Zobacz pełną wersję : Jak to jest zrobione
In-victus
15-01-2008, 16:33
Witam
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to umieścić ale to chyba nie jest złe miejsca.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak uzyskać efekt podobny do tego z czarno-białych zdjęć z tej strony
http://www.kalina-studio.com/index.php?go=zdjecia&lang=pl
głównie plener(przed salonem diora,panna mloda na barze).Czy to filtr żółty?
Pozdrawiam
Czy to filtr żółty?
Bardziej żółtozielony, ale bez wiedzy na temat oświetlenia kadru, koloru światła i rodzaju materiału (choć wątpię, by to była fotografia analogowa) - nie mogę jednoznacznie stwierdzić.
Kalina nie robi analogiem... może mieszanie kanałów...??
to nie takie proste. dobra konwersja to mozolna praca najpierw z raw, a pozniej dopieszczenie w PS. widziałem kalinę w akcji - to niesamowita arstystka i cierpliwy pracuś. tak zasuwa tabletem, że nie nadążałem notowac w pamięci konkretnych etapów.
Oj tam, habakuk, juz nie sciemniaj!
Przeca widzialam jak nagrywales wszystko na komorke ukradkiem!!
Oj tam, habakuk, juz nie sciemniaj!
Przeca widzialam jak nagrywales wszystko na komorke ukradkiem!!
ale na 34 minucie skończyła mi sie pamięć :mrgreen:
ladna tonalnosc portretow BW to filtr zoltozielony albo zielony. ktory z powodzeniem mozna zrobic w cyfrze czy to Picture Stylem, czy w edycji RAW-a.
ale na 34 minucie skończyła mi sie pamięć :mrgreen:
No! I wtedy przeciez wlasnie wlaczyles nagrywanie na komorce :mrgreen:
to nie takie proste. dobra konwersja to mozolna praca najpierw z raw, a pozniej dopieszczenie w PS. widziałem kalinę w akcji - to niesamowita arstystka i cierpliwy pracuś. tak zasuwa tabletem, że nie nadążałem notowac w pamięci konkretnych etapów.
podpisuje sie pod tym! ;) na szczescie ja Kaline mam blisko i jak cos zapomne to lece i notuje na nowo :mrgreen:
No dobra, koniec juz tego TWA :mrgreen:
Jak zdjecia sa wolane - dobrze habakuk prawi: zabawa w rawem w ACRze. Nie tylko suwak desaturacji, ale wszystkie ida w ruch.
Czasem, by nie gubic szczegolow w swiatlach (suknia!!) i cieniach lacze kilka roznych wywolan tego samego rawa, czyli HandMadeHDR :D
In-victus
16-01-2008, 09:56
Wielkie dzięki,będę się bawić :)
I wyrazy uznania Kalina.
Wielkie dzięki,będę się bawić :)
I wyrazy uznania Kalina.
Dzieki :)
Owocnych zabaw! ;-)
Dzieki :)
Owocnych zabaw! ;-)
I tak powstaje złoty papier toaletowy.
Signum temporis.
Powodzenia
ja z kolei byłem u habakuka ino komórki zapomnialem...:(
Widze taka mala slubna mafia(gtw!) tu na forum wyrosla:p
No no, ale kalina sama jedyna w tym trójkącie
Zdjecią są po prostu the best! :)
energia_ki
20-01-2008, 20:54
Czasem, by nie gubic szczegolow w swiatlach (suknia!!) i cieniach lacze kilka roznych wywolan tego samego rawa, czyli HandMadeHDR :D
Kalino, najciekawsze jest to, że Ty stosunkowo od niedawna robisz w RAWach[jak pamiętam z jednego z Twoich postów], przedtem były JPGi, a suknie i tak nie są poprzepalane, a zdjęcia rewelacyjne
nie wiem, jak Ty to robisz
przyznaj sie, zawarłaś pakt z jakimś diabłem fotograficznym i oddałaś mu duszę :D
Widze taka mala slubna mafia(gtw!) tu na forum wyrosla:p
Oj tam! Czemu zaraz mała! :mrgreen:
No no, ale kalina sama jedyna w tym trójkącie
Zdjecią są po prostu the best! :)
Zawsze chetnie przyjmuje komplementy, ale wierze tylko w te zasluzone.
A kolega chyba bardzo niedokladnie ogladal portfolia niektorych osob wypowiadajacych sie w tym watku.. 8-)
Kalino, najciekawsze jest to, że Ty stosunkowo od niedawna robisz w RAWach[jak pamiętam z jednego z Twoich postów], przedtem były JPGi, a suknie i tak nie są poprzepalane
Tak, w rawach robie dokladnie od roku.
Lepsze jest wrogiem dobrego - teraz nie wyobrazam soebie, jak przez dwa lata dawalam rade w joptegach. A jak we wrzesniu przez nieuwage przez caly kosciol i plener mialam przelaczone na jpg - klelam jak szewc przy obrobce :evil:
Wracajac do pytania - nawet robiac w jotpegach mozna poradzic na przepaly sciemniajac zdjecie lokalnie, pracujac na warstwach i maskach.