PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wylaczyc blysk w 580EX (40D)?

Drozdi
13-01-2008, 01:01
Witajcie,

czy ktos wie, jak mozna wylaczyc blysk w 580?

Chcialbym aby lampa wspomagala tylko AF.

P.S.
40D

Scott
13-01-2008, 01:16
Może ten wątek pomoże:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18283&highlight=b%B3ysk+580ex

A szczególnie: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=262431&postcount=14

arturs
13-01-2008, 01:24
Tamto akurat nie działa dla powyższej kombinacji aparatu plus lampy - działa dla 350D i 580 Ex, Dla 40D plus 580 Ex wystarczy z menu ustawienia II (szósta ikona - klucz z dwoma kropkami) na dole wybrać sterowanie lampą i pierwsza opcja u góry - lampa błyskowa - ustawić na wyłącz - u mnie lampa nie błyska a wspomaganie działa
Pozdrawiam
Artur

P.S. 1. Sposób podany w powyższym poscie dla 40D nie działa (ustawienie lampy w ttl zamiast ettl) - w 350D lampa ustawiona w ttl nie błyskała, w 40D błyska z pełną mocą - właśnie błysnąłem żonie w oczy z 1,5m - twierdzi że jeszcze nic nie widzi więc chyba mocno błyska ;) )

P.S.2 . Już widzi ;)

Drozdi
13-01-2008, 01:32
Hmmm i mam teraz problem.

Arturs ma racje, ale nie rozwiazalo to mojego problemu.

Dokladnie chodzi mi o to, ze chce wyzwolic dwie 430EX w trybie slave poprzez 580. Jak ustawie w body, ze chce wylaczyc blysk, to wszystkie 3 lampy nie wyzwalaja blysku ... :/

arturs
13-01-2008, 01:36
Hmmm i mam teraz problem.

Arturs ma racje, ale nie rozwiazalo to mojego problemu.

Dokladnie chodzi mi o to, ze chce wyzwolic dwie 430EX w trybie slave poprzez 580. Jak ustawie w body, ze chce wylaczyc blysk, to wszystkie 3 lampy nie wyzwalaja blysku ... :/

No i tu moje pomysły się wyczerpują bo pytanie było inne a nie mam lampy na slave żeby sprawdzić - że chcesz sterować dwoma 430ex to znaczy że potrzebujesz sporo czegoś oświetlić - ale jakbym miał to bym na szybko spróbował ustawić 580kę w trybie manual na minimalną moc 1/128 i zobaczył co takiego wyjdzie.. ewentualnie jeszcze jakiś stofen czy coś żeby ograniczyć moc błysku.. to półśrodek ale może zadziałac ;)

Drozdi
13-01-2008, 01:39
... ale jakbym miał to bym na szybko spróbował ustawić 580kę w trybie manual na minimalną moc 1/128 i zobaczył co takiego wyjdzie..
Sprawdzilem juz na samym poczatku i ten blysk wszystko mi psuje.

Poza tym jak zaslonie tylko miejsce blysku na master, to pozostale lampy slave nie blyskaja. Nie rozumiem tego. Przeciez nie sa wyzwalane przez fotocele ...!!!

energia_ki
13-01-2008, 01:58
Drozdi, sprawdz w instrukcji, czy w rozdziale 'Wireless Flash' lub jak to tam prztłumaczyli na polski [sorry, posługuję sie instrukcjami angielskimi, bo w polskich zdarzają się ładne kwiatki] nie masz podrozdziału 'Master Unit's Flash ON/OFF' [lub podobny tytuł po polsku].
Przyznam że opieram się na instrukcji do 580EX II, ale mam nadzieję, że 580EX też ma taką możliwość, żeby przełączyć mastera na off.

Drozdi
13-01-2008, 02:13
Energia_ki dzieki ;)

W instrukcji jest napisane, ze mozna wylaczyc blysk lampy master. Zrobilem tak jak tam jest napisane i dalej blyskala. Wtedy juz zdurnialem ...

Nastepnie zobaczylem na samym dole kartki cos takiego: "...Wylaczenie blysku w lampie master nie wylacza jej blysku probnego, uzywanego do transmisji sygnalow sterujacych" !!!

DZIEKI!!! ;))))))

energia_ki
13-01-2008, 02:35
cieszę się, że się przydało :D

ja po prostu też wgryzałam się w lampę i chwilami miałam ochotę walić głową o ścianę, gdy nie robiła tego, co chciałam [lampa, nie ściana ;) ]

miłego błyskania :wink: