Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 580ex II - automatyka...

lukasz8402
14-01-2008, 19:52
witam
niedawno nabyłem 580ex mk II i moje wrażenie bardzo pozytywne. Jak włączę lampę na automatykę to muszę wprowadzać iso i przysłonę manualnie... :-(. Wy też tak macie?? Aparat z jakim pracuje lampa to 350d. Jak wyczytałem w instrukcji to są dwa tryby automatyki ale u mnie w tym drugim lampa nie błyska...

mor_feusz
14-01-2008, 22:52
Jezeli lampa pracuje w E-TTL to nic nie musze, chyba ze lampa na auto albo palnik w gore. Jesli lmpa jest na wprost to f oraz odleglosc jest pobierana automatycznie. rob zdjecia na M lub AV

gwozdzt
15-01-2008, 08:44
witam
niedawno nabyłem 580ex mk II i moje wrażenie bardzo pozytywne. Jak włączę lampę na automatykę to muszę wprowadzać iso i przysłonę manualnie... :-(. Wy też tak macie??
W trybie "EM" jest dokładnie tak jak piszesz - trzeba wprowadzać ISO i f/stop.
Tryb "E" Ci nie będzie działać bo jest przewidziany tylko dla nowych 1-nek mkIII

ale dlaczego w ogóle wchodzisz w automatykę lampy?
Ustaw E-TTL i lampa będzie brała wszystkie wartości z aparatu.

Jak wyczytałem w instrukcji to są dwa tryby automatyki ale u mnie w tym drugim lampa nie błyska...
jest tego sporo więcej :-) a mianowicie 4 tryby automatyki + tryb manualny:

E-TTL (II) - podstawowa automatyka błysku oparta o przedbłysk pomiarowy.

TTL - automatyka dla starszych kliszaków oparta o pomiar światła odbity od kliszy (z aparatami cyfrowymi nie działa)

EM - zewnętrzna automatyka lampy oparta na na fotoelemencie pomiarowym zabudowanym w lampie, niezależna od aparatu i działająca ze wszystkimi aparatami (nawet z Zenitem - serio! )

E - zewnętrzna automatyka lampy oparta na na fotoelemencie pomiarowym zabudowanym w lampie, ale dostosowująca się automatycznie do parametrów ustawionych w aparacie (ISO, f/stop) jednak działająca tylko z EOS 1D(s) mkIII i chyba? 40D.

M - tryb manualny lampy.

Dla Ciebie (350D) jest E-TTL, EM i M.
Tryb TTL i E nie działa z 350D.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kompatybilność:
E-TTL - kliszaki EOS od 50/50E wzwyż oraz wszystkie EOS cyfrowe,
EM i M - dowolny aparat,
TTL - starsze kliszaki EOS (wcześniejsze od 50/50E),
E - najnowsze korpusy cyfrowe (1D mkIII, 1 Ds mkIII i chyba? 40D)

lukasz8402
15-01-2008, 16:23
dzięki gwozdzt za konkretną odpowiedź ale zastanawiam się dlaczego w metzie 54mz-3 (już mają te lampy parę lat) bez problemu występuje komunikacja z body (przysłona i iso) w trybie "A" a w 580-tce nie...
pozdrawiam

Jacek Deka
15-01-2008, 17:47
Czym się różni E-TTL od E-TTL II ?

Tomasz1972
15-01-2008, 17:48
Czym się różni E-TTL od E-TTL II ?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421

Jacek Deka
15-01-2008, 17:51
Dziękuję Ci bardzo dobry człowieku :)