PDA

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AF w 430EZ + EOS5

slawek_6
10-01-2008, 20:39
Witam!
Mam pytanie: w instrukcji lampy SPEEDLITE 430AZ pisze, że wspomaga AF (czerwona lampka tuż nad stopką), jednak w ciemności nadal świeci tylko ta z aparatu (EOS 5). Gdy zakryję lampkę w aparacie AF nie może się ustawić. Przy wyłączeniu wspomagania AF w programie CF7 efekt jest identyczny. Jak uruchomić (sprawdzić, może mam coś wyłączone) czy lampa pomocnicza AF w 430EZ działa?

gwozdzt
11-01-2008, 08:36
Witam!
Mam pytanie: w instrukcji lampy SPEEDLITE 430AZ pisze, że wspomaga AF (czerwona lampka tuż nad stopką), jednak w ciemności nadal świeci tylko ta z aparatu (EOS 5).
Najprawdopodobniej ta lampa wspomaga tylko środkowy pkt AF.

Przerabiałem to na duecie EOS 50 + 380EX, która to lampa również dawała wspomaganie tylko dla srodkowego pktu AF i działało to tak, że jesli miałem aktywny tylko ten środkowy pkt, to czerwony wzorek szedł z lampy, natomiast jeśli uaktywniłem któryś z bocznych pktów - działała czerwona lampka z aparatu.
Jestem przekonany, że w Twoim przypadku będzie tak samo. Wyłącz w aparacie boczne pkty AF (zostaw aktywny tylko środkowy) i powinno zadziałać wspomaganie z lampy.

I uprzedzając pytanie: nie, nic nie da się z tym zrobić. Po prostu tak jest. W instrukcjach EOS50/380EX było to dokładnie opisane, natomiast w przypadku 430EZ nie ma się co dziwić, że instrukcja o tym nie wspomina, ponieważ gdy ta lampa była projektowana, to aparaty miały tylko jeden centralny pkt AF.

slawek_6
11-01-2008, 10:06
EX jest rzeczywiście nowa a EZ jest dokładnie z epoki EOS5
Robiłem próby na środkowym punkcie i to samo. Chodzi o to, że kupiłem tą lampę i chcę wykluczyć jej uszkodzenie. Nie wiem czy z aparatem nie jest coś nie tak. Niemniej jednak informacja, że lampa przejmuje wspomaganie AF jest dla mnie istotna.

A może ktoś wie czy zoom 20-80 np Tokiny z filtrem 72 nie przesłoni wbudowanej w aparat lampki wspomagającej?

gwozdzt
11-01-2008, 10:28
Robiłem próby na środkowym punkcie i to samo.
A nie zapomniałeś z powrotem włączyć CF7 w aparacie?

Jeśli masz aktywny tylko i wyłącznie środkowy pkt AF oraz CF7 na 0 to wspomaganie z lampy powinno działać.
Jesli nie działa to coś jest uszkodzone.

bakulik
11-01-2008, 10:32
w instrukcji lampy SPEEDLITE 430AZ pisze, że wspomaga AF (czerwona lampka tuż nad stopką), jednak w ciemności nadal świeci tylko ta z aparatu (EOS 5)

EOS 5 nie obsługuje wspomagaczy AF z żadnej lampy. Taki już jego urok...

gwozdzt
11-01-2008, 11:25
EOS 5 nie obsługuje wspomagaczy AF z żadnej lampy. Taki już jego urok...
Kurde, tego nie wiedziałem i bym się nie spodziewał, a wręcz byłbym prawie gotowy iść o zakład, że będzie tak jak we wspomnianym przeze mnie EOS 50/380EX.
Aż mnie to zaintrygowwało, poszperałem trochę i fakt, masz rację:
http://photonotes.org/reviews/5-50-30/

Comparison table:
...
Able to use external Speedlite AF assist light - No
...

Czy piszą o tym gdzieś jeszcze, szczególnie w instrukcjach?
A druga sprawa - dlaczego tak jest? Rozumiem, że w chwili wejścia na rynek EOS 5 nie było lampy z wielopunktowym oswietlaczem AF, ale co szkodziło, żeby wspomagać centrany AF z zewnętrznej lampy...?
przecież duzo mądrzej zostało to rozwiązane w przykładzie EOS 50/380EX.

slawek_6
11-01-2008, 12:19
No właśnie, bardzo dziwne i dlatego zadałem to pytanie. Bo w jeśli byłoby coś z lampą to nie świeciłaby żadna, a jakieś uszkodzenie w stopce jest mało prawdopodobne bo z tego co widzę aparat gada z lampą po jakimś protokole.
Przed zakupem lampy dość dużo szukałem i było napisane , że 5 z 430EZ to p doskonały duet. A takie niedopracowanie od Japończyków mnie szokuje. Na szczęście nie używam tego często.
Dziękuję i pozdrawiam:
Sławek

bakulik
11-01-2008, 12:26
Aż mnie to zaintrygowwało, poszperałem trochę i fakt, masz rację:

Wiem, bo mam ten model. :)

Czy piszą o tym gdzieś jeszcze, szczególnie w instrukcjach?

Chyba jest, nie mam przy sobie, mogę zajrzeć w domu.

A druga sprawa - dlaczego tak jest? Rozumiem, że w chwili wejścia na rynek EOS 5 nie było lampy z wielopunktowym oswietlaczem AF, ale co szkodziło, żeby wspomagać centrany AF z zewnętrznej lampy...?

Wiele osób zastanawiało się zad tym faktem... :) Piątka ma pięciopolowy AF z polami ustawionymi poziomo w jednym rzędzie. Być może wspomagacze Af z lamp nie sięgały tak szeroko. Z drugiej strony wbudowaną lampkę łatwo zasłonić większym obiektywem lub osłoną przeciwsłoneczną.

Był jeszcze inny myk związany z AF, mianowicie nie można było używać wybierania pola okiem przy pionowych kadrach. Na to znalazł się "hack" - wystarczyło coś tam przelutować w czujniku położenia.

Przed zakupem lampy dość dużo szukałem i było napisane , że 5 z 430EZ to p doskonały duet. A takie niedopracowanie od Japończyków mnie szokuje.

To raczej zabieg celowy, chociaż sam jego cel jest niejasny. ;)

enter
12-01-2008, 23:36
Canon 5 jest starszą konstrukcją i obsługuje tylko A-TTL od 50 która poprawnie z pomiarem współpracuje protokołami TTL, A-TTL, E-TTL, FP, FEL
miałem 50e i AL działało poprawnie na centralnym z canonem 5 niestety nie działa

jakby komuś jeszcze w 5 przeszkadzał brak EyeControl w pozycji pionowej to da się to uruchomić