Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Płytka RC2, RC4 a stabilność

Kolaj
10-01-2008, 14:46
Chcę kupić głowicę kulową Manfrotto 488. Jako, że występuje ona w dwóch wariantach, różniących się płytką, chciałbym się dowiedzieć, czy większa płytka daje lepszą stabilność. Teraz trochę konkretów.

Mam w planie do lata zakupić EF400mm i używać go razem z kulową głowicą do "polowania" na ptactwo. Maksymalnie, co planuję docelowo utrzymać to ww. szkło z telekonwerterem x1,4. Być może dodatkową informacją będzie to, że obecnie mam następujące "podpory":

055XPROB z głowicą 808RC4 (duża płytka)
Monopod z głowicą 234RC (mała płytka kwadratowa)

Który wariant wybralibyście na moim miejscu?

paweleverest
10-01-2008, 15:02
Płytka RC4 daje możliwośc podpięcia obiektywów typu supertele ( np 500 4,0L IS ) za pomocą dwóch śrub co OGROMNIE POPRAWIA STABILNOŚC . Przy mniejszych obiektywach niestety takie zamontowanie jest niemożliwe gdyż mają one tylko po jednym gnieździe w uchwycie statywowym. W twojej sytuacji o ile nie zamairzezsz kupować jakiejś wiekszej lufy brałbym RC2 bo mozliwości RC4 w pełnie nie wykorzystasz.

Kolaj
10-01-2008, 15:11
No właśnie. Tylko, że różnicy w cenie pomiędzy tymi wersjami praktycznie nie ma żadnej. Pewnie zdecydowałbym się na RC4 tak, na wszelki wypadek. Z drugiej strony myślę sobie, czy kulówka nie byłaby bardziej uniwersalna do posiadanego już monopodu zamiast 234RC. I do tego byłoby wygodniej używać RC2. Z trzeciej strony bardziej zależy mi na stabilności w zastosowaniu ze statywem. A RC4 ma większą powierzchnię, co sugeruje lepszą stabilność. No i stąd cały dylemat. Bo nie wiem, czy to faktycznie tylko sugestia czy nie, a obecnie nie mam jak sprawdzić.