Zobacz pełną wersję : Przejściówka M42
greatart
13-01-2008, 17:26
Czy jest sens kupna przejściówki z potwierdzeniem, czy kupić poprostu tanią za 30zł, bo koszt wersji z potwierdzeniem jest o wiele wyższy, i czy to daje coś :P
Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi :)
Do jakiego szkła i jakiego aparatu?
greatart
13-01-2008, 17:33
400D, a co do szkieł to dokładnie nie wiem jeszcze póki co w zasięgu jakieś cale zeissy heliosy itp. dopiero sie wdrażam w m42 z braku funduszy, bo mam tani dostęp do starych m czterdziestek dwójek
To do 400D ja bymn brał z dandelionem - miałem sam przejściówkę ale przy standardowej ciemnej matówce ręczne ostrzenie to była porażka - dopiero jak wymieniłem matówkę na taką z klinami super jasną to było sporo lepiej - a jak do tego dokupiłem dandeliona to zaczęło być sporo lepiej.. Tak więc jak nie masz jasnej matówki to bym brał z potwierdzeniem
ja w 20d mam bez i mi starcza, mam wadę wzroku a ostrość ustawię i tak ok
Ja mam z potwierdzeniem, jest o tyle dobra, że jak robisz z otwartą przysłoną to trafisz ostrością w to co chcesz, natomiast na oko szanse są marne.
Ja ostrzę bez potwierdzenia zazwyczaj około f2-f8 i nie mam problemów :-)
ale pewno potwierdzenie było by lepsze.. ;)
mjagiellicz
14-01-2008, 12:50
moglby ktos podac dokladne wymiary przejsciowki eos->m42 :?: chetnie bym sprobowal taka wykonac
odległość obiektywu EOS od materiału światłoczułego 44mm
odległość obiektywu M42 od materiału światłoczułego 45.46mm
grubość dystansu 1,46mm
bagnet masz w canonie gwint w obiektywie
adapter łatwo policzyć
Mialem przez jakis czas przejsciowke bez potwierdzenia i powiem tak: mozna, ale po co sie meczyc :) Poczatkowo brak potwierdzenia nie dawal sie we znaki, ale jak przyszlo zlapac ostrosc przy gorszym swietle i na dodatek obiekt byl maly, w sporej odleglosci od obiektywu to zaczynaly sie problemy. Dandelion sprawia, ze zabawa z manualnymi szklami staje sie czysta przyjemnoscia a o to chyba chodzi ;)