Zobacz pełną wersję : prześwietlenia zdjęć 350D + M42
Witam. Zastanawiam się czy to jest normalne czy coś z body jest nie tak. Robiąc zdjęcia obiektywem manualnym (prog. M) i opierając się na wskazaniach drabinki zdjęcia są prześwietlone. Dopiero skrócenie czasu naświetlenia o 2/3 czasem o 1/3 przynosi zamierzony efekt. Chyba że ten aparat tak ma:?:
THX za info
Też tak miałem z moim 400D kiedy podpinałem do niego heliosa 58/2.
Wydaje mi się że problem tkwi w jakości powłok MC lub ich braku (mój obiektyw był bez MC).
Blindseeker
15-01-2008, 12:45
Róbcie na AV - i nie powinno byc problemu. Wtedy Aparat sam dobierze czas naświetlania do usawionej przesłony na obiektywie.
Pewnie zgodnie z drabinką? ;)
Też tak miałem z moim 400D kiedy podpinałem do niego heliosa 58/2.
Wydaje mi się że problem tkwi w jakości powłok MC lub ich braku (mój obiektyw był bez MC).
mam Heliosa 58/2 i Tessara 50/2.8 i na obydwu jest to samo
Róbcie na AV - i nie powinno byc problemu. Wtedy Aparat sam dobierze czas naświetlania do usawionej przesłony na obiektywie.
czas dobiera do przesłony ale efekt ten sam. czy na M czy na AV źle mierzy
owszem temat stary jak swiat ... szkieł m42 trzeba sie nauczyć np: na 1,8 -1/3Ev, na f8 - 1Ev itd .... bywa róznie czasem potrafi niedoswietlić czasem przeswietlić ale jestto powtarzalne dla danego szkła i mozna to opanować ....