.
Włosów i tkanin nawet nie próbowałem odszumiać jakoś nie miałem potrzeby, może kiedyś spróbuję. Rzadko odszumiam, bo rzadko widzę potrzebę więc ilość roboty mnie nie przeraża, a efekty nie do porównania z tymi co plugin daje.
A zgodziłbyś się na testy? :)
michalab
26-01-2008, 21:21
Spróbujmy, ale jutro wyjeżdżam wracam w piątek potem urodziny córki. Więc czas żeby siąść będę miał dopiero od 4 lutego. Może być? Na początek możemy wybrać po jednym zdjęciu.
Ernest_DLRS
13-02-2008, 18:00
Rzeczywiście, zdjęcie tragicznej jakości. Jak ktoś tego nie widzi to znaczy że ma "świetny" monitor :lol:
Przemek Białek
19-02-2008, 13:01
Rzeczywiście, zdjęcie tragicznej jakości. Jak ktoś tego nie widzi to znaczy że ma "świetny" monitor :lol:
szumy bardzo widoczne na całej postaci koszykarki - poprzednik dobrze stwierdził:)
do odszumiania polecam Noiseware professional - ma lepszą matrycę odszumiania
a fotki nie są tak rozmazane jak np w Noise Ninja